În urma unor demersuri ale Avocatului Poporului, a fost aprobată procedura de sistem privind înștiințarea rudelor sau familiilor victimelor accidentelor rutiere grave soldate cu persoane decedate sau rănite grav, a anunțat miercuri Biroul Teritorial Braşov.
Biroul Teritorial Braşov s-a sesizat din oficiu având în vedere lipsa cadrului dispozițional sau procedural care să aibă drept obiect înștiințarea rudelor victimelor accidentelor rutiere grave.
Începând din anul 2022, Avocatul Poporului a întreprins numeroase demersuri la Inspectoratul General al Poliției Române și la Ministerul Afacerilor Interne, semnalând faptul că nu există o normă/procedură/dispoziție care să reglementeze anunțarea membrilor de familie/reprezentanților legali ai victimelor accidentelor rutiere, de către lucrători de poliție, în situația în care victima accidentului a decedat sau este în imposibilitate de a se exprima (inconștient, în comă etc.).
Situația de la care Avocatul Poporului a demarat acest demers a fost cea sesizată prin petiția unei doamne, care a adus la cunoștință faptul că, în octombrie 2021, fiul său a fost implicat într-un accident de circulație pe raza județului Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeași zi, decedând. Petenta reclama faptul că nici poliția și nici unitatea sanitară, la care victima accidentului a fost internată, nu au contactat familia, ea aflând despre cele întâmplate după ce a contactat firma la care fiul dânsei era angajat, întrucât era îngrijorată că acesta nu a mai ajuns acasă.
În perioada 2022-2024, Avocatul Poporului a semnalat faptul că nu este emisă nicio reglementare care să expună, să definească pașii pe care îi urmează un poliţist atunci când este nevoit să anunţe o familie despre decesul ori vătămarea corporală gravă a unei persoane, prin urmare, lucrătorii din poliție nu au această atribuție, iar în cazurile în care totuși o fac, polițiștii anunță familia din motive umanitare, morale sau din „obișnuință”.
Ca urmare a problemelor identificate, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 185 din 18 decembrie 2024, prin care a solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne:
luarea măsurilor legale care se impun pentru urgentarea adoptării procedurii privind anunțarea membrilor de familie și reprezentanților legali ai victimelor, precum și a persoanelor juridice care custodiază, asigură protecția sau ocrotesc diferite persoane fizice victime ale infracțiunilor/accidentelor rutiere, având în vedere că au trecut mai mult de doi ani (august 2022) de la data la care Avocatul Poporului a fost informat că se va realiza formarea profesională a unor polițiști, cu privire la modalitatea de înștiințare a acestor categorii de persoane, avându-se în vedere și impactul psihologic pe care îl generează astfel de evenimente.
Ministerul Afacerilor Interne a informat Avocatul Poporului că și-a însușit recomandarea transmisă, că au fost luate toate măsurile necesare pentru urgentarea adoptării documentului de lucru, procedura fiind în stadiul final de definitivare.
Avocatul Poporului a aprobat propunerea de monitorizare a situației și de reluarea demersului, în cazul în care nu se comunică niciun document în termen de 3 luni de la primirea ultimului răspuns.
În data de 14 mai 2025, Ministerul Afacerilor Interne a informat Avocatul Poporului că a fost aprobată Procedura de sistem privind anunțarea membrilor de familie și reprezentanților legali ai victimelor precum și a persoanelor juridice care custodiază, asigură protecția sau ocrotesc diferite persoane fizice victime ale infracțiunilor/accidentelor rutiere.
Procedura în discuție stabilește un set unitar de reguli privind modalitatea de anunțare, respectiv activitățile desfășurate de polițiștii desemnați, precum și documentele întocmite cu această ocazie.
Potrivit prevederilor procedurii, anunțarea se realizează, de regulă, prin deplasarea polițiștilor la domiciliul/reședința/locuința de fapt a membrilor de familie/reprezentanților legali ai victimelor infracțiunilor/accidentelor rutiere.
În situația în care această modalitate de anunțare nu este posibilă, precum și pentru situațiile în care victimele suferă accidentări ușoare, dar se află în imposibilitatea anunțării membrilor de familie/reprezentanților acestora, anunțarea se realizează de către personalul desemnat, telefonic sau prin alte mijloace.
Articolul În urma unor demersuri ale Avocatului Poporului, a fost aprobată procedura de sistem privind înștiințarea rudelor sau familiilor victimelor accidentelor rutiere grave soldate cu persoane decedate sau rănite grav apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult