• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
10/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Impozitarea bacșișului, eșec pentru ANAF. Cum fentează românii legea

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
10/05/2023
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Prin introducerea bacșișului pe nota de plată de la restaurant și impozitarea lui cu 10%, guvernanții au sperat că vor aduce venituri suplimentare la buget. Dar măsura nu a fost primită bine de către toți românii. Unii încă preferă să ofere bacșiș ”pe sub mână”.
Câți bani a colectat ANAF în primele trei luni ale acestui an, când s-a introdus impozitarea bacșișului? Datele Ministerului de Finanțe arată că, în cele trei luni de când generozitatea este taxată cu 10%, clienții restaurantelor și cafenelelor ar fi lăsat chelnerilor doar 11 milioane de lei. E ridicol, spun analiștii economici.
În ciuda eforturilor statului de a legifera în domeniu, bacșișul rămâne într-o zonă gri a economiei, scrie Profit.ro.
De obicei, bacșișul lăsat de clientul român echivalează cu 10% din valoarea consumației. De la 1 ianuarie, de când bacșiul a fost impozitat, o piață evaluată de specialiști la aproximativ 1,5 miliarde de lei s-a evaporat. Statul a reușit să colecteze în 3 luni doar 1,1 milioane de lei.
Ce bacşiş ar trebui lăsat chelnerilor, în vacanță. Diferența dintre Europa, America și Africa
În multe țări din vestul și nordul Europei, cum ar fi Germania și Regatul Unit, un bacșiș de 10% este considerat politicos atunci când luați masa în oraș. În unele restaurante, la nota de plată se adaugă automat o taxă de serviciu discreționară de 10-12%. În alte părți, acest bacșiș este voluntar, dar așteptat, în special în localurile de lux.
Această politică este mai puțin obișnuită în Franța și în Italia, deși este apreciată în continuare de cei care servesc la mese. În țări precum Grecia, nu există o cultură puternică a bacșișului în rândul localnicilor, dar acesta a devenit mai așteptat din partea turiștilor.
În America de Nord, un bacșiș de 20% este un standard la un restaurant. Nu este neobișnuit să plătiți peste 25 de procente pentru servicii bune. Taxele sunt adesea adăugate la finalul notei de plată – bacșișurile ar trebui să se adauge la acestea. În baruri, oamenii lasă adesea un dolar sau mai mult bacșiș la fiecare rând.
În Canada, standardele privind bacșișul sunt, de asemenea, mai ridicate decât în Europa, 15 până la 20 de procente fiind considerate acceptabile.
În America Centrală și de Sud, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, acesta a devenit mai frecvent odată cu sosirea turismului de masă. În general, 10 % este considerat un bacșiș acceptabil.
În Orientul Mijlociu nu există o regulă generală privind bacșișul. Deși nu este o practică obișnuită în unele țări, în altele este un mod de a arăta aprecierea pentru un serviciu bun. Unii îl consideră o formă de „pomană” pentru a ajuta lucrătorii prost plătiți, în timp ce alții îl pot vedea chiar ca pe o mită sau o demonstrație de bogăție. În general, bacșișul nu este așteptat, dar este apreciat. Dar în zonele turistice, cum ar fi Dubai, se așteaptă un bacșiș de 10-15% și poate fi adăugat automat la nota de plată.
În India, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, dar este adesea așteptat de la turiști. Se oferă mărunțiș mai degrabă decât un anumit procent. Deoarece este posibil să se aștepte să dați bacșiș pentru servicii de la purtarea bagajelor la conducerea ricșei, o regulă bună este să dați bacșișuri dese, dar în sume mici, potrivit Euronews.com.
În Africa, cultura bacșișului variază, în majoritatea țărilor, bacșișurile nu sunt așteptate la restaurantele locale, dar sunt așteptate ca o apreciere pentru un serviciu bun. În unele destinații turistice, serviciul va fi adăugat la nota de plată sau un bacșiș de 10 % este potrivit. În Africa de Sud, un bacșiș de 10 la sută este obișnuit în restaurante.
În China, acesta este practic inexistent și este uneori considerat nepoliticos. În Japonia, bacșișul provoacă adesea jigniri și pot fi refuzate. Acest lucru se datorează în parte faptului că mulți lucrători se mândresc cu faptul că oferă servicii excepționale în orice moment.
Bacșișul nu este obișnuit la restaurantele locale din țări precum Cambodgia, Thailanda și Laos. Deși probabil că nu va provoca jigniri, ar putea crea confuzie. În orașele mai mari, precum Bangkok, restaurantele de lux includ de obicei o taxă de serviciu în nota de plată.
În Australia, 10 la sută este considerat un bacșiș acceptabil la restaurant. Deși bacșișul nu este esențial, este apreciat.
Sursa: romaniatv.net

Citeste mai mult

Articolul precedent

Mizil: Un șofer cu o alcoolemie record a distrus două mașini parcate

Urmatorul articol

Sunt peste 600 de locuri de muncă disponibile în Dâmbovița. Vezi oferta

Related Posts

Stiri Olt

Bărbat găsit înecat în Canalul Dunăre – Marea Neagră

10/05/2025
Stiri Olt

Viktor Orban și-a retras susținerea pentru George Simion după postările pe facebook ale lui Kelemen Hunor

10/05/2025
Stiri Olt

Un bărbat a căzut de la etajul 8 al unui hotel încercând să-şi facă selfie

10/05/2025
Stiri Olt

O femeie și-a pierdut viața după ce motocicleta sa a fost lovită de o basculantă

10/05/2025
Stiri Olt

Un bărbat care locuia lângă calea ferată s-a aruncat în fața trenului

10/05/2025
Stiri Olt

Locuitorii unui oraș din Turcia au avut halucinații după ce poliția a ars 20 tone de canabis în apropierea locuințelor

10/05/2025
Next Post

Sunt peste 600 de locuri de muncă disponibile în Dâmbovița. Vezi oferta

Cele mai recente stiri

  • „Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează 10/05/2025
  • Kremlinul afirmă că va „reflecta” la propunerea de încetare a focului în Ucraina 10/05/2025
  • Țaca-paca 13,6 miliarde pierdute 10/05/2025
  • Măldărășanu a stabilit strategia pentru finala Cupei. ”O să le spun și băieților” 10/05/2025
  • Biserica Ortodoxă Română a decis pe cine votează. Ce mesaj transmite Mitropolitul Nifon 10/05/2025
  • Săptămâna Verde la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Educație pentru mediu și experiențe de neuitat 10/05/2025
  • Viktor Orbán: ”Ungaria nu dorește să influențeze alegerile prezidențiale din România„ 10/05/2025
  • George Simion: Mulţumesc SUA pentru că au transmis un mesaj clar – România nu este în momentul de faţă un stat democratic, demn de Visa Waiver 10/05/2025
  • FOTO: CSȘ Blaj, calificare extraordinară la turneul final la volei masculin, speranțe! 10/05/2025
  • Un fost baschetbalist de la Asesoft Ploiești a murit la 38 de ani în urma unui infarct 10/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24