Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului Constantin creștinismul a devenit religie permisă în Imperiul Roman, iar duminica a fost stabilită zi oficială de odihnă. Mama sa, Elena, a sprijinit puternic credința creștină, fiind cunoscută pentru descoperirea Sfintei Cruci și ctitorirea de biserici în locurile sfinte.
Numele de Constantin sau derivate ale acestuia sunt purtate de aproape 700.000 de bărbați. Se numesc Elena sau derivate peste 1,1 milioane de femei.
Numele Constantin este purtat de peste 440.000 de români. Urmează Costel, Costică, Costin, Costinel, Costache, Costi, Costea, Costeluş, Constandin.
Aproape 850.000 de femei poartă numele de Elena. Apoi, peste 100.000 sunt Ileana. Mai sunt sărbătorite cele care se numesc Lenuţa, Constanţa, Constantina, Ilinca, Costina, Tanţa, Nuţa, Leana.
Numele Constantin și derivateConstantinCosteaCostelCostacheCostin(a)Codin(a)ConstanțaConstantiuCostandin(a)ConstantinaDinuDinaTinuTinaCostel(uș)CostelicaCosticăCostașTicaTicuTiti(șor)Titel(us)DinicuDinicăTinuțTinelTanțaTănțicăTanți
Numele Elena și derivateElenaIleanaElinaEleniElencaElaEliEleonoraHelenaHeleneHelencaHeleniHelincaIlinaIlincaIlenuțaIlenuș(a)IlinuțaLeanaLenuțaLenuș(a)LeancaLenaLeniLinaNoraNuțaNuțiNuțicaNuțisor
De Sfinții Constantin și Elena nu se lucrează în gospodării: nu se face curățenie generală, nu se spală, nu se coase, nu se gătesc mâncăruri grele. Se spune că toate lucrurile făcute în zi de sărbătoare nu au spor.
Se spune că este bine să aduci bujori în casă. Este considerată floarea armoniei, ce aduce înțelegere și liniște în familie.
La mulți ani cu sănătate tuturor!
Foto: caracter informativ
Citeste mai mult