• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
21/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Furtul tezaurului dacic de la muzeul din Olanda, comandat de un interlop român vrea să-l folosească pentru a scăpa de puşcărie

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
21/05/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Furtul tezaurului dacic de la muzeul din Olanda ar fi fost comandat de interlopi români care vor să-l folosească ca monedă de schimb pentru a scăpa de puşcărie, susţine presa olandeză, citată de Ştiripesurse.

Banda de motocicliști interzisă Hardliners este implicată în furtul unor opere de artă românești de la Muzeul Drents din Assen, scrie presa olandeză. Membrii acesteia i-au recrutat pe autorii spargerii de la muzeu, au declarat pentru RTL Nieuws surse din mediul criminal și din ancheta poliției. Potrivit acestora, furtul de artă a fost comis la cererea unor interlopi români.

Valoroasele opere de artă, inclusiv coiful de aur de la Cotofenești, au fost furate ca monedă de schimb pentru a ajuta un infractor român să evite o pedeapsă cu închisoarea, au declarat surse bine informate.

Acest lucru face posibil scenariu ca coiful dacic, vechi de 2.500 de ani, să fie intact. „Indiciile că coiful nu a fost topit sunt tot mai numeroase”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției. Coiful este probabil încă în Olanda. „Probabil undeva lângă Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”.

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, mai mulți spărgători au folosit o bombă pirotehnică pentru a forța o ușă de la Muzeul Drents, unde era expusă expoziția „Dacia, imperiu al aurului și argintului”. Se pare că, în decurs de patru minute, hoții de artă au spart două vitrine cu ciocane mari și au furat Coiful de la Cotofenești și trei brățări de aur, cu o valoare totală a asigurării de 5,8 milioane de euro.

Arestările făcute de polițiști

Ancheta poliţiei olandeze s-a concentrat asupra orașului Heerhugowaard și a zonei înconjurătoare din Olanda de Nord. Oamenii legii au făcut razii la domicilii și depozite și au arestat șapte suspecți, inclusiv Douglas W. (36), Bernhard Z. (35) și Jan B. (20).

Înainte ca Jan B. să fie arestat, poliția a lansat o operațiune sub acoperire. Agenții s-au dat drept reprezentanți ai cumpărătorilor străini ai artefactelor românești. Au oferit 400.000 de euro, sumă pe care se spune că B. ar fi refuzat-o. Când operațiunea a eșuat, B. a fost în cele din urmă arestat.

Cine sunt motocicliştii din banda Hardliners

Se pare că acești bărbați au fost recrutați cu ajutorul bandei de motocicliști interzise, Hardliners, conform unor surse bine informate. „Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, a declarat o sursă din circuitul penal. Se spune că unul dintre suspecți este un potențial membru, un aspirant la a deveni membru al grupării Hardliners.

Clubul de motocicliști Hardliners a fost fondat în 2019 în închisoarea din Zaanstad, de membrii clubului de motocicliști interzis Hells Angels.

De-a lungul anilor, membrii clubului de motocicliști au fost condamnați pentru mai multe infracțiuni, inclusiv extorcare, incendiere și agresiune.

Liderul grupării „hardliner”, Lysander de R., se află în arest din 2018, sub suspiciunea de conducerea unei organizații criminale. În martie 2024, clubul de motocicliști a fost interzis de instanță.

Comandă venită din România

Comanda pentru furtul de artă a venit din România, au declarat surse independente pentru RTL Nieuws. Comorile dacice ar fi fost furate la ordinul unui interlop care dorea să evite pedeapsa cu închisoarea. Această persoană ar dori să returneze artefactele în schimbul unei reduceri sau a unei anulări de pedeapsă.

RTL News nu a aflat cine este infractorul respectiv. Deși poliția ia în considerare şi alte posibile scenarii, „există un interes tot mai mare pentru un client român”, a declarat o sursă apropiată anchetei. Serviciul Public de Parchet (OM) nu dorește să comenteze acest lucru atunci când este întrebat: „Nu există nimic de spus cu privire la existența unui client. Prin urmare, lăsăm sugestiile și afirmațiile dumneavoastră, bazate pe surse, în întregime în seama dumneavoastră”.

Opere de artă, folosite de infractori în trocuri

Parchetul olandez nu a răspuns la întrebările despre posibila implicare a bandei de motocicliști Hardliners. Potrivit uneia dintre surse, Parchetul nu dezvăluie informațiile din cauza reacțiilor care ar urma. „Este un caz atât de sensibil. Dacă Olanda ar menționa un client român, ar izbucni imediat o dispută diplomatică.”

Nu este neobișnuit ca infractorii să cumpere comori de artă ca articol de troc pentru reducerea pedepselor. De exemplu, două picturi de Van Gogh, furate de la Muzeul Van Gogh în 2003, au apărut într-o cameră secretă aparținând criminalului italian de droguri Raffaele Imperiale. Italianul vroia să le cedeze în schimbul unei pedepse cu închisoarea mai mici. Și recent a ieșit la iveală că un tablou de Frans Hals, furat acum cinci ani, a ajuns probabil în mâinile infractorului belgian Flor B.

Comentariile avocaților

„Aceasta este o informație nouă pentru mine și clientul meu”, a răspuns Dennis Vlielander, avocatul lui Douglas W., unor surse de la RTL Nieuws care au vorbit despre implicarea bandei de motocicliști Hardliners și a unui client român.

„Clientul nu recunoaște asta. Nu avem alte comentarii în acest moment. Preferăm să discutăm conținutul cazului în instanță.”

Micha Jonge Vos, avocatul lui Bernhard Z., este concis: „Voi asculta cu interes, dar nu voi comenta”.

RTL Nieuws nu a reușit încă să ajungă la avocații lui Jan B. și ai lui Hardliner. Răspunsul lor ar putea veni mai târziu.

Citește şi: Guvernul spaniol vrea să elimine zeci de mii de anunţuri de închiriere de pe Airbnb

Citeste mai mult

Articolul precedent

Realizare studiu de fezabilitate rețea canalizare pluvială – UAT comuna Gruiu

Urmatorul articol

Șase parlamentari POT, inclusiv un deputat de Cluj, și-au dat demisia din partid

Related Posts

Stiri Olt

Samuel Teles: “Sunt un jucător de echipă”

21/05/2025
Stiri Olt

Handbal (m) / România şi-a aflat programul de la EURO, Buricea gândeşte pozitiv

21/05/2025
Stiri Olt

Guvernul spaniol vrea să elimine zeci de mii de anunţuri de închiriere de pe Airbnb

21/05/2025
Stiri Olt

Israelul a permis intrarea în Gaza a încă 100 de camioane cu ajutoare

21/05/2025
Stiri Olt

(VIDEO) Trei bărbați reținuți pentru tâlhărie în Craiova

21/05/2025
Stiri Olt

Fostul șef de la CJ Neamț, Ionel Arsene, nu va fi extrădat din Italia

21/05/2025
Next Post

Șase parlamentari POT, inclusiv un deputat de Cluj, și-au dat demisia din partid

Cele mai recente stiri

  • Deputatul Adrian Mocanu și primarul Marius Zecheru obțin finanțare de 8 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor din comuna Năeni 21/05/2025
  • Șase parlamentari POT, inclusiv un deputat de Cluj, și-au dat demisia din partid 21/05/2025
  • Furtul tezaurului dacic de la muzeul din Olanda, comandat de un interlop român vrea să-l folosească pentru a scăpa de puşcărie 21/05/2025
  • Realizare studiu de fezabilitate rețea canalizare pluvială – UAT comuna Gruiu 21/05/2025
  • Serghei Mizil, dezvăluiri îngrijorătoare despre Irinel Columbeanu: „Nu mai are reacții!“ 21/05/2025
  • „Moștenirea lui Simion Bărnuțiu în istoria noastră”, un eveniment cultural de excepție 21/05/2025
  • ITM Timiș premiază excelența elevilor 21/05/2025
  • Silviu Mateica, viceprimar al comunei Lunca Mureșului, a încetat din viață la doar 49 de ani 21/05/2025
  • Şase deputaţi POT şi-au dat demisia din partid şi din grupul parlamentar 21/05/2025
  • Pitești. Trupul neînsuflețit al medicului Radu Vișinescu e depus la Biserica Mavrodolu 21/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24