Gutuile, aceste fructe parfumate și aurii, sunt adesea asociate cu deserturile, însă în bucătăria românească ele găsesc loc și în preparate savuroase. O combinație surprinzătoare este mâncarea de gutui cu carne de porc, o rețetă care îmbină dulceața fructului cu savoarea cărnii bine gătite. Această mâncare aduce un gust echilibrat și reconfortant, fiind ideală pentru o masă festivă sau pentru zilele în care vrei să încerci ceva inedit.
Ingrediente
500 gr carne de porc (spată sau pulpă, tăiată cuburi)2 gutui mari, bine coapte1 ceapă medie2 linguri ulei1 lingură unt2 linguri zahăr brun200 ml supă de carne sau apă100 ml vin alb sec1 baton de scorțișoară (opțional)sare și piper după gust1 lingură făină (pentru îngroșarea sosului)
Mod de preparare
Pregătirea cărniiÎntr-o tigaie adâncă sau o cratiță, încinge uleiul și rumenește bucățile de carne până capătă o culoare aurie. Adaugă ceapa tocată mărunt și lasă să se călească până devine translucidă.
Gătirea gutuilor
Spală bine gutuile și taie-le în felii subțiri, fără să le cureți de coajă. Într-o tigaie separată, topește untul și adaugă zahărul brun. Când zahărul începe să se caramelizeze, adaugă gutuile și lasă-le să se rumenească ușor pe fiecare parte.
Combinarea ingredientelor
Toarnă vinul alb peste carne și lasă să se evapore alcoolul. Adaugă gutuile caramelizate, supa de carne și batonul de scorțișoară, apoi acoperă cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 40 de minute.
Finalizarea preparatului
Dizolvă făina într-o lingură de apă rece și adaug-o în cratiță pentru a obține un sos mai dens. Condimentează cu sare și piper după gust și mai lasă pe foc 5-10 minute, până când sosul devine cremos.
Servirea
Mâncarea de gutui cu carne de porc se servește caldă, alături de un piure de cartofi sau o garnitură de orez simplu. Poți adăuga câteva frunze de cimbru proaspăt pentru un plus de aromă.
Mai multe rețete găsiți pe Facebook AVIDA și Instagram – avida_ro
Citeste mai mult