La nivelul județului Suceava, 2.009 absolvenți de gimnaziu au medii bune și foarte bune la Evaluarea Națională din acest an, adică între 8,00 și 10,00, care ar trebui să le garanteze un loc în clasa a IX-a la unul dintre liceele cele mai bune din județ. Pentru repartizarea computerizată în clasa a IX-a, în acest an, sunt 2.444 de locuri la filiera teoretică, dintre care circa 1.500 de locuri sunt la cele mai bune licee, pe care le vizează, an de an, absolvenții de gimnaziu cu medii mari. 849 de candidați au medii de admitere între 9,00 și 10,00 și se vor înscrie la cele mai căutate specializări, de la liceele de top din județ. Având ca reper ultimele medii de admitere de anul trecut, sunt disponibile pentru această categorie de rezultate la Evaluarea Națională circa 400 de locuri în clasa a IX-a. De menționat că primele 300 de medii din ierarhia județeană din acest an sunt cuprinse între 9,50 și 10,00.
Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a va avea loc în data de 19 iulie, iar cel mai important pas pe care îl au de făcut elevii, împreună cu părinții și diriginții lor, este completarea opțiunilor în fișele de înscriere. Această etapă va începe în această săptămână, însă presiunea alegerii opțiunilor s-a făcut simțită imediat după aflarea rezultatelor de la Evaluarea Națională, mai ales de către părinți, în sarcina cărora cade responsabilitatea de a lua în calcul cele mai importante repere pentru a garanta sau crește șansele admiterii pe locul dorit de absolvent. Ca de obicei, ultimele medii de admitere de anul trecut sunt un prim indiciu în acest sens, însă marea schimbare de la admiterea în clasa a IX-a din acest an o reprezintă eliminarea mediei anilor de gimnaziu în calculul mediei finale de admitere. Astfel, ierarhia județeană devine cel mai sigur reper în calculul șanselor de admitere la liceu, după cum au transmis atât reprezentanții Ministerului Educației, cât și specialiștii din domeniu. Poziția elevului în ierarhie trebuie să primeze între criteriile care stabilesc ordinea opțiunilor din fișa de înscriere.
La nivelul județului Suceava, 2.009 absolvenți de gimnaziu au medii bune și foarte bune la Evaluarea Națională din acest an, adică între 8,00 și 10,00, care ar trebui să le garanteze un loc în clasa a IX-a la unul dintre liceele cele mai bune din județ. Pentru repartizarea computerizată în clasa a IX-a, în acest an, sunt 2.444 de locuri la filiera teoretică, dintre care circa 1.500 de locuri sunt la cele mai bune licee, pe care le vizează, an de an, absolvenții de gimnaziu cu medii bune. 849 de candidați au medii de admitere între 9,00 și 10,00 și se vor înscrie la cele mai căutate specializări, de la liceele de top din județ. Având ca reper ultimele medii de admitere de anul trecut, sunt disponibile pentru această categorie de rezultate la Evaluarea Națională circa 400 de locuri în clasa a IX-a. De menționat că primele 300 de medii din ierarhia județeană din acest an sunt cuprinse între 9,50 și 10,00.
Cu cât media candidatului este mai mică, cu atât numărul opțiunilor exprimate trebuie să fie mai mare. Repartizarea computerizată se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea respectivă în limita locurilor aprobate prin planul de școlarizare.
În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii: nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale; nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale; media generală de absolvire a claselor de gimnaziu. Potrivit metodologiei, în cazul în care la un liceu, după aplicarea criteriilor mai sus enumerate, toți candidații au aceeași medie de admitere pe ultimul loc, atunci toți aceștia vor fi declarați admiși. (Oana NUȚU)
The post Ierarhia județeană, cel mai sigur reper în calculul șanselor de admitere la liceu appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult