Dispută aprinsă între liberalul Marilen Pirtea și viceprimarul USR Ruben Lațcău, după ce liderul PNL Timiș a cerut Primăriei Timișoara date cu privire la suma pe care administrația o alocă per elev. Lațcău îl acuză pe Pirtea de necunoașterea legii și afirmă că primăria subvenționează școlile din oraș, dincolo de fondurile asigurate de Guvern.
„Elevii trebuie să aibă parte de aceleași condiții, indiferent de școala la care învață”, spune deputatul Marilen Pirtea. „De condiții bune nu trebuie să se bucure doar elevii din școlile din centrul Timișoarei, cele în care reprezentanții primăriei merg să taie panglici, se pozează cu performerii olimpici și atleți, cei care obțin rezultate bune. (…) Să facă publică suma per elev pe care Primăria Timișoara o cheltuie în fiecare unitate școlară, fără banii de investiții pe care îi alocă.”, mai precizează liderul PNL Timiș.
Marilen Pirtea aduce în discuție și „copiii membrilor USR”, sugerând că primăria ar favoriza școlile în care aceștia învață. „Nu este vorba despre a investi doar în acele școli în care, poate, copiii membrilor USR studiază, ci despre a asigura condiții bune pentru toată lumea”, a declarat deputatul. Întrebat dacă a vizitat personal Liceul Tehnic de Vest pentru a se informa direct asupra situației, Pirtea a răspuns: „Nu am fost. Nu am apucat. Am avut alte…”.
De precizat că primăria a pus pe pauză, deocamdată, luarea unei decizii în ce privește mutarea elevilor care studiază la acest liceu.
Un răspuns a venit pentru liberal din partea viceprimarului USR Ruben Lațcău. El acuză lipsa de informare a deputatului în ce privește mecanismul de finanțare a educației. „E grav ca un deputat – rector, cu 25 de ani în învățământ, să nu știe modul în care statul român finanțează educația”, a spus Lațcău. El a precizat că anul trecut, școlile din Timișoara au avut un necesar de 58 de milioane de lei pentru funcționare, din care Guvernul a alocat doar 33 de milioane; diferența ar fi fost acoperită de primărie.
Referitor la acuzațiile de favorizare a școlilor de elită, Lațcău a explicat că „școlile performante au un număr mare de elevi și spații bine utilizate, fiind mai eficiente în cheltuirea banului public. Școlile tehnologice cu mai puțini copii, dar spații întinse, ajung să consume mult mai mult.” Potrivit acestuia, Liceul „Ana Aslan” primește aproximativ 3% din bugetul său din fonduri locale, în timp ce Liceul Tehnologic de Vest este finanțat în proporție de 62% din buget de la nivel local.
„E grav ca rectorul Pirtea să vorbească despre «copii politici». Nu există copii ai partidelor. Există doar copii care au dreptul la educație. Singurul care vede «copii politici» este domnul Pirtea. Nu e doar cinism, ci și o insultă la adresa tuturor elevilor din Timișoara.”
Într-o reacție ulterioară, Pirtea a acuzat administrația locală de lipsă de transparență și de gestionare defectuoasă a altor proiecte din oraș, cum ar fi Turnul de Apă sau Spitalul Municipal.
Citeste mai mult