După ce a câștigat, cu un procent covârșitor, de 93%, cel de-al doilea mandat de primar al orașului Scornicești, Daniel Tudor, care urmează să își preia atribuțiile pe noul mandat în octombrie, își face deja socotelile pentru următorii patru ani în privința proiectelor menite să dezvolte orașul. Pentru ca să își pună în aplicare programul electoral fără probleme, a ales să facă un pas extrem de important, părăsind partidul în care și-a început cariera politică, PNL, acceptând oferta PSD de a intra în marea echipă a social-democraților. Despre cea a realizat în mandatul care se va sfârși în luna octombrie, despre proiectele de viitor, despre modul în care el înțelege să facă politică și administrație, Daniel Tudor a acceptat invitația OLT-ALERT.RO de a vorbi în cadrul unui dialog pe care îl redăm aici.
OLT-ALERT.RO: Domnule primar, în mandatul care se apropie de final Scorniceștiul a fost un șantier. Ați lucrat la reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, ați abordat problema locuințelor pentru tineri și reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, dar și a instituțiilor de învățământ, ați demarat extinderea rețelelor de alimentare cu gaze etc. Vorbim de lucrări care au înghițit și continuă să înghită foarte mulți bani.
Daniel Tudor: Încă de la începutul mandatului mei am spus și susțin în continuare că nu poți să faci lucruri importante pentru localitate dacă nu încerci și nu reușești să atragi fonduri externe. Asta cu precădere în cazul nostru, pentru că bugetul este mic, încasările sunt la nivelul a 70%, cel mult 80%, mari investitori în localitate nu avem ca să vină sume din direcția aceasta. Așa că m-am axat mai mult pe atragerea de fonduri externe, atât guvernamentale, cât și europene.
Totodată, am prioritizat necesitățile, concentrându-mă pe necesitățile reale și imediate ale oamenilor. Am început proiecte privind modernizarea drumurilor, asfaltarea lor și vorbim de drumuri comunale neasfaltate, extinderea rețelei de alimentare cu gaze, extinderea rețelei de apă și canal și, un proiect important pentru oraș, reabilitarea termică a blocurilor și a instituțiilor de învățământ. Acest din urmă proiect reprezintă pentru oraș, pot să spun, o prioritate zero. Și am reușit în urmă cu doi ani de zile să demarăm aceste investiții și suntem în plină execuție a lucrărilor, pentru că mai avem de lucru. Vă mărturisesc faptul că sunt mândru de acest proiect și accentuez importanța lui pentru oameni, pentru că, dincolo de latura estetică în arhitectura orașului, există și una economică pentru oameni, și s-a văzut acest lucru. La acest capitol nu am lăsat deoparte instituțiile de învățământ, astfel că nu există, în acest moment, nicio școală sau grădiniță nereabilitate termic.
OLT-ALERT.RO: În oraș au „răsărit” și niște blocuri de locuințe noi…
Daniel Tudor: Da, putem vorbi și despre construirea de blocuri pentru tineri și avem deja recepționate două astfel de imobile, unul social și unul ANL și urmează ca, în scurt timp, să repartizăm aceste locuințe tinerilor. Construirea lor a început 2021, respectiv 2022, au fost finalizate lucrările, am făcut recepția lucrărilor, urmează, deci, să le repartizăm tinerilor care se încadrează în categoria cetățenilor pentru care au fost construite aceste blocuri. Spun dacă se încadrează, pentru că avem criterii care trebuie îndeplinite și un criteriu de bază este vârsta tinerilor, luând în calcul beneficiarii cu vârste între 18 și 35 de ani. Mai sunt și alte condiții ce trebuie îndeplinite, dar acesta este un criteriu eliminatoriu pe care cei ce nu il îndeplinesc, din păcate, nu pot beneficia de aceste locuințe. Avem foarte multe cereri pentru aceste locuințe, cred că sunt cel puțin 400 sau 500 de solicitări și nu știu dacă toate îndeplinesc criteriile, pentru că nu am început încă să facem o analiză a lor, astfel că e posibil să fie și multe care nu se încadrează, dar nu puteam să nu primim toate solicitările cetățenilor. În urma evaluării, vom vedea care se pot califica pentru ca semnatarii lor să poate beneficia de aceste locuințe. Mă rog, construirea de locuințe pentru tineri este un proiect bun pe care l-am avut în vederea de la începutul mandatului și, iată, l-am pus în operă.
OLT-ALERT.RO: Ce proiecte aveți în vedere pentru dezvoltarea orașului în următorii patru ani?
Daniel Tudor: În noul mandat pe care l-am câștigat și care urmează să îl preiau luna octombrie vom continua proiectul de modernizare a drumurilor, pentru că nu l-am terminat. Până acum am asfaltat 14 kilometri de drum și mai avem șase kilometri de rețea de drum neasfaltat; urmează, deci, ca în perioada următoare se finalizăm acest capitol.
Continuăm, apoi, proiectul privind extinderea rețelei de gaz, pentru că am reușit doar jumătate din acest proiect se realizăm. Urmează ca, în perioada următoare, să deschidem procedura de licitație pentru cealaltă jumătate din suprafața propusă, pentru că am împărțit în două acest proiect care va fi finalizat în noul mandat.
În 2028, vom putea vorbi de un Scornicești complet sistematizat pe alimentare cu gaze, străzile și ulițele fiecărui sat urmând să beneficieze de această importantă utilitate.
OLT-ALERT.RO: Care au fost/sunt sursele de bani pentru aceste investiții?
Daniel Tudor: Atât modernizarea de drumuri, cât și proiectul privind extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale sunt executate cu bani din fonduri guvernamentale, obținute în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, construirea blocurilor de locuințe a fost derulată tot cu fonduri guvernamentale, în vreme ce programele de reabilitare termică a blocurilor și a instituțiilor de învățământ au fost derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, deci cu fonduri europene.
Contribuția noastră la toate aceste proiecte nu a fost una mare, a fost o contribuție pe care noi am putut să o suportăm, nu au fost sume foarte mari care să ne pună probleme.
OLT-ALERT.RO: Cu doar câteva zile înainte de înceapă campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie ați luat o decizie importantă în cariera dumneavoastră politică: ați lăsat în urmă partidul în care v-ați început această carieră acceptând oferta PSD să deveniți membru al acestui partid.
Daniel Tudor: Am făcut acest pas, vă spun sincer, dintr-un interes cetățenesc, pentru locuitorii orașului nostru. Foarte mulți au rămas surprinși de decizia pe care am luat-o mai ales că ea a venit, așa cum spuneți, cu doar câteva zile înainte de depunerea candidaturii. Chiar făcusem bannerele de campanie electorală din partea PNL, unele le și montasem, dar a venit un vânt puternic și le-a dat jos; parcă a fost un semn. Chiar așa este, în acea perioadă au fost cateva zile cu vijelii la noi în zonă.
În fine, am făcut cu toată încrederea acest pas, pentru că eu, făcând politică și administrație de ceva vreme, am analizat cu atenție ceea ce se întâmplă la nivelul județului și mai ales la nivelul Consiliului Județean Olt. Să vă spun ceva important: În perioada când eram într-un fel de opoziție – și aici amintesc că mie îmi place să fac opoziție atunci când se face opoziție, nu aiurea, atunci când nu e cazul -, ei bine, când eram în opoziție am fost mulțumit de modul în care domnul președinte al Consiliului Județean, Marius Oprescu, repartiza sumele de bani din Fondul de rezervă al județului sau din alte surse localităților.
Eu, cel puțin, am beneficiat pentru orașul Scornicești de sume de bani importante care ne-au ajutat în anumite perioade să facem ceva pentru localitatea noastră. Totdeauna am recunoscut și am felicitat aceste demersuri ale președintelui Consiliului Județean Olt, care a dat dovadă de echidistanță în împărțirea sumelor de bani. Din acest unghi, am înțeles faptul că domnul președinte știe să facă politică în interesul cetățenilor. Am toată încrederea că, deși nici în trecut nu am fost dați la o parte de la findurile publice, începând cu acest an, Scorniceștiul va beneficia de mult mai mult sprijin din partea Consiliului Județean. De altfel, acest lucru să știți că se vede deja. Am început deja primele colaborări în acest sens și, în curând, Drumul 703 C, care face legătura între Drumul Național 65 și orașul nostru, pe o distanță de aproximativ șase kilometri va fi modernizat de către Consiliul Județean Olt.
OLT-ALERT.RO: PNL și PSD sunt într-o coaliție zdruncinată bine, în această perioadă, de contre politice între reprezentanții celor două partide. Mai mult, la nivelul județului Olt nu a funcționat mai deloc, inițiativa atacurilor, nu de puține ori furibunde și de multe ori la persoană, având-o, în cea mai mare măsură, liberalii, provocând reacții din partea social-democraților. Cât de firești sunt aceste atacuri într-o coaliție, fie cu interese electorale proprii în acest an cu toate rundele de alegeri?
Daniel Tudor: O să vă răspund fără probleme la întrebare, dar încep cu o comparație de pe vremea coaliției PNL-USR, când eu doar ce preluasem mandatul de primar și așteptam și eu de la Guvern să ne ajute, să ne sprijine pe proiecte și să demarăm ceva important pentru locuitorii orașului nostru. Era cazul și celorlalți primari. În acea perioadă băteam drumuri peste drumuri la București și totul degeaba. Am avut atunci o dezamăgire profundă pentru că, într-adevăr, PNL își dorea să facă ceva pentru localități, pentru primari și primarii la rândul lor pentru oamenii care i-au mandatat cu încredere. Dar nu reușeam să legăm nimic, nu se lega nimic. După ce s-a destrămat acea coaliție, un lucru bun zic eu, și a venit această coaliție PSD-PNL, eu am salutat-o și am felicitat-o pentru că, atât PNL, cât și PSD, au cei mai mulți primari în țară. Și s-au întâmplat, într-adevăr, lucruri bune, au fost deblocate proiecte importante precum Programul „Anghel Saligny”, un program extraordinar pentru țară. A fost demarat și PNRR. Ei bine, această coaliție trebuie în continuare să funcționeze atât la nivel național, cât și la nivel local, pentru că altfel cei care au de pierdut sunt cetățenii acestei țări.
Acum, este foarte urât se vadă oamenii o dispută atât de pornită între cele două partide, PNL și PSD. Eu stau mult printre oameni și știți ce zic ei când văd asemenea dispute? Zic: „Băi frate, nu le mai ajunge”, ei înțelegând că astfel de certuri sunt mânate de interese meschise. Când văd însă un echilibru politic, când văd că reprezentanții a două partide stau la aceeași masă și se înțeleg, oamenii sunt și ei liniștiți, pentru că înțeleg că atunci merg lucrurile și este bine și pentru ei. Eu așa văd lucrurile care ar trebui să se întâmple. A, că există campanii electorale, cum sunt cele care urmează acum pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în care PNL și PSD au candidați proprii, este adevărat, dar campaniile electorale trebuie făcute nu prin împroșcări cu noroi, nu prin jigniri sau prin atacuri la persoană, ci trebuie făcute în mod decent, dacă se poate doar pe proiecte.
Eu, și se poate vedea asta, că pe tot parcursul carierei mele politice nu am jignit și nu am atacat pe absolut nimeni. Mereu am spus, am adus în atenția publică ceea ce vreau eu să fac, ce cred eu că e bine să fac – acestea au fost și vor fi mereu liniile de campanie electorfală între care eu mă voi situa.
Scenele acestea cu acuzații politice între cele două partide la nivel nețional și, cu precădere, la nivelul județului Olt, nu sunt firești, n-ar trebui să existe.
OLT-ALERT.RO: La alegerile din 9 iunie liberalii olteni au înregistrat cel mai mare succes al lor de până acum, câștigând Primăria Slatina. Ce greutate va avea acest succes la alegerile parlamentare pentru PNL Olt?
Daniel Tudor: Câștigarea municipiului Slatina de către Partidul Național Liberal are un impact și la nivelul județului. Acum, nu cred că acest impact va fi unul extrem de important, care să atârne mult în rezultatele alegerilor parlamentare la nivelul Oltului. Am auzit și eu că PNL își dorește să câștige trei mandate de parlamentari, două de deputat și unul de senator. Mă rog, fiecare partid, fiecare lider politic are dreptul să își facă speranțe. Dar nu cred că la nivelul județului Olt se va întâmpla asta.
Hai să zicem că vor lua două mandate, unul de deputat și celălalt de senator, dar nici asta nu este foarte sigur, pentru că ar putea veni surprize mari dinspre AUR.
OLT-ALERT.RO: Domnule primar, ați câștigat alegerile din 9 iunie cu un scor zdrobitor, aproape toți cetățenii care s-au prezentat la urne v-au votat.
Daniel Tudor: Am câștigat alegerile din 9 iunie, într-adevăr, cu un procent covârșitor care, vă spun sincer, m-a făcut să plâng. După numărarea voturilor, văzând rezultatul obținut, mi-au dat lacrimile; mi-au dat lacrimile de bucurie, pentru că am văzut că oamenii au răspuns așteptărilor mele la unison, aproape tot orașul m-a votat. Le-am mulțumit oamenilor și atunci și le mulțumesc și acum și nu contenesc să le mulțumesc pentru încrederea cu care m-au mandatat să conduc orașul încă patru ani. Le-am transmis cetățenilor noștri și le transmit și acum că nu îi voi dezamăgi. Și nu mă refer la proiectele pe care îmi dau toate silința, mă străduiesc să le implementez pentru dezvoltarea orașului, ci și la relațiile directe, la relațiile mici pe care le am cu oamenii care vin la mine cu tot felul de probleme pe care încerc să le rezolv și în cea mai mare parte a lor își găsesc rezolvare. Chiar și atunci când o astfel de problemă nu poate fi rezolvată, eu caut toate soluțiile posibile și vorbesc cu oamenii și le arăt ce se poate face și ce nu se poate face, pentru că ei trebuie să înțeleagă, să plece pe deplin convinși că s-a făcut tot ce e omenește posibil. Dar sunt foarte rare aspectele astea, de cele mai multe ori reușesc să îi ajut. Ușa mea le este mereu deschisă și încerc pe cât posibil să-i sprijin, uneori și personal, dar și în alte moduri, evident, totul în limite legale. Pentru că am primit votul lor în mod covârșitor, asta mă bucură nespus de mult, dar mă și responsabilizează enorm și mesajul meu pentru oameni este că mi-au întărit crezul de a face tot ceea ce este omenește posibil pentru dezvoltarea orașului, pentru o viață mai bună, din ce în ce mai bună, pentru ei.
Citeste mai mult