Aproape 50 de morminte au fost scoase la lumină în urma lucrărilor de reabilitare a Liceului Teoretic „Iulia Hașdeu” din Lugoj.
Muncitorii care lucrau la amenajarea unui bazin de apă ce va deservi unitatea de învățământ au descoperit mai multe morminte. Imediat, lucrările au fost blocate, iar specialiști arheologi au venit să vadă despre ce este vorba.
Conform unor concluzii preliminare, este vorba de o parte a fostului cimitir al Lugojului, care ar fi funcționat acolo la sfârșit de secol XVIII și început de secol XIX.
Structurile scoase la lumină sunt realizate din cărămidă, cu compartimentări relativ regulate și, la prima vedere, seamănă foarte bine cu niște cripte zidite, adică spații funerare colective construite din cărămidă.
Potrivit istoricilor, cimitirul ar fi fost legat de Biserica cu Două Turnuri, iar ulterior cimitirul orașului a fost mutat în actuala locație, pe strada Făgetului.
În zilele care urmează, specialiști de la Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj vor analiza fiecare mormânt, iar pentru că în aceste construcții din cărămidă există schelete, acestea vor fi ridicate și analizate. Pe durata desfășurării cercetărilor arheologice, lucrările sunt blocate în zona gropii, însă celelalte lucrări la imobilul liceului pot continua fără probleme.
La săpăturile pentru bazinul de apă au ieșit la iveală și câteva monede, ce mai veche fiind datată din anul 1766, de pe vremea Mariei Tereza.
Citeste mai mult