Parcul Teiuș din Caransebeș găzduiește, joi și vineri, prima ediție a Festivalului producătorilor autohtoni, care va reuni expoziția produselor tradiționale ale producătorilor din Caraș-Severin, dar și ale elevilor de la școlile din Caransebeș, cu un program artistic susținut de mai mulți artiști și ansambluri folclorice.
Prima ediție a Festivalului producătorilor autohtoni la Caransebeș, organizat de doamna Maria Cârje, organizatoare a mai multor festivaluri și evenimente renumite în județul Caraș-Severin, în colaborare cu Primăria Municipiului Caransebeș, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș și Direcția Agricolă a județului Caraș-Severin, reunește o impresionantă expoziție de produse tradiționale cu un bogat program artistic, împletind astfel gastronomia tradițională bănățeană cu tradițiile folclorice, cu cântul, jocul și portul popular specific.
„Cu ajutorul Direcției Agricole Caraș-Severin, am reușit să cunoaștem și să promovăm mai mulți producători autohtoni, din Soceni, Brebu, Vălișoara, Cornereva, Reșița, Oravița și alte localități. Expoziția va cuprinde produse precum miere, lapte, brânză, răchie sau chiar pomi și flori. De asemenea, festivalul nu se va bucura doar de producătorii renumiți, ci și de mici negustori, sosiți de la școlile din Caransebeș, care vor aduce fie produse lucrate de mâinile lor, fie bunătăți gastronomice, banii obținuți din vânzare revenindu-le claselor participante. Ne bucurăm că am găsit deschidere și la Primăria Caransebeș, festivalul fiind organizat cu mare succes și la Băile Herculane, Oravița și Moldova Nouă. Gazda evenimentului va fi Cristian Stoleru, un tânăr talentat, obișnuit deja cu scena”, ne-a spus doamna Maria Cârje, inițiatoarea festivalului.
Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, consideră ca fiind binevenit un astfel de festival la Caransebeș nu doar pentru faptul că locuitorii municipiului se vor putea bucura de gustul produselor tradiționale, ci și pentru că implică o colaborare cu elevii școlilor din Caransebeș:
„Mi-a plăcut ideea acestui festival pentru că sunt implicați și elevii școlilor noastre, de la cei mai mici până la cei mai mari. Nu este un festival obișnuit, ci o activitate interesantă pentru copiii și tinerii care studiază în municipiul nostru, pe care o pot folosi ca un exercițiu de dezvoltare a unor abilități folositoare în viitorul lor profesional. Ca profesor, știu cât de importantă este și educația nonformală, iar astfel de evenimente creează contextul potrivit de a preda altceva elevilor noștri, de a le arăta, spre exemplu, cum este în acest caz, ce înseamnă să ai afacerea ta, să produci ceva și să vinzi, cum îți pui în valoare produsele, cum îți organizezi strategia de marketing pentru a-ți atrage clienții și, în final, ce faci cu banii pe care îi câștigi. Cine știe, poate micii afaceriști de astăzi vor fi marii afaceriști de mâine, de ce nu, chiar aici, acasă, la Caransebeș!”
Pe lângă expoziția produselor, iubitorii de tradițional se vor bucura și de un program artistic bogat care va include și folclor al minorităților din Caraș-Severin, astfel încât evenimentul va fi un adevărat spectacol de tradiție cărășeană.
Joi, 15 mai, începând cu ora 12, vor încânta spectatorii Ansamblurile „Romales” din Greoni, Ansamblul „Junii Carașului” și Cătălin Badea & formația, urmând ca vineri, 16 mai, de la aceeași oră, Ansamblurile „Soko”, „Hora Carașului” și tineri interpreți, „Junii Gugulani” și „Sveti Nicola” să aducă bucuria folclorului în Parcul Teiuș din Caransebeș.
Sunteți invitați să faceți cunoștință cu frumusețea, tradiția, folclorul și gastronomia locală la Festivalul producătorilor autohtoni, organizat, în premieră, la Caransebeș!