• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
05/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Brasov

Medicii de familie nu mai pot acorda rețete online și consultații la distanță

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
05/04/2022
in categoria Stiri Brasov
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

​Medicii de familie anunță că, începând de luna aceasta, nu mai pot acorda rețete online – cu excepția rețetei lunare pentru pacienții cronici – și nici consultații la distanță. Măsurile au fost posibile pe perioada pandemiei, însă odată cu încetarea stării de alertă, ele urmau să nu mai fie posibile de la data de 1 a lunii următoare ridicării stării de alertă – 1 aprilie. Totuși, medicii de familie au cerut autorităților soluții încă de acum o lună, fără niciun rezultat.
Iată principalele schimbări de luna aceasta în cabinetele medicilor de familie, în urma renunțării la starea de alertă – o sinteză realizată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie:
„Cu excepția consultațiilor la distanță, nu mai putem acorda consultații fără prezentarea cardului de asigurat!”
„Consultațiile la distanță (cunoscute în limbajul curent și ca „online” sau „telemedicină”) nu mai pot fi acordate începând cu 1 aprilie 2022 decât pentru afecțiuni cronice, limitate la o singură consultație la distanță și una în cabinet pe lună, precum și pentru bolile cu potențial endemoepidemic care necesită izolare, prevăzute la pct. II din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 423/2020, limitate la două consultații/episod. Acestea din urmă sunt doar următoarele: amibiaza (dizenterie amibiană), antraxul, bruceloza, difteria, febra butonoasă, febra galbenă, febrele paratifoide A, B, C, febra Q, febra recurentă, febra tifoidă, filarioza, dracunculoza, hepatita virală acută, holera, infecția gonococică, infecția HIV, leishmaniozele, lepra, leptospiroza, limfogranulomatoza inghinală benignă, malaria, meningita meningococică și meningococemia, morva, melioidoza, ciuma, poliomielita și alte neuroviroze paralitice, psitacoza-ornitoza, rabia, scarlatina, sifilisul, șancrul moale, tetanosul, tifosul exantematic, tuberculoza, tularemia, tusea convulsivă și COVID-19. Precizăm că pentru niciuna dintre bolile cu potențial endemoepidemic diagnosticul de certitudine nu poate fi pus prin consultație la distanță, fiind necesară evaluarea clinică, biologică și/sau paraclinică și/sau consult de specialitate boli infecțioase.”
„Cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, definite conform ordinului nr. 2021/691/2008, toate tipurile de servicii medicale din asistența medicală primară se acordă numai cu programare telefonică realizată cu minimum 24 ore înainte acordării serviciului, conform ordinului MS/CNAS nr. 44/53/2010. Programarea este necesară și conform regulilor de bună practică medicală pentru organizarea pe diferite paliere orare a tipurilor de servicii oferite de cabinet, în timpul programului de lucru al cabinetului – consultații pentru afecțiuni acute/subacute, consultații pentru afecțiuni cronice, consultații preventive, vaccinare, testare, eliberare adeverințe și alte acte suport, emitere certificate concediu medical pentru perioada de izolare covid-19, consultații la distanță și monitorizări covid-19, servicii adiționale, diagnostice și terapeutice, în funcție de serviciile oferite de cabinet. Nimeni nu își dorește cozi la cabinetele de medicina familiei și pacienți care să se îmbolnăvească așteptând cu orele pe holurile cabinetelor.”
„Serviciile adiționale, diagnostice și terapeutice anunțate de CNAS și Ministerul Sănătății prin intermediul mass-media în ultimele zile pot fi acordate numai ca o consecinţă a actului medical propriu al medicului de familie și numai pentru persoanele asigurate înscrise pe lista medicului de familie care recomandă efectuarea lor. De asemenea, decizia de a acorda consultațiile și efectua serviciile la cabinet, la domiciliu, la locul solicitării în timpul programului de lucru al cabinetului sau prelungit prin act adițional este a medicului de familie, în funcție de starea pacientului și de disponibilitatea locurilor de programare conform reglementărilor contractuale stabilite de CNAS. Pentru investigațiile și tratamentele recomandate de serviciile județene de ambulanță, ambulatoriul de specialitate sau spital, sau de clinici și spitale private fără contract cu casa de asigurări, medicii de alte specialități din toate aceste unități medicale au în continuare obligația de a se asigura că pacienții pot respecta recomandările primite (de ex. administrare tratament intramuscular, intravenos la 6-8-12 ore, perfuzii intravenoase ș.a.). Cabinetele de medicina familiei pot efectua serviciile doar în condițiile prezentate anterior și în limita plafonului contractat.”
„Prin încetarea stării de alertă și reintroducerea restricțiilor de prescriere în medicina de familie, anumite medicamente pentru afecțiuni cronice nu mai pot fi prescrise de medicul de familie decât în baza scrisorilor medicale conforme emise de medicii de alte specialități din cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau spital, care au contract cu casa de asigurări. Scrisorile medicale au o valabilitate de 1, 3, 6, 12 luni ș.a.m.d, conform duratei tratamentului precizate de medic în scrisoarea medicală și în conformitate cu protocoalele terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. Medicul de familie nu mai poate prescrie compensat/gratuit tratamentul bolnavilor cronici fără scrisoarea medicală valabilă și conformă, pentru medicamentele supuse acestor reguli de prescriere.”
„În urmă cu o lună sesizam Administrația Prezidențială, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la consecințele încetării stării de alertă pentru pacienți. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a fost invitată și a mers alături de Societatea Naţională de Medicina Familiei la CNAS pentru a discuta despre ceea ce autoritățile trebuiau să facă pentru a elimina acele consecințe, sau măcar să comunice pacienților pentru a-i pregăti asupra revenirii la „normalitatea” sistemului de sănătate dinaintea pandemiei. Am fost asigurați că imediat ce actele normative vor fi aprobate comunicarea va avea loc. Am așteptat campania de informare din partea CNAS și a Ministerului Sănătății, însă fără folos”, afirmă reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Medicii de familie mai spun că își cer scuze pacienților și aparținătorilor „pentru situațiile în care suntem puși de autorități față de dumneavoastră” și recomandă cabinetelor de medicina familiei să afișeze materialele informative pentru pacienți și aparținători.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Eduard Roschnafsky înaintea meciului U-BT – Ludwigsburg: „Îmi doresc să joc în fața publicului clujean”

Urmatorul articol

Decret prezidențial de la Kremlin: Restricții privind vizele pentru cetățenii țărilor „neprietenoase”

Related Posts

Stiri Brasov

Guvernul își va asuma luni răspunderea pe măsurile fiscale într-o ședință comună a Parlamentului 

04/07/2025
Stiri Brasov

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost avertizați din august 2024 că România riscă să intre în incapacitate de plată din cauza deficitului  

04/07/2025
Stiri Brasov

CSM Corona Brașov a achiziţionat-o pe Daiana Roman de la Alba Blaj

04/07/2025
Stiri Brasov

Ieșirea din Brașov spre Târgu Mureș, DN 13, va fi extinsă la 4 benzi

04/07/2025
Stiri Brasov

Zeci de persoane care au fost surprinse că nu respectă legea în trafic, în mai multe zone din Brașov, au fost amendate

04/07/2025
Stiri Brasov

Mihai Leu a fost condus pe ultimul drum: “Să nu vă întristaţi. Viaţa este atât de frumoasă!”

04/07/2025
Next Post

Decret prezidențial de la Kremlin: Restricții privind vizele pentru cetățenii țărilor „neprietenoase”

Cele mai recente stiri

  • 166.058 salariați în Argeș, la finele lui aprilie 2025. Câți bani au luat 05/07/2025
  • Actorul Julian McMahon, cunoscut din „Nip/Tuck” și „Fantastic Four”, a murit la 56 de ani 05/07/2025
  • Vremea Vorta, Hunedoara 05/07/2025
  • Vremea Bretelin, Hunedoara 05/07/2025
  • Bălăceala costă mai mult pentru caransebeșeni, vara aceasta! 05/07/2025
  • Horoscop 5 iulie 2025. Zodia care are o zi de neuitat 05/07/2025
  • Vremea Deleni, Hunedoara 05/07/2025
  • Bursele trebuie „regândite” și statul trebuie să investească, nu să piardă – mesajul liderilor PNL Timiș 05/07/2025
  • A murit Toma Kassovitz, ploieșteanul care a suportat ororile Holocaustului 05/07/2025
  • Vremea Dumesti, Hunedoara 05/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24