• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
17/06/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Neamt

În atenția candidaților / Spitalul Județean de Urgență are nevoie de investiții de peste 40 milioane lei pentru a păstra autorizația de funcționare

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
18/05/2024
in categoria Stiri Neamt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Majoritatea candidaților pentru Primăria Piatra Neamț, dar și pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean Neamț vorbesc în această perioadă despre starea sistemului de sănătate, cu referire directă la Spitalul Județean de Urgență. În plină campanie electorală trebuie să știe că cea mai mare unitate sanitară din județ are nevoie de infuzie serioasă de capital, pentru a-și putea păstra autorizația de funcționare emisă de Direcția de Sănătate Publică Neamț la finalul anului trecut. Conform documentului, la spital sunt necesare reparații, igienizări și alte lucrări care depășesc 40 de milioane de lei. De menționat este faptul să suma este una estimativă și nu include taxa pe valoare adăugată.
Parte din autorizație este un plan de conformare care trebuie pus în aplicare în două etape. Importante sunt ambele, dar pe termen scurt, unele obiective trebuie îndeplinite până la finalul anului. Altele au ca termen de realizare data de 31 decembrie 2026. Având în vedere faptul că ultimul termen este destul de generos, ar mai putea crește costurile, pentru că în ultima perioadă materialele de construcție, dar și prețul manoperei au crescut în mod constant, iar acest trend se menține. Lucrările care trebuie făcute în acest an sunt estimate la 2.259.000 lei, fără TVA. În diferite secții ale spitalului ar trebui finalizate în următorii doi ani și jumătate reparații, renovări și reabilitări care se cifrează la restul sumei, respectiv 38.230.000 lei. Programul cadru de conformare a fost avizat de președintele Consiliului Județean Neamț, Ioan Asaftei, și asumat de conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, fiind semnat de manager dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie și restul directorilor. Neîndeplinirea obiectivelor stabilite și asumate de conducerea celei mai mari unități sanitare din județul Neamț în termenul stabilit, ar putea duce la retragerea autorizației de funcționare de către DSP Neamț. Iar acest lucru înseamnă în cel mai negru scenariu, închiderea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Obiective asumate pentru 2024
Conform programului stabilit de DSP, până la sfârșitul anului 2024 la Spitalul Județean trebuie efectuate lucrări în majoritatea secțiilor. Aproximativ jumătate din banii necesari pentru lucrările din acest an sunt pentru pavilionul chirurgical. Conform documentului emis de Direcția de Sănătate Publică Neamț, până la finalul anului ar trebui încheiate lucrările de recompartimentare și igienizare a tuturor spațiilor de la secția ATI, de la etajul II al spitalului nou. Aici nu a fost stabilită o valoare a lucrărilor deoarece acestea au fost făcute până acum, și cel mai probabil așa va fi și de acum înainte, cu bani din sponsorizări și donații. Investiții de câte 500.000 de lei sunt necesare la blocul alimentar și secția chirurgie generală. În prima locație se impune igienizarea căii de acces către camera de distribuție a hranei, dar și calea de eliminare a deșeurilor, tavanele fiind mucegăite. Documentul mai prevede că robineții de apă de la oalele sub presiune sunt defecți și dacă nu vor fi înlocuiți, nu va mai fi emis aviz din partea ISCIR. Acest lucru a fost rezolvat de conducerea unității sanitare, valvele cu pricina fiind deja schimbate la acest moment. La chirurgie este nevoie de reparații, curățenie și igienizarea spațiilor. De menționat este faptul că în această secție se lucrează deja. Spațiul a fost împărțit în două și într-o parte au fost mutați toți pacienții, în timp ce în cealaltă jumătate se lucrează. Acum, la prima jumătate de secție lucrările sunt aproape de finalizare. Alți 300.000 lei ar fi necesari pentru reparații, curățenie și igienizare la secția ortopedie-traumatologie unde inspectorii DSP au găsit pereți deteriorați și tavane cu urme de infiltrații, ca urmare a unor inundații provocate de sistemul de evacuare a apei menajere de la etajele superioare. Încă 600.000 lei sunt necesari și trebuie alocați pentru reparații în secția medicină internă. Saloanele au pereții degradați, cu fisuri, sunt porțiuni de tencuială sau de faianță care au căzut, iar mobilierul este vechi, deteriorat impunându-se înlocuirea acestuia. Sume mai mici trebuie găsite pentru a fi investite la sterilizarea centrală care necesită repararea tavanului fals casetat și a gresiei deteriorate mai ales în magazia de materiale. La laboratorul de radiologie trebuie montat un sistem de aerisire în camera de developare. Acolo nu se poate aerisi în mod natural, întrucât după amenajarea în UPU a cabinetului stomatologic a fost blocată gura de aerisire. La pavilionul de medicină legală nu sunt chiuvete pentru spălarea mâinilor la cabinetul asistenților și cabinetul de consultații, montarea unora fiind absolut necesară. La pavilionul boli infecțioase ar trebui ca până la finalul anului să fie reparate grupurile sanitare unde trebuie schimbate obiectele sanitare, dar inspectorii DSP au găsit tavane și pereți cu urme de infiltrații și mucegai, dar și saloane cu pereți mucegăiți și pavimente deteriorate.
Cel puțin 38 milioane lei pentru secțiile „grele”
Programul de conformare care trebuie încheiat până la finalul anului 2026 include investiții serioase la pavilionul chirurgical, UPU, oncologie, interne, pediatrie, psihiatrie sau ambulatoriul integrat. Unele sunt însă cu probleme și la acest moment pare irealizabil termenul impus. Un exemplu ar fi secția oncologie unde responsabilitatea aparține CJ Neamț. Aici suma estimată pentru investiție, 20.000.000 lei, reprezintă jumătate din valoarea lucrărilor care trebuie realizate în termenul limită. DSP propune terminarea reabilitării și extinderea secției, în condițiile în care lucrările sunt sistate ca urmare a unor probleme legate de proiect. Alte 15 milioane de lei, tot fără TVA, ar fi necesari pentru ambulatoriul integrat-policlinica. La fel ca la oncologie, și acolo au demarat lucrările de reabilitare și igienizare, ulterior fiind sistate din cauza unor probleme legate de proiect. Practic, cele 15 milioane ar trebui investite în renovarea corpului C al policlinicii. Responsabilitatea realizării cade în sarcina CJ Neamț, la fel ca și în cazul rezervei de apă a Spitalului Județean. Pentru aceasta, suma estimată ar fi 150.000 lei, bani cu care trebuie elaborat un proiect și obținerea autorizației pentru construirea unui rezervor nou sau reabilitarea celui vechi, astfel încât să permită autorizarea din punct de vedere DSP și ISU. Pentru pavilionul psihiatrie suma de investit la acest moment a fost estimată la 300.000 lei. Jumătate din bani ar fi necesari pentru repararea acoperișului și reparații curente, iar restul sumei trebuie să acopere înlocuirea rețelei de evacuare a apei menajere de la grupurile sanitare, reparații și igienizarea demisolului. La toate acestea se mai adaugă alți 1,5 milioane lei pentru pavilionul boli interne. Acolo se recomandă „reorganizarea și relocarea secțiilor/compartimentelor din Pavilion, conform recomandărilor DSP și a normelor în vigoare; igienizarea parterului și etajelor I, III și IV ale clădirii”, se punctează în Programul cadru de conformare până la data de 31 decembrie 2026. Mai sunt prevăzute sume mai mici pentru găsirea unei locații unice pentru vestiarele personalului de la pavilionul chirurgical, iar un alt obiectiv este dotarea cu instalații de tratare a aerului și de climatizare. Reparații evaluate la 550.000 lei sunt necesare la Unitatea Primiri Urgențe în zonele unde tavanul este infiltrat sau tarqet-ul este deteriorat. Aproximativ 80.000 lei ar trebui investiți la pediatrie, deoarece la corpul C al secției lucrările de reabilitare și igienizare au fost sistate de peste 4 ani, drept pentru care se impune expertiză tehnică pentru scoaterea unei noi autorizații de construcție.
„În funcție de solicitările făcute de către conducerea Spitalului Județean, au fost aprobate sumele necesare pentru lucrările de reparații, pentru lucrările de investiții, cât și partea de cofinanțare pentru proiectele din finanțările nerambursabile. Anul acesta au fost aprobate de către Consiliul Județean circa 20 milioane lei, din care peste 14 milioane lei pentru reparații curente care au legătură cu funcționarea și o parte din măsurile care se regăsesc în acel plan, pentru obiecte de inventar, și partea de investiții, alte peste 4 milioane. A fost alocată deja aproape jumătate din această sumă către Spitalul Județean. Asta înseamnă că banii sunt cheltuiți. Referitor la investiții, una din cele mai importante este rezerva de apă. Acum spitalul nu are, dar sunt bani alocați atât pentru documentație, cât și pentru execuția lucrărilor pentru rezerva de apă”, a declarat Sorin Brașoveanu, administratorul public al județului Neamț.
Gabi SOFRONIA
The post În atenția candidaților / Spitalul Județean de Urgență are nevoie de investiții de peste 40 milioane lei pentru a păstra autorizația de funcționare appeared first on Stiri Neamt.

Citeste mai mult

Articolul precedent

„U“ Craiova – Sepsi | Cu gândul doar la victorie

Urmatorul articol

Kilometrul 0 al Capitalei ar putea să-și schimbe numele în „Piațeta Mineriadei”. Propunerea a ajuns la Consiliul General al Municipiului București

Related Posts

Stiri Neamt

De ce optimizarea SEO este o investiție, nu un cost

29/05/2025
Stiri Neamt

Cazare spectaculoasă în Bran la Conacul Boieresc – un colț de rai între munți și tradiții

28/05/2025
Stiri Neamt

Refugiul perfect în inima Carpaților: Descoperă liniștea și eleganța de la Pensiunea Conacul Boieresc din Bran

25/05/2025
Stiri Neamt

Administrăm mai bine, trăim mai bine: cum putem face Zalăul să funcționeze pentru toți

01/05/2025
Stiri Neamt

„Vreau un primar care să mă asculte.” Ce-și dorește, de fapt, un zălăuan de la administrația locală?

01/05/2025
Stiri Neamt

Povestea unui antreprenor din Zalău și ce așteaptă el de la Primărie

01/05/2025
Next Post

Kilometrul 0 al Capitalei ar putea să-și schimbe numele în „Piațeta Mineriadei”. Propunerea a ajuns la Consiliul General al Municipiului București

Cele mai recente stiri

  •   APAVIL SA – ANUNȚ privind scoaterea la concurs a unui  post de încasator-cititor în cadrul Serviciului Urmărire Încasări, zona Rm. Vâlcea 17/06/2025
  • Lovitură totală, dată Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Mihai Chirica a decis să mute Teatrul³ CUB în parcarea primăriei 17/06/2025
  •   APAVIL SA – ANUNȚ privind scoaterea la concurs a postului de consilier juridic pe perioadă determinată, până la data 01.06.2026, în cadrul Serviciului Resurse Umane Salarizare și arhivă,  Compartimentul Juridic   17/06/2025
  • Peste 1.000 de controale și sesizări au fost gestionate de comisarii CJPC Iași de la începutul anului. Iată de unde au provenit cele mai multe reclamații 17/06/2025
  • APAVIL SA: ANUNȚ privind scoaterea la concurs a unui post de instalator  în cadrul  Sectorului Bălcești 17/06/2025
  • UAIC Iași caută studenți care vor să devină ambasadori europeni. Iată ce poți face pentru a primi un certificat de recunoaștere a activității în calitate de ambasador EC2U 17/06/2025
  • EXCLUSIV: Cristina Gutău, fiica primarului Mircia Gutău, dezvoltator imobiliar cu fonduri UE! Două milioane de euro – fonduri europene – pentru construirea unui hotel! 17/06/2025
  • Pandurii l-a ratat pe Gerlado Alves, dar luptă pentru Gecov 17/06/2025
  • Primăria Iași a anulat licitația privind amenajarea celor 25 de insule ecologice subterane pentru deșeuri! Iată care sunt motivele 17/06/2025
  • De ce este esențială asigurarea CASCO pentru mașinile noi 17/06/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24