Cât de des aţi auzit că un măr pe zi ţine doctorul departe? Merele au beneficii uimitoare pentru sănătate. Aceste fructe nu doar că au un gust delicios când sunt consumate singure sau când sunt adăugate la feluri de mâncare, dar te și ajută să te menții în formă.
Merele au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății intestinale și reducerea riscului de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă, obezitate și unele tipuri de cancer, potrivit doc.ro.
Sursă bogată de polifenoli
Un măr mediu este egal cu 1.5 porții de fructe. Două porții de fructe sunt recomandate zilnic într-o dietă de 2.000 de calorii.
Un măr mediu – 182 de grame – oferă următorii nutrienți:Calorii: 95Carbohidrați: 25 de grameFibre: 4 grameVitamina C: 14% din aportul zilnic de referințăPotasiu: 6% din DZRVitamina K: 5% din DZR
În plus, aceeași porție oferă 2-4% din DZR de mangan, cupru și vitaminele A, E, B1, B2 și B6. Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli. Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși, ei sunt responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate. Pentru a profita la maximum de mere, nu le decoji, deoarece coaja conține jumătate din cantitatea de fibre și mulți polifenoli.
Risc mai mic de boli de inimă
Merele au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă. Unul dintre motive poate fi faptul că merele conțin fibre solubile – acelea care te pot ajuta să scazi nivelul colesterolului din sânge. Conțin și polifenoli, care au efecte antioxidante. Unul dintre acești polifenoli este epicatechina, care poate scădea tensiunea arterială.
O analiză a constatat că aporturile mari de flavonoide au fost legate de un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral. Flavonoidele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin scăderea tensiunii arteriale, acționând ca antioxidanți. Un alt studiu care compară efectele consumului zilnic de mere cu administrarea de statine – o clasă de medicamente cunoscute pentru scăderea colesterolului – a concluzionat că merele ar fi aproape la fel de eficiente în reducerea deceselor cauzate de boli de inimă ca și medicamentele.
Bogate în fibre și apă
Merele sunt bogate în fibre și apă – două componente care le fac sățioase. Într-un studiu, oamenii care au mâncat felii de mere înainte de masă s-au simțit mai sătui decât cei care au consumat sos de mere, suc de mere sau nu au mâncat deloc mere. În același studiu, cei care și-au început masa cu felii de mere au mâncat, de asemenea, în medie cu 200 de calorii mai puțin decât cei care nu au făcut-o.
Într-un alt studiu de 10 săptămâni pe 50 de femei supraponderale, participanții care au mâncat mere au slăbit în medie 1 kg și au mâncat mai puține calorii în general, în comparație cu cele care au mâncat prăjituri de ovăz cu un conținut similar de calorii și fibre. Cercetătorii cred că merele sunt mai sățioase, deoarece deși sunt slab calorice, oferă fibre și volum. În plus, unii compuși naturali din ele pot ajuta la pierderea în greutate.
Legătură între compușii vegetali din mere și un risc mai scăzut de cancer
Studiile pe eprubetă au arătat o legătură între compușii vegetali din mere și un risc mai scăzut de cancer. În plus, un studiu la femei a raportat că consumul de mere a fost legat de rate mai scăzute de deces prin cancer. Oamenii de știință cred că efectele lor antioxidante și antiinflamatorii pot fi responsabile pentru potențialele lor efecte de prevenire a cancerului.
Reduc riscul de diabet
Mai multe studii au asociat consumul de mere cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Într-un studiu amplu, consumul unui măr pe zi a fost legat de un risc cu 28% mai mic de diabet de tip 2, în comparație cu a nu mânca deloc mere. Chiar și a mânca doar câteva mere pe săptămână a avut un efect de protecție similar. Este posibil ca polifenolii din mere să ajute la prevenirea leziunilor tisulare ale celulelor beta din pancreas. Celulele beta produc insulină în corp și sunt adesea deteriorate la persoanele cu diabet de tip 2.
Conțin compuși care pot ajuta la combaterea astmului
Merele bogate în antioxidanți pot proteja plămânii de daunele oxidative. Un studiu amplu efectuat pe 68.000 de femei a constatat că cele care au mâncat cele mai multe mere au cel mai mic risc de astm. Consumul a aproximativ 15% dintr-un măr mare pe zi a fost legată de un risc cu 10% mai mic de a dezvolta această afecțiune. Coaja de măr conține flavonoidul quercetină, care poate ajuta la reglarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Acestea influențează direct astmul și reacțiile alergice.
Citeşte şi: Cum poţi renunța la zahăr fără să renunți la dulce. Alternative naturale recomandate de nutriționiști
Citeste mai mult