Un fragment de molar de mamut, descoperit pe cursul inferior al râului Timiș, a fost donat Muzeului Național al Banatului. Piesa preistorică provine, cel mai probabil, de la un mamut lânos și va fi integrată în colecțiile instituției.
Un fragment de molar, păstrat de zeci de mii de ani în straturile de sol de lângă râul Timiș, este de-acum în colecția Muzeului Național al Banatului din Timișoara. Obiectul a fost donat de Paul Fericean, pasionat de natură și susținător al cercetării științifice.
Specialiștii muzeului estimează că piesa aparține unui Mammuthus primigenius, cunoscut drept mamutul lânos, specie care a trăit în timpul ultimei ere glaciare și care era adaptată la un climat rece, cu vegetație de tip stepă.
Forma caracteristică a crestelor de pe suprafața molarului indică o dietă bazată pe ierburi dure și vegetație specifică epocii glaciare.
„Fragmentul va fi analizat, documentat și integrat în colecțiile muzeului. Descoperiri precum aceasta, din zona de câmpie a Banatului, ne ajută să reconstituim imaginea unei lumi dispărute, când râurile curgeau
printr-un peisaj în care pașii grei ai mamuților lăsau urme adânci.”, au anunțat reprezentanții muzeului.
Citeste mai mult