La Brașov, discuții europene despre sustenabilitate alimentară. Municipiul Brașov este de ieri centrul discuțiilor europene despre sustenabilitate alimentară, purtate în cadrul întâlnirii Consorțiului FoodCLIC. Evenimentul reunește parteneri din peste 10 țări europene, incluzând reprezentanți ai universităților, municipalităților, organizațiilor internaționale și societății civile.
Temele principale abordate sunt combaterea sărăciei alimentare, sustenabilitatea sistemelor alimentare urbane, politici publice în domeniul alimentației, modele post-proiect și strategii de diseminare.
Agenda întâlnirii include sesiuni susținute de parteneri precum Vrije Universiteit Amsterdam, ICLEI – Local Governments for Sustainability EV, Cariplo Factory SRL, European Food Banks Federation, Fondazione Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici, Association Mondiale des Grandes Metropoles și alții.
Pe parcursul celor trei zile, sesiunile vor avea loc în Aula Universității Transilvania. Diminețile vor fi dedicate prezentărilor și atelierelor de lucru, iar după-amiezile vor include vizite de teren la inițiative locale și intervenții reale dezvoltate în cadrul proiectului FoodCLIC — precum banca de alimente, școlile dotate cu sere educaționale, ferme locale și piețe publice.
Brașovul devine un exemplu european prin propria experiență implementată deja în cadrul proiectului, care cuprinde modernizarea piețelor urbane, sprijinirea producătorilor locali, promovarea alimentației sănătoase în școli, consolidarea rezilienței comunitare prin politici alimentare inovatoare.
În domeniul modernizării piețelor, municipiul a achiziționat și folosit deja pentru 51 de piețe mobile (inclusiv 4 târguri de mai multe zile) un sistem de surse de alimentare de tip UPS ce asigură alimentare neîntreruptă pentru 51 de piețe mobile (inclusiv 4 târguri de mai multe zile), implementează un sistem de coduri de culoare pentru standuri – verde pentru produse montane, galben pentru producători locali și albastru pentru comercianți / revânzători – și a realizat 3 materiale video promoționale despre piețele mobile, difuzate în mijloacele de transport public.
Pentru securitate alimentară, echipa Brașov Living Lab s-a implicat în susținerea lanțurilor locale de aprovizionare și promovarea incluziunii sociale. A reușit majorarea cotei de hrană pentru vârstnici (HCL 768 / 26.09.2025) și a oferit mese de Paște consistente și pachete cu produse locale de calitate, provenite de la producători locali (prin lanțuri alimentare scurte), distribuite către Căminul pentru Persoane Vârstnice Noua și persoane vulnerabile aflate în evidența Fundației Bucuria Darului. În plus, în cadrul proiectului, echipa FoodCLIC va dispune de echipamente pentru testarea produselor agroalimentare. În plus, componenta de securitate alimentară a fost integrată în documente strategice din municipiu și județ care vizează modernizarea piețelor Astra & Star, revitalizarea piețelor Dacia, Astra, Star, Tractorul, Bartolomeu și crearea unui sistem alimentar metropolitan sustenabil și a unor centre agri-food integrate (Prejmer, Hălchiu, Feldioara).
Promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și responsabilizarea privind nutriția sunt de asemenea componente importante în proiect, susținute prin sesiuni de formare pentru elevii de la Școala Nr. 9 și Școala Nr. 14, unde au fost achiziționate și instalate două sere educaționale pentru învățare practică în nutriție și sustenabilitate, precum și prin materiale informative și educaționale distribuite în cartiere, școli, centre pentru vârstnici, locuințe sociale sau în cadrul evenimentelor dedicate produselor locale (târguri, piețe volante, standuri publice etc.).
Pentru crearea de lanțuri alimentare scurte, care conectează producătorii locali cu consumatorii, acțiunile cheie au vizat creșterea frecvenței autobuzelor pe rutele care deservesc piețele publice (35, 25, 29 și 40) pentru asigurarea accesului din cartierele vulnerabile Noua și Bartolomeu, materiale video de promovare a piețelor locale difuzate pe 25 de rute urbane și metropolitane, promovare online, prin crearea de pagini dedicate producătorilor locali în platforma Serviciului Piețe (activitate în derulare).
Întâlnirea Consorțiului Internațional FoodCLIC este prima din Brașov și a treia din cadrul proiectului. Până acum, la Brașov au mai avut loc workshopuri locale.
FOODCLIC – „Politici alimentare urbane integrate – dezvoltarea co-beneficiilor durabilității, legăturilor spațiale, incluziunii sociale și conexiunilor sectoriale pentru a transforma sistemele alimentare în orașe-regiuni” este finanțat 100% de Comisia Europeană prin programul Horizon Innovation Actions (contract de finanțare nr. 101060717). Bugetul Municipiului Brașov este de 280 812.50 euro. Proiectul are o durată de 54 de luni și se va încheia la finele lui februarie 2027.
FoodCLIC este un proiect pan-european care conectează 8 regiuni urbane din Europa și Africa, promovând politici alimentare integrate bazate pe sustenabilitate, incluziune socială și colaborare intersectorială. Brașovul contribuie la această inițiativă prin crearea unor „Living Labs” („Laboratoare vii“) educaționale care implică actorii locali — elevi, profesori, părinți, autorități și societate civilă — în dezvoltarea și testarea unor modele de agricultură urbană aplicabilă.
Mai multe detalii despre proiectul FOODCLIC: https://foodclic.eu
Articolul La Brașov, discuții europene despre sustenabilitate alimentară apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult