Mesaj tranșant al liderului PNL Timiș, după rezultatul votului din 4 mai. Marilen Pirtea recunoaște deschis că alianța cu PSD a fost o eroare majoră pentru liberali, care a dus la pierderea încrederii propriului electorat. Într-o declarație pentru expressdebanat.ro, președintele PNL Timiș afirmă că românii au sancționat această coabitare prin vot, îndreptându-se masiv spre candidați din afara coaliției, în special către Nicușor Dan.
„Merită să reflectăm la faptul că, în 4 mai, orientarea generală a votului a mers împotriva coaliției: 60% din voturi s-au exprimat pentru candidați alternativi. Asta în contextul în care am desemnat acum cinci luni un candidat unic al coaliției cu convingerea că vom obține în acest fel un rezultat substanțial mai bun decât în alegerile din 2024, o susținere electorală mai mare, ce nu s-a realizat. Antonescu nu a fost susținut decât de 20% din cei care au participat la vot, în timp ce candidații care s-au calificat în turul al doilea au fost susținuți de 60% din cei care au participat la primul tur de scrutin, net majoritari față de cei care s-au exprimat pentru candidatul PNL-PSD-UDMR. Parcursul lui Crin Antonescu a fost impecabil, dar tracțiunea electorală a coaliției nu a fost suficientă pentru calificarea în turul al doilea, oamenii au vrut altceva.”, a declarat Marilen Pirtea, președintele PNL Timiș, pentru expressdebanat.ro.
Liderul PNL Timiș admite că alianța cu PSD a fost una contrară „ADN-ului nostru politic liberal”, iar asta a generat costuri electorale semnificative.
„Am fost la guvernare într-o coaliție ce nu a fost organică, dimpotrivă, a fost construită împotriva AND-ului nostru politic liberal, într-o perioadă de conflict la graniță, de instabilitate și imprevizibilitate economică. Adică am fost de acord să coalizăm electoral PNL cu PSD, pentru o linie stabilă în guvernarea țării. Iată că românii nu au apreciat această disponibilitate de a ne alia cu PSD, 60% din voturile exprimate în primul tur fiind pentru doi candidați din afara coaliției, calificați pentru turul al doilea.”, a explicat Pirtea.
Liberalul a subliniat că PNL trebuie să recâștige încrederea votanților de dreapta, „pierduți temporar”, ceea ce va însemna trecerea la un mesaj fără ambiguități: „Mulți dintre votanții care l-au adus pe Nicușor pe locul al doilea sunt votanți liberali temporar pierduți de PNL, cin cauza dezamăgirii produse de această îndelungată coabitare cu PSD. Va trebui să-i convingem pe acești votanți,cu convingeri liberale puternice și profunde și să-i aducem înapoi în matca politicii liberale, la PNL, nu trebuie să ne îndepărtăm de ei. Faptul că acum cei care votează în spirit occidental, democratic, liberal, sunt alături de Nicușor Dan, nu înseamnă că au renunțat definitiv să fie susținători ai PNL, sunt convins că se vor afla din nou alături de PNL atunci când partidul se va clarifica și va renunța la ambiguitatea coabitării cu PSD, va reveni la susținerea ideilor care constituie coloana vertebrală a liberalismului modern, fără compromisuri legate de guvernare. (…) Tocmai asta a atras atenția Ilie Bolojan, atunci când a subliniat, la începutul mandatului de președinte PNL, în scurta perioadă de interimat, că avem nevoie de reforme profunde liberale, pe care PNL le va susține ca partid liberal modern, fără să mai depindă de compromisurile cu PSD.”
Pirtea a reiterat că în Timiș, o zonă cu identitate liberală puternică, este important ca PNL să promoveze lideri fără legături cu vechile compromisuri politice. „Trebuie să ne gândim serios la un parcurs liberal plin de claritate, prin cultivarea personalităților reprezentative pentru mediul profesional și antreprenorial, odată cu desprinderea de compromisul unei coaliții care s-a dovedit prea puțin credibilă în fața oamenilor.”, a spus liberalul.
„Noi, liberalii, considerăm că ADN-ul politic specific filialei PNL Timiș face parte, în mod esențial, din brandul politic binecunoscut al Timișoarei și al Banatului. Liberalismul este, din 1990 începând, cel mai important pilon al politicii din vestului țării. Banatul este de dreapta, cu o puternică orientare pan-europeană, iar aici vorbim de liberalismul modern, cel cu care întotdeauna timișorenii s-au identificat. Trebuie să ne gândim serios, în Timișoara și Timiș, la un parcurs liberal plin de claritate, prin cultivarea personalităților reprezentative pentru mediul profesional și antreprenorial, odată cu desprinderea de compromisul unei coaliții care s-a dovedit prea puțin credibilă în fața oamenilor.”, a concluzionat Pirtea.
Citeste mai mult