În fiecare an, înainte de Rusalii, creștinii sărbătoresc Moșii de vară. O sărbătoare cu o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi, deoarece în această zi sunt amintiți cei dragi care au plecat dintre noi. Cu prilejul Moșilor de vară, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. De ziua Moșilor de Vară se împart cireșe, dar și căni sau oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă
Sâmbăta, 3 Iunie, sunt Moşii de vara, sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecăţi) şi Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor), scrie crestinortodox.ro.
În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moşii de vară”), Biserica face pomenirea generală a morţilor, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuita în duminica următoare.
Creștinii respectă cu sfințenie ritualuri menite să aducă liniște și pace. În fiecare zonă a țării, oamenii merg la biserică cu pachete de mâncare și colivă sau oreez cu lapte, pentru a le împărți de sufletul celor dragi plecați dintre noi. Pomana se împarte oamenilor sărmani, dar se oferă și oamenilor din biserică, rudelor și vecinilor.
În ziua Moșilor, nu se spală și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi.
Se mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi. Dacă oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. Se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădina lor să rodească.
Se spune că dacă arunci afară o crenguța de tei sfințit în timpul ploii, această va înceta. Mai mult, în trecut se credea că femeile care muncesc în această zi vor avea mâinile amorțite.
În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni. Nu este bine să se facă curat în această zi. Să nu se folosească mătura, altfel se ridică praful în ochii răposaților. De asemenea, se spune că nu se aruncă gunoiul în Sâmbăta Morților, ca să nu ajungă în mâncarea morților.
Citeste mai mult