În 2024, 16,3% dintre români nu și-au putut permite o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian o dată la două zile, arată datele publicate de Eurostat. România depășește astfel media Uniunii Europene, unde ponderea este de doar 8,5%.
Diferențe majore între statele UE
La nivel european, procentul celor care nu își permit o alimentație adecvată a scăzut de la 9,5% în 2023 la 8,5% în 2024. Totuși, situația diferă semnificativ în funcție de statutul economic:
19,4% dintre persoanele expuse riscului de sărăcie nu au acces la o masă corespunzătoare,
comparativ cu doar 6,4% dintre cei care nu se află în această situație.
Cele mai mari procente au fost înregistrate în:
Slovacia – 39,8%,
Bulgaria – 37,7%,
Ungaria – 37,3%.
La polul opus se află state precum:
Cipru – 3,5%,
Irlanda și Portugalia – 5,1% fiecare.
Indicator pentru riscul de sărăcie
Accesul la o masă completă la două zile este unul dintre criteriile utilizate pentru a calcula rata de deprivare materială și socială severă. Acest indicator este esențial în monitorizarea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, obiectiv urmărit în cadrul Planului de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale.
Articolul Eurostat: 16,3% dintre români nu își permit o masă cu carne la două zile. România, peste media UE apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult