Există o legendă care spune că doar cu apă și curmale un om poate supraviețui mai bine de un an. În multe ţări curmalele sunt descrise ca fiind un fruct miraculos care protejează sănătatea şi prelungeşte viaţa. Se spune că în China există un grup de oameni centenari pentru care alimentul de bază sunt curmalele. Dincolo de povești, nutriționiștii spun că aceste fructe sunt benefice şi le recomandă să fie consumate în loc de dulciuri. Curmalele au şi proprietăţi curative. Iată ce beneficii au curmalele pentru organismul nostru:
Curmalele conțin 23 tipuri de aminoacizi
Curmalele conțin 23 tipuri de aminoacizi, care nu se găsesc în majoritatea altor fructe. Curmalele sunt bogate şi în triptofan de aminoacizi, care este foarte important pentru funcţionarea optimă a creierului şi menţinerea unei stări psihice normale, îndeosebi pentru persoanele în vârstă.Triptofanul încetineşte procesul de îmbătrânire. Acesta permite într-o oarecare măsură întreruperea procesului de îmbătrânire a celulelor. Datorită triptofanului, curmalele au acel efect uşor calmant şi somnifer.
Curmalele conţin şi alt aminoacid – glutamic, care împiedică arsurile din cauza nivelului ridicat de suc gastric. Seleniu – scade riscul îmbolnăvirilor cancerigene, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul îmbolnăvirilor cardio vasculare.
Mențin prospeţimea creierului
Datorită combinaţiei de zahăr (glucoză şi fructoză (26-55%), care se asimilează rapid de organism) cu vitamina B 5, curmalele au proprietatea nu doar de a ţine sătul, ci şi de a recupera forţa fizică, energie şi prospeţimea creierului şi a nervilor.
Curmalele nu conţin colesterol. Valoarea energetică pentru 100 gr. a parţii comestibile a fructelor – 142-274 calorii, uşor uscate – 340 calorii.
Curmalele conţin de la 40 până la 77,5 componente uscate
Specialiştii susţin ca 10 curmale în zi sunt deajuns pentru a asigura nevoia zilnică de magneziu, cupru, sulf şi jumătate din fier, o pătrime din nevoia de calciu.
Alte beneficii
Curmalele conţin substanţe care distrug bacteriile dăunătoare din organismul omului;
Curmalele – leacul şi mîncarea perfecta pentru cosmonauşi şi mult mai folositoare decît caviarul;
Curmalele conţin substanţe ce contribuie încordării puternice a muşchilor uterului, ceea ce simplifică procesul de naştere la femei, făcîndu-l mai rapid şi mai puţin dureros;
Curmalele conţin vitamina A care îmbunătăţeşte vederea;
Datorită vitaminei B, curmalele sunt folositoare pentru funcţionarea şi dezvoltarea normală a sistemului muscular;
Curmalele îmbunătăţesc pofta de mâncare.
Articolul E bine de știut: Curmalele, un fruct miraculos apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult