„Gala de balet”, pe scena Operei Brașov, sâmbătă, 31 mai.
„Gala de balet”, pe scena Operei Brașov
Sâmbătă, 31 mai 2025, de la ora 18.30, pe scena Operei Brașov, are loc o „Gală de balet”, un spectacol-colaj, în pași de dans. Spectacolul îi are invitați pe Ayaka Nagai și Jonathan Perez (soliști ai Teatrului de Balet Sibiu), dar și pe Emma Wischenbart, Nina Daglinger, Nicola Gstöttner și Marta Pikilyak de la Salzburg Academy for Dance Arts. Alături de ei, soliștii Operei Brașov: Miruna Moldoveanu, Luna Muramatsu, Daria Nicoară, Agatha Olah, Andreea Rusu, Cristian Diaconescu, Sergiu Girați, Teodor Pătrașcu, alături de Ansamblul de Balet al Operei Brașov. Prezentarea galei îi va aparține Simonei Manole.
Dansatorii vor prezenta fragmente din lucrări celebre din baletul clasic și contemporan, precum și miniaturi coregrafice. Dintre acestea, titluri ca: „Cenușăreasa” – S. Prokofiev, „Carmen” – G. Bizet, „Don Quijote” și „Bayadera” de L. Minkus, „According to the Real” – Wim Mertens, „Blush” – Philip Glass, „Black Bird” – The Beatles. Coregrafiile sunt create de Marius Petipa, Arthur Saint-Léon, Nikolai și Serghei Legat, Peter Breuer, Mihai Babușka, Aleisha Gardner, Cristina Uță, Shang-Jen Yuan, Alexandru Fotescu, Teodor Pătrașcu, Daria Nicoară. Regia artistică este semnată de Alexandru Fotescu. Scenografia: Rodica Garștea. Maeștri de repetiții: Alexandru Fotescu, Mihaela Pop. Regie scenă: Alexandra Scriminț.
Spectacolul durează două ore și are o pauză. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.
„Petrică și lupul”, în Sala Operei
Duminică, 1 iunie 2025, de la ora 17.00, în Sala Operei, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, se va desfășura spectacolul de balet „Petrică și lupul”, pe muzică de Serghei Prokofiev.
„Petrică și lupul” este o compoziție pentru orchestră și narator, dedicată copiilor, de Serghei Prokofiev. El a ales ca temă povestea unui băiețel și a prietenilor săi, animale, care încearcă să prindă un lup. Lucrarea, care spune un basm popular rus, a avut premiera pe 2 mai 1936, la Moscova. Premiera americană a avut loc în 1938, cu Prokofiev însuși la pupitrul dirijoral al Boston Symphony Orchestra, la Symphony Hall, Boston, cu Richard Hale în rolul naratorului.
De atunci, cu ajutorul acesteia, mulți tineri ascultători au făcut primii pași în cunoașterea muzicii clasice și au putut, astfel, să recunoască sunetele distincte produse de diferite instrumente ale orchestrei.
În povestire, Prokofiev a atribuit fiecărui personaj un instrument corespondent sau o clasă de instrumente, precum și o temă muzicală. Pasărea a fost identificată cu un flaut, pisica se aseamănă cu un clarinet, rața cu un oboi, bunicul lui Petrică cu un fagot, lupul cu un corn, iar vânătorul, cu percuția. Petrică însuși a primit întreaga secțiune de coarde și o melodie plină de voioșie. Pentru a nu distrage atenția de la muzică, Prokofiev a renunțat la versurile originale, cu rimă, și a scris o narațiune simplă, în proză.
Popularitatea operei a crescut rapid, mai ales după ce a fost lansată ca înregistrare audio, adaptată pentru balet și transformată de Walt Disney într-un film de animație. Este una dintre lucrările lui Prokofiev care se cântă cel mai des și una dintre cele mai interpretate din întreg repertoriul clasic.
În distribuție: Petrică – Claudiu Dane, Lupul – Teodor Pătrașcu, Pasărea – Luna Muramatsu (debut), Rața – Valentina Mirică, Pisica – Diana Drăgan, Bunicul – Adrian Scriminț, Vânătorul – Matei Rada, Povestitorul – Cristina Roșu. Își dă concursul Orchestra de cameră a Operei Brașov. Participă, de asemenea, cursanții Studioului de balet pentru copii al Operei Brașov – îndrumător: Iulia Coșeriu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia și coregrafia spectacolului poartă semnătura lui Alexandru Fotescu. Scenografia: Rodica Garștea. Asistenți coregrafie: Melania Condoiu, Diana Drăgan. Regie scenă: Alexandra Scriminț.
Spectacolul durează 35 de minute și nu are pauză. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.
După începerea spectacolului, accesul în sală nu mai este permis.
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
„Recitalul de la ora cinci”, la Muzeul „Casa Mureșenilor”
Miercuri, 28 mai 2025, de la ora 17.00, în salonul Muzeului „Casa Mureșenilor”, se va desfășura „Recitalul de la ora cinci”. Interpretează artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Silvia Micu – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Alin Anca – bas, Andrei Ionescu – bas. La pian îi va acompania maestra Sena Ducariu, iar prezentarea va fi făcută de Simona Manole.
Va fi o ediție dedicată muzicii de operă, cu arii din creațiile verdiene: „Forța destinului”, „Il Trovatore”, „Bal mascat” și „Simon Boccanegra”, din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti sau „Faust” de Ch. Gounod, dar și din opereta „Baiadera” de E. Kálmán sau din musical-urile „Porgy and Bess” de G. Gershwin și „My Fair Lady” de Fr. Loewe.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Biletele se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.
Articolul „Gala de balet”, pe scena Operei Brașov apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult