Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat procesul de selecție pentru 2.000 de comune care vor beneficia de finanțare în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”, pe lista localităților selectate numărându-se și 21 de comune din Olt, printre care se regăsește și comuna Movileni, unde autoritățile au făcut deja pași importanți în acest sector social.
Programul, derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), urmărește creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei. În cele 2.000 de comunități rurale vor funcționa echipe comunitare integrate (ECI), formate din specialiști în asistență socială, sănătate și educație, care vor găsi soluții personalizate pentru fiecare beneficiar în parte.
După recenta actualizare a listei, printre comunele selectate pentru implementarea proiectului se numără și 21 de comunități din Olt, respectiv Gura Padinii, Cârlogani, Vişina, Obârşia, Colonești, Urzica, Dobrun, Găvăneşti, Brastavățu, Tia Mare, Osica de Jos, Curtişoara, Movileni, Brebeni, Pârşcoveni, Ipoteşti, Teslui, Icoana, Baldovineşti, Bobiceşti, Dobroteasa.
În Movileni nu este singura acțiune de acest fel, mai ales pe latura protecției persoanelor vulnerabile. Comuna beneficiază de un cămin pentru bătrâni și are în perspectivă și construirea unor locuințe sociale pentru tineri.
„Am făcut tot ce am putut pentru bătrânii noștri, avem în satul Bacea un cămin pentru ei și ne preocupă viitorul tinerilor noștri. De aceea am accesat fonduri în cadrul unui proiect pentru construirea unor locuințe sociale pentru persoanele vulnerabile, cu precădere din rândul tinerilor. Suntem mereu în căutare de oportunități pentru atragerea de fonduri nerambursabile, iar pe protecție socială și educație acest nou proiect ne vine mănușă, în întâmpinarea preocupărilor noastre”, a declarat primarul comunei Movileni, Ion Sorin Toma.
Primarul comunei Movileni, Ion Sorin Toma
Ce beneficii aduce proiectul
În cadrul proiectului vor fi formate echipe comunitare integrate (specialiști în sănătate, asistență socială și educație) în toate cele 2.000 de comune selectate, iar oferirea de sprijin direct persoanelor vulnerabile se va reflecta în acordarea de pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, consiliere educațională și profesională, dotarea și amenajarea spațiilor destinate furnizării serviciilor sociale, asigurarea de echipamente și resurse pentru specialiștii locali.
Proiectul mai prevede susținerea financiară pentru 200 de angajați SPAS care doresc să urmeze studii superioare în domeniul asistenței sociale.
Perioada de implementare este ianuarie 2025 – decembrie 2029, buget total al proiectului fiind de 815 milioane de euro, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Articolul Movileni, pe lista comunelor incluse în mega-proiectul de furnizare a serviciilor integrate pentru persoanele vulnerabile apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult