Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea de a invita publicul la proiecția filmului documentar „Cazul Inginerului Ursu”, care va avea loc joi, 10 octombrie, la ora 18.00, în cadrul KineDok.
Evenimentul se va bucura de prezența unui invitat special, Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu, cel care a devenit un simbol al luptei împotriva regimului comunist din România. Andrei Ursu este nu doar protagonistul acestui documentar, ci și principalul motor al campaniei pentru dreptate în cazul tatălui său, ucis de Securitate în timpul regimului Ceaușescu.
Gheorghe Ursu a avut legături profunde cu Galațiul nu doar prin anii de liceu la “Vasile Alecsandri”, ci și prin activitatea sa profesională. Ca inginer constructor, a contribuit la proiectarea unor blocuri în oraș, influențând peisajul urbanistic local.
Cazul inginerului Ursu, (România, 2023)
Regia: Liviu Tofan, Șerban Georgescu
Un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter lovește România, lăsând în urmă peste 1500 de morți, zeci de clădiri dărâmate și alte mii avariate. La fix 4 luni de la cutremur, în 4 iulie 1977, Ceaușescu îi convoacă pe toți cei implicați în reconstrucție, ingineri, arhitecți, autorități locale și le interzice – sub amenințarea cu închisoarea – să continue orice demers legat de lucrările de consolidare. În sală se află și inginerul Ursu, singurul care denunță ordinul criminal al dictatorului, într-o scrisoare anonimă trimisă și citită la Radio Europa Liberă. Iar asta îl costă viața, fiind torturat și ucis de Securitatea lui
Ceaușescu. După căderea regimului comunist, fiul inginerului Ursu – Andrei Ursu – caută dreptatea. După un proces cu o mulțime de respingeri, disjungeri și amânări din partea justiției române, criminalii sunt încă liberi.
Biografii regizori:
Liviu Tofan este jurnalist și scriitor. A lucrat 20 de ani în redacția românească a Radio Europa Liberă, între 1973 și 1994, avansând de la redactor de știri la șef al secției de știri și director-adjunct. Ca autor de cărți, a publicat „A patra ipoteză. Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj” (Polirom, 2012) și „Șacalul Securității. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc” (Polirom, 2013). Liviu Tofan este și realizator de filme documentare, filmul “Brașov 1987. Doi ani prea devreme”obținând Premiul UCIN 2017 pentru cel mai bun film documentar de televiziune.
Absolvent al Liceului „Ion Neculce”, cu studii la Facultatea de Construcții București (1991-2000), în anul II de studenție, Șerban Georgescu începe să lucreze ca editor imagine la Canal 31, o televiziune
modestă a lui Adrian Sârbu. Momentul important a fost întâlnirea, în 1995, cu Ovidiu Bose Paștina, împreună cu care a realizat montaje speciale pentru prezentări de modă ale lui Janine. Lucrează cu
videoclipuri și reclame pentru MediaPro. În 1998, înființează propria companie, Kolectiv Film, care colaborează cu agențiile de publicitate. În 2003, filmează “Everest”, un documentar despre grupul de români care merge în expediție. Din 2006 începe o colaborare constantă cu regizorul norvegian de film documentar David Kinsella.The post KineDok Galați, joi, 10 octombrie 2024: Andrei Ursu la proiecția filmului „Cazul inginerului Ursu” first appeared on PresaGalați.ro.
Citeste mai mult