Marele aviator Aurel Vlaicu va fi comemorat duminică, 25 iunie, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în localitatea hunedoreană, de lângă Geoagiu, ce îi poartă numele pionierului Aviației Române. Manifestarea cuprinde, ca de obicei, Crosul „Icarului din Binținți”, alocuțiuni și depuneri de coroane din partea oficialităților locale, dar și un spectacol folcloric, la care sunt invitați să participe cât mai mulți locuitori.
Autoritățile locale din Geoagiu vor organiza și, în acest an, o manifestare în cinstea „Vulturului din Carpați”, cum mai era supranumit Aurel Vlaicu. Localnici și reprezentanți ai administrației publice locale și județene sunt așteptați, duminică, pe 25 iunie, să se strângă pentru a-l comemora pe primul și inegalabilul pilot român, Aurel Vlaicu.
Manifestările dedicate aviatorului vor debuta de dimineață, la 08:00, cu Crosul „Icarul din Binținți” și vor continua, o oră mai târziu, cu Utrenia şi Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă din satul Aurel Vlaicu. De la orele 11:30, cei prezenți vor putea asista la slujba de pomenire a aviatorului, apoi, reprezentanți ai autorităților vor depune coroane la bustul pilotului, situat în fața Complexului Memorial „Aurel Vlaicu”. După discursurile oficiale și salutul aviatorilor civili și militari, va avea loc, la Căminul Cultural din satul Aurel Vlaicu, un spectacol folcloric, susținut de Fanfara de la Petrești, Tudor Limbean -Patriotu, Mihai Fegher, Gheorghe Lăscoiu, Nicu Drăgan, Marinela Stroia, Bianca Pascu, Raluca Igna, Andreea Lazăr, Mădălina Bogdan, Mihaela Oprea, Florentina Bârlea, Eva Vlad. Acompaniază Taraful Germisara, condus de Geani Vlad.
Evenimentul este organizat de Primăria orașului Geoagiu, în parteneriat cu Aeroclubul Deva – Aerodrom Săulești, Asociația Aeronatică Română, Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu, A.R.P.A., Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva.
Considerat pionierul aviaţiei române, Aurel Vlaicu s-a născut la 6/19 noiembrie 1882, în satul Binţiţi (n.red. astăzi Aurel Vlaicu). Inventatorul a terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orăştie, care, din 1919 încoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”. Studiile inginereşti şi le-a continuat la Universitatea din Budapesta şi la Ludwig-Maximilians-Universität München, în Germania, obţinându-şi diploma de inginer în 1907. După aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim. În 1908 s-a întors la Binţinţi unde a construit un planor cu care a efectuat un număr de zboruri. În toamna anului 1909 s-a mutat la Bucureşti şi a început construcţia primului său avion, „Vlaicu I”, la Arsenalul Armatei. În anul 1911, a construit un al doilea avion, „Vlaicu II” cu care în 1912 a câştigat cinci premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria. La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi cu avionul său „Vlaicu II”, s-a prăbuşit în apropiere de Câmpina, se pare, din cauza unui atac de cord.
Acest articol Marele aviator Aurel Vlaicu va fi comemorat, duminică, în satul care îi poartă numele a aparut prima data in Servuspress.
Citeste mai mult