Paul al României, condamnat în România în 2020 la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, a obținut joi, 9 iulie, respingerea cererii de extrădare din partea României de către Curtea de Apel din Paris.
Măsura, care îl menține pe teritoriul Franței pe întreaga durată a interdicției de cinci ani de a intra în spațiul Schengen, marchează a treia oară în doi ani când Paul al României scapă de o astfel de procedură, după refuzurile similare în 2023 (Franța) și 2024 (Malta).
Magistrații francezi au motivat că, deși România ar fi putut emite un nou mandat de arestare în ianuarie, inițiativa era „disproporționată” și nu au analizat încă fondul cauzei, ci doar admisibilitatea mandatului.
Paul Philippe al României, condamnat pentru retrocedarea ilegală a unor imobile de valoare, printre care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa
Pe 7 aprilie, Paul Philippe al României fusese arestat în apartamentul său din Paris, în baza unui mandat european emis pe 30 ianuarie, însă la 16 aprilie o cameră de extrădare a Curții de Apel l-a eliberat sub control judiciar, interzicându-i părăsirea Franței.
În 2023, o primă încercare de extrădare fusese dejucată de instanțele franceze. Între timp, în aprilie 2024, autoritățile malteze îl rețineau și pe Malta, dar, după ce au constatat un „risc real” de încălcare a drepturilor fundamentale, l-au pus sub control judiciar și l-au eliberat pe cauțiune.
Paul al României a părăsit țara noastră în decembrie 2020, înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să pronunțe condamnarea definitivă, iar în iunie 2022 a fost localizat și arestat la Paris. Sentința din dosarul Ferma Băneasa l-a găsit vinovat pentru fapte comise între 2006 și 2013, în legătură cu retrocedarea ilegală a unor imobile de valoare, printre care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa.
Citeşte şi: Președintele Senatului: Pensiile speciale și reforma consiliilor de administrație vor fi incluse în al doilea pachet de măsuri fiscale
Citeste mai mult