Ministerul Sănătății anunță controale dure: Concedii medicale folosite pentru „vacanțe”? Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încep controale ample privind eliberarea concediilor medicale, după ce în 2024 au fost emise aproape un milion de astfel de certificate în condiții suspecte, a anunțat săptămâna trecută Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății.
Potrivit oficialului, există indicii clare că sute de mii de concedii medicale au fost acordate nejustificat, mai ales în apropierea weekendurilor și a sărbătorilor legale.
Toleranță zero pentru concediile medicale fictive
„Toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale! Am trimis în teritoriu Corpul de control al Ministerului Sănătății și al CNAS pentru verificări detaliate. Nu este normal și este complet imoral ca banii destinați tratamentelor pacienților și spitalelor să fie folosiți pentru vacanțele angajaților care beneficiază ilegal de concedii medicale”, a transmis ministrul pe pagina sa oficială de Facebook.
Acesta a precizat că în ultimul an, un număr semnificativ de concedii medicale au fost eliberate „în mod suspect”, chiar înainte de weekenduri sau sărbători legale, fenomen considerat de autorități abuziv și dăunător pentru sistemul de sănătate.
CAS Brașov: Concediul medical se acordă strict pe baza stării de sănătate
În contextul anchetelor anunțate, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) reamintesc că decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant, în funcție de starea de sănătate a pacientului.
„Solicitările insistente ale pacienților nu constituie un criteriu legal de eliberare a certificatului medical”, a precizat Ancuța Daisa, directorul CAS Brașov.
Pentru obținerea concediului medical, pacienții trebuie să prezinte adeverința de asigurat, eliberată de angajator, care atestă calitatea de asigurat și situația concediilor medicale avute în ultimele 12 sau 24 de luni.
Angajatorii, obligați să verifice corectitudinea certificatelor
De asemenea, angajatorii au responsabilitatea legală de a verifica elementele înscrise pe certificatele de concediu medical, de a gestiona numărul total de zile acordate fiecărui angajat și de a respinge la plată certificatele completate greșit de medici.
Eliberarea incorectă a certificatelor medicale sau nerespectarea planului de urmărire a evoluției bolii constituie contravenții, sancționabile cu amenzi între 5.000 și 11.000 de lei, avertizează CNAS.
Articolul Ministerul Sănătății anunță controale dure: Concedii medicale folosite pentru „vacanțe”? apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult