Katia Pascariu, actriță nominalizată de New York Times, considerp că: “Festivalul TES FEST aduce la viață o planetă a culturii idiș, plină de speranță și solidaritate”.
În perioada 21 – 30 mai, Bucureștiul va deveni centrul mondial al culturii idiș, odată cu cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, organizat de Teatrul Evreiesc de Stat. Un eveniment de amploare, care aduce în prim-plan patrimoniul cultural al limbii idiș și spiritul comunităților evreiești din întreaga lume, într-un program diversificat, plin de spectacole, muzică klezmer, dansuri și dezbateri.Acest festival reprezintă o adevărată sărbătoare a identității culturale, marcând, totodată, aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden, fondatorul teatrului evreiesc profesionist. Reprezentanți ai culturii idiș din SUA, Israel, Polonia și alte țări vor urca pe scenele din București pentru a împărtăși cu publicul român și internațional povești, tradiții și expresii artistice autentice. Programul include spectacole de teatru, concerte klezmer, ateliere și dezbateri, toate menite să celebreze limba și cultura idiș, dar și să promoveze dialogul intercultural și înțelegerea reciprocă.
Festivalul de Teatru Idiș TES FEST – O celebrare a culturii și spiritului evreiesc la București
Katia Pascariu, una dintre cele mai premiate actrițe din România, menționată de New York Times pe lista celor mai buni actori din lume, premiată de GOPO în 2022, sprijină cu entuziasm această inițiativă culturală și face un apel profund, decent, dar extrem de puternic, către toată lumea, să vină la teatru.
„Faptul că teatrul în limba idiș cu spațiu propriu, cu repertoriu, cu trupă si cu public a început în România, faptul că a supraviețuit deși ar fi mai avut mult mai multe șanse să dispară ținând cont de istoria recentă, deși artiștii, artistele și publicul s-au schimbat, au migrat, au suferit în și pentru limba și cultura idiș, faptul că teatrul ca instituție a fost în repetate rânduri amenințat cu desființarea – sunt iată, la fel ca viața noastră, semne ale unei minuni sau ale unei normalități. Depinde cum alegem să ne uităm! Planeta Idiș este mai mare decât suma teatrelor, spectacolelor, concertelor, chiar și comunităților evreiești unde se mai vorbește idiș. Planeta Idiș e despre viață, iubire, solidaritate, pace, speranță. Iar programul festivalului o arată pe deplin: suroritatea instituțiilor de limbă idiș, muzica, dansul și cuvântul stau la un loc, deschiderea către public eterogen, participativitate, noutate și respect pentru moștenirea culturală atât de valoroasă, azi mai mult ca oricând. Lehaim!”, declară actrița.
Teatrul în limba idiș nu este doar o formă de expresie artistică, ci o punte către o moștenire culturală valoroasă, care trebuie păstrată și transmisă mai departe. Festivalul TES FEST este o oportunitate unică de a aduce această limbă și această cultură în lumina reflectoarelor, de a crea conexiuni și de a arăta că, indiferent de vremuri și de schimbări, speranța, iubirea și solidaritatea sunt valori universale.
Citeste mai mult