Autoritățile locale vor să găsească soluții pentru ca zona centrală a orașului să respire din punct de vedere al traficului, iar acest lucru include mai multe proiecte.
Acestea pleacă de la un studiu de trafic, pentru a stabili viitoarele străzi cu sens unic, la eliminarea traficului greu de pe raza oraşului şi ajung până la înfiinţarea unui serviciu care să se ocupe de ridicarea maşinilor parcate aiurea, abandonate sau scoase la vânzare pe domeniul public.
„Deja foarte mult din domeniul public este ocupat de aceste mașini aflate în paragină sau scoase la vânzare, fără a păsa cuiva de ceea ce se întâmplă, de faptul cum arată zona și mai ales că, în loc să avem parcări libere, ele sunt ocupate abuziv. Există legislație care ne dă posibilitatea legală și în perioada următoare vom pune pe hârtie un proiect privind ridicarea mașinilor abandonate, care va sta la transparență timp de 45 de zile, după care va fi aprobat în plenul Consiliu Local. Vom stabili care va fi procedura, cu notificări şi aşa mai departe” a spus primarul Călin Dobra.
Conform ideii de proiect, dacă după 30 de zile de la notificare, nimeni nu va revendica mașina și nu o va ridica de pe locul respectiv, cei de la societatea de Patrimoniu vor ridica mașina respectivă, o vor depozita într-un loc amenajat la ieșire din Lugoj, zona Timișoarei, de unde poate fi recuperată de către proprietar contra unei taxe, taxă care va cuprinde cheltuielile privind ridicarea și depozitarea mașinii. ”Dacă va trece termenul stabilit de lege, aproximativ 30-45 de zile, prin dispoziția primarului, această mașină poate fi casată și valorificată la fier vechi sau la licitație. Scoasă și vândută, ne permite legea și vă asigur că vom face aceste demersuri, să eliberăm spațiul și domeniul public”, a mai spus Dobra.
Acesta a mai specificat că se lucrează şi la crearea unei pieţe de maşini, unde vor fi duse toate autoturismele aflate la vânzare, pe străzi. Totul pentru a se găsi noi locuri de parcare, o acţiune care se derulează în această perioadă.
„Încă nu am terminat deplasările pe care le facem în cartiere, nu numai pentru identificarea de spații pentru parcarea autovehiculelor, ci și pentru alte proiecte. Totuși, din ce am făcut până acum, vă pot da deja câteva exemple. Vom pregăti amenajarea parcării din spatele Sălii de sport Ioan Kunst Ghermănescu de pe strada Timișoarei, pentru că știți că acolo ar fi o parcare destul de mare, dar care nu este funcțională. Tot acolo, între parcare și fosta centrală termică, am identificat un teren din domeniul public pe care putem să-l punem la dispoziție. În Microraion I, de-a lungul a două blocuri s-a făcut o parcare. Între celelalte două blocuri, se putea continua, dar nu s-a mai făcut nimic. Vom face și acolo parcări. În Cartierul Stadion, lângă terenul sintetic, în Cartierul Cotu Mic, lângă baza sportivă, sunt alte locații identificate pe domeniul public, dar lăsate fără niciun fel de funcționalitate”, a precizat primarul Călin Dobra.
Edilul șef asigură că toate acestea vor intra într-un program la nivelul Primăriei municipiului Lugoj, după care, conform procedurii, vot fi incluse pe lista de investiții.
„Cu o minimă investiție, vom pune aceste spații la dispoziția cetățenilor. Parcările publice rezidențiale trebuie regândite. Nu-mi doresc doar să turnăm asfalt, eu vreau spații care conțină și zone verzi”, spune Dobra.
Tot pe acest subiect, Dobra a punctat că Primăria a comandat un studiu de trafic, care va veni cu propuneri pentru ceea ce înseamnă fluidizarea traficului, cu introducerea sensurilor unice, a semaforizării inteligente, cu posibilitatea menținerii culorii verzi mai mult timp, în funcție de trafic.
La acestea se adaugă conceptul de Smart Parking, cu parcări publice contra cost în zona centrală, precum și îmbunătățirea aspectului și marcarea parcărilor rezidențiale deja existente în cartiere.
Citeste mai mult