La Timișoara a început, marți, demolarea spitalului abandonat de pe Calea Torontalului. În locul ruinelor va fi construit Institutul Regional de Oncologie, finanțat prin PNRR cu 250 de milioane de lei.
Alfred Simonis a dat startul oficial demolării spitalului-fantomă de pe Calea Torontalului.
https://cdn.expressdebanat.ro/wp-content/uploads/2025/07/Alfred-Simonis-santier-Institutul-Oncologic-Timisoara.mp4
„Astăzi începe demolarea acestui monument al neputinței politicii timișene în ultimii 30 de ani.”, a declarat președintele CJ Timiș.
Aproximativ 90% din clădirea de la ieșirea din Timișoara va fi pusă la pământ. Se va păstra doar o parte, destinată birourilor, care ar putea fi integrată în noul spital. Demolarea va dura cel mult patru luni, iar construcția propriu-zisă a noului institut ar trebui să înceapă imediat după finalizarea proiectului tehnic. Spitalul ar trebui să fie gata în septembrie 2026.
https://cdn.expressdebanat.ro/wp-content/uploads/2025/07/demolare-spital-Calea-Torontalului-Timisoara-1.mp4
Liderul CJT a dat asigurări că nu există riscuri privind pierderea finanțării prin PNRR.
„Am început lucrările, vom trage lunile următoare primii bani din PNRR, odată ce începe demolarea să facem primul decont. Există discuții cu privire la prelungirea PNRR, dar și dacă nu se va întâmpla asta, există mecanismele prin care acest proiect, odată început și trași bani din PNRR, să fie finanțat. Vă asigur că nu se va opri finanțarea. Indiferent de sursa de finanțare, acest proiect va fi continuat. Indiferent de scenariu, această investiție are sursa de finanțare.”, a explicat Alfred Simonis.
În condițiile în care Timișul este printre județele cu cele mai multe cazuri de cancer, infrastructura medicală specializată lipsește astăzi aproape complet. „Timișoara este o zonă defavorizată în privința infrastructurii de sănătate. Nu ni s-a repartizat nici spital regional, nici municipal, nici institut oncologic. Asta ne lipsește cel mai mult.”, a punctat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
La startul lucrărilor a fost prezent și mitropolitul Banatului. „Rog pe Dumnezeu să dea pace în țară, liniște în lume și multă coeziune socială pentru a vedea peste câțiva ani acest institut al mângâierii lacrimilor atâtor oameni care sunt bolnavi de cancer. Cred că mulți vor intra plângând pe poarta acestui spital și vor ieși senini, vindecați.”, a spus ÎPS Ioan Selejan.
Firma care se ocupă de demolarea clădirii de pe Calea Torontalului din Timișoara este Construcții Erbașu, liderul unei asocieri care include și Terra Gaz Construct, Concelex, Hellimed și Concelex Engineering. Asocierea a câștigat licitația pentru demolarea, proiectarea și construcția viitorului institut oncologic.
Noul spital va avea peste 65.000 mp suprafață desfășurată și un regim de înălțime S+P+4E+Etaj tehnic. Clădirea va include 250 de paturi, 6 săli de operație, facilități de radioterapie, laborator de medicină nucleară, centru de transplant medular și afereză de celule stem. Ambulatoriul va cuprinde 26 de cabinete medicale și săli de tratament. De asemenea, vor fi spații dedicate cercetării, învățământului și zone special amenajate pentru aparținători. Proiectul prevede 152 de locuri de parcare și respectă standardul de eficiență energetică nZEB+.
Citeste mai mult