Graiul, cântecul și jocul bănățean își găsesc din nou locul pe scenă, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Concurs Interjudețean „Drag mi-i graiul bănățan”.
Școala Gimnazială Nr. 7 din Reșița anunță organizarea celei de-a XV-a ediții a Festivalului „Drag mi-i graiul bănățan”, un eveniment devenit deja tradiție în peisajul cultural local. Manifestarea va avea loc în 24 mai, începând cu ora 9.00, în Sală „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reșița.
Festivalul dedicat promovării graiului, folclorului și tradițiilor din Banat se adresează elevilor din ciclul primar (inclusiv clasa pregătitoare) și gimnazial și cuprinde trei secțiuni:
Secțiunea I: recitare în grai bănățean;
Secțiunea a II-a: interpretare de melodii populare, cu sau fără acompaniament (soliști vocali și/sau grupuri vocale);
Secțiunea a III-a: dansuri populare;
Elevii vor urca pe scenă îmbrăcați în port popular, iar fiecare moment artistic va respecta un timp limită: maximum 4 minute pentru poezii și interpretări vocale, respectiv 5 minute pentru dansuri.
Poeziile se recită individual – recitarea unei poezii în doi sau mai mulți elevi nu este permisă.
De reținut și că participanții la secțiunile a II-a și a III-a, care au nevoie de negativ pentru interpretare sau pentru dans, îl vor trimite pe adresa de mail: [email protected], odată cu formularul de înscriere. Se permite acompanierea de către instrumentiști, mai precizează organizatorii.
În cadrul festivalului se vor acorda premiile I, II, III și mențiune la fiecare secțiune, și pe categorii de vârstă. Evoluția elevilor în festival va fi jurizată de specialiști în folclor și cadre didactice.
Partenerii festivalului sunt: Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Liceul de Arte „Sabin Păuța” și Compartimentul Casa Orășenească de Cultură Bocșa, din cadrul Primăriei orașului Bocșa.
Informații suplimentare se pot afla de la adresele de mail: [email protected] sau [email protected].
Citeste mai mult