„Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”, campanie desfășurată în județul Brașov pentru promovarea sănătății reproducerii. În perioada iulie – august 2025, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov derulează campania de informare, educare și conștientizare dedicată promovării sănătăţii reproducerii.
Deși în România s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește utilizarea contracepției moderne pentru prevenirea sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală, continuă să existe disparități importante în accesul la metode contraceptive și la servicii de planificare familială, în special în rândul tinerilor, al femeilor din mediul rural și al celor din grupuri vulnerabile/dezavantajate. Lipsa de informare, stigmatizarea și barierele culturale sau economice contribuie la menținerea unor rate ridicate ale sarcinilor nedorite și ale infecțiilor cu transmitere sexuală.
Campania se adresează următoarelor grupuri ţintă:
• adolescenții și tinerii (15–19 ani)
• femeile însărcinate și partenerii acestora
• femeile din comunități dezavantajate sau aflate în situații de vulnerabilitate
• populația generală
• profesioniștii din domeniul asistenței medicale primare.
O problemă de importanță majoră în domeniul sănătății reproducerii o reprezintă sarcinile în rândul adolescentelor, care implică riscuri crescute atât pentru sănătatea mamelor tinere, cât și pentru cea a nou-născuților. Pe lângă impactul medical, nașterea la vârste fragede are consecințe sociale majore, precum abandonul școlar, limitarea oportunităților educaționale și profesionale, precum și apariția unor dificultăți economice și psiho-emoționale.
În România, datele recente arată o prevalență îngrijorătoare a acestui fenomen: din cele 155.418 nașteri înregistrate în anul 2023, un număr de 14.365 (9,1%) au fost înregistrate la adolescente cu vârste între 12–19 ani – ceea ce înseamnă că 1 din 9 nașteri a avut loc la o adolescentă. Dintre acestea, 629 de nașteri au fost înregistrate la adolescente sub 15 ani, iar 13.736 la adolescente cu vârste între 15 și 19 ani (sursa: INS, 2024).
Situația statistică privind numărul de gravide adolescente la nivelul județului Brașov, conform datelor raportate de medicii de familie din județul Brașov și centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov, se prezintă astfel:
o ianuarie 2024 – mai 2024: 9 gravide minore cu vârsta de până la 15 ani
o ianuarie 2024 – mai 2024: 43 de gravide cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani
o ianuarie 2025 – mai 2025: 2 gravide minore cu vârsta de până la 15 ani
o ianuarie 2025 – mai 2025: 39 de gravide cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
Campania de promovare a sănătății reproducerii urmărește:
• Creșterea nivelului de informare și susținerea deciziilor responsabile privind sănătatea sexuală și reproductivă, în special în rândul tinerilor, prin promovarea comportamentelor preventive, utilizarea metodelor contraceptive moderne și accesarea serviciilor de planificare familială, în vederea evitării infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite;
• Creșterea gradului de informare și conștientizare a femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame, cu privire la importanța consultului medical/ginecologic și a îngrijirii prenatale, precum și asupra aspectelor care contribuie la o sarcină fără riscuri și o naștere în condiții de siguranță.
Consultațiile prenatale periodice joacă un rol esențial în asigurarea unei sarcini fără risc, prin identificarea timpurie a complicațiilor, monitorizarea dezvoltării fătului și consilierea gravidei. Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 8 consultații prenatale, începând din primul trimestru. În România, deși serviciile sunt gratuite, accesul este inegal, în special pentru femeile din mediul rural sau din grupuri vulnerabile, din cauza barierelor teritoriale și socio-economice.
Campania de promovare a sănătății reproducerii este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a judeţului Brașov, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.
Astfel, în perioada iulie-august 2025, la nivelul județului Brașov, se vor organiza sesiuni informative privind sănătatea reproducerii, contracepția și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și vor fi distribuite materiale informative. Aceste activități vor fi realizate în colaborare cu medicii de familie, asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, unitățile sanitare și autoritățile locale.
Articolul „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”, campanie desfășurată în județul Brașov pentru promovarea sănătății reproducerii apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult