Memorialul Revoluției din Timișoara a marcat zilele acestea 35 de ani de la înființare, printr-o gală aniversară dedicată memoriei eroilor din 1989 și reafirmării responsabilității față de moștenirea lor. Libertatea de astăzi rămâne cea mai vie dovadă a sacrificiului celor care nu vor fi uitați.
„Memorialul Revoluției a fost înființat pe 26 aprilie 1990, cu scopul de a realiza un monument în cinstea eroilor căzuți. Dar lucrurile au decurs altfel: în loc de un singur monument, am realizat 14, în 20 de ani. Pe lângă ele, am început să adunăm tot ce am putut despre evenimentele din 1989, mărturii, fotografii, documente, istorie orală, colecții de presă, emisiuni și artefacte”, a declarat Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.
Memorialul Revolutiei din Timișoara a sărbătorit, pe 26 aprilie, 35 de ani de activitate
Gino Rado și Lucian Vasile Szabo, președintele și vicepreședintele Asociației Memorialul Revoluției din Timișoara
De-a lungul timpului, Memorialul a devenit un adevărat centru de cercetare și educație despre revoluție și perioada comunistă. În 2000, a fost declarat ansamblu de interes național, iar în 2011 a dobândit statutul de asociație de utilitate publică. În 2019, a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, din partea președintelui Klaus Iohannis.
„Bugetul alocat este mai mic decât venitul unui judecător cu pensie specială”, a subliniat Gino Rado. El a adăugat, totuși, optimist: „Suntem tot mai conectați la viața culturală a orașului și interesul tinerilor pentru memoria Revoluției este în continuă creștere. Avem o prioritate în activitatea noastră: restabilirea adevărului istoric și multe activități cultural-educative dedicate tinerilor, prin care să așezăm cât mai corect în memoria lor aceste informații.”
Despre suferință și rezistență în comunist, într-un performance emoționant
Evenimentul a început cu un performance intens, Sânge, slănină și cazmale, semnat de trupa Magnolias și conceput de Otniel Floruț.
Performance-ul „Sânge, slănină și cazmale” al trupei Magnolias, prezentat în premieră la aniversarea Memorialului Revoluției
Spectacolul a îmbinat fragmente de texte ale unor autori precum Constantin Noica, Matei Vișniec, Mihai Eminescu, Demostene Andronescu, Nina Cassian, Nicolai Costenco, Lucian Blaga, Ana Blandiana, Lucian Blaga, Ion Monoran, Ioan Alexandru, Nicolae Iorga și Nora Iuga, construind un colaj despre presiunea și suferința îndurate sub comunism.
„Am încercat să construim imagini care să fie simboluri pentru cenzură, teroare, deportări, muncă forțată și toate formele de presiune ale comunismului”, a explicat Otniel Floruț.
Membrii trupei – Maria Leca, Christine Manoilă, George Balint, Teodor Cauș, Otniel Floruț, Rareș Rusan și Răzvan Săbiescu -, foști studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, spun că își doresc ca prin artă să țină vie amintirea celor care au avut curajul să lupte pentru libertate.
Actorul Răzvan Săbiescu a povestit o experiență cutremurătoare de la Memorial: „Când am avut primul spectacol aici, în iarnă, colegii mei m-au dus într-o cameră cu haine pline cu sânge ale victimelor. Nu mi-au spus nimic înainte. Efectiv am simțit un fior pe șira spinării. Prin acest spectacol, vrem să spunem că lucrurile s-au întâmplat și nu trebuie uitate.”
Și actrița Maria Leca, care a recitat poezia „Eu cred” de Ana Blandiana, a mărturisit că o emoționează gândul că „niște oameni au avut curajul de a chestiona realitatea care îi înconjura, iar această nevoie intrinsecă de libertate a avut pentru ei consecințe foarte grave. Mi se pare sănătos să reamintim, pentru că romantizarea trecutului comunist nu are nicio bază istorică reală. Totodată, nu cred că ar trebui să avem o atitudine blândă față de ignoranță.”
Memorial 35: Premii, lansări de carte și momente muzicale
În cadrul galei, unul din mesajele transmise pentru „colegii de memorie și de istorie” a fost al Anei Blandiana. „Memorialul dumneavoastră, ca și memorialul nostru, sunt niște instituții prin care ceea ce s-a întâmplat la Timișoara a continuat, nu numai pentru a salva amintirea a acelor zile, care în cazul nostru au fost decenii, ci și pentru a continua sensul. Nu cred că putem să aniversăm acești 35 de ani fără să ne gândim la Traian Orban, care a fost pentru Memorialul de la Timișoara chiar legătura dintre memorie și istorie”, a spus Ana Blandiana.
Programul galei aniversare a inclus și acordarea unor premii simbolice instituțiilor și persoanelor care, de-a lungul anilor, au sprijinit activitatea Memorialului Revoluției. În cadrul evenimentului au fost lansate volumele Enciclopedia Revoluției din Timișoara, volumul I și II, precum și revista Memorial 1989, numărul 35.
Au fost și momente muzicale susținute de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru ai UVT și ai Liceului „Ion Vidu”, Natanael Caraman, Anca Domuța și Ștefan Tihuț. Seara s-a încheiat cu un mini-recital susținut de Dani Tobe&Doxă, moment dedicat eroilor Revoluției din 1989, piesa principală fiind Cinste lor.
Citeste mai mult