• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
16/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Caras-Severin

După muncă și răsplată! O tânără din Reșița a obținut trei premii I la etapele naționale a trei olimpiade școlare diferite

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
29/06/2025
in categoria Stiri Caras-Severin
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Daria Dudaș-Vasile culege acum laurii victoriei după participările la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească și Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață.
Poate vă întrebați cum se poate una ca asta? Ei bine, se poate! Se poate să ocupi primul loc la trei olimpiade, atunci când e vorba despre o mare pasiune pentru cuvânt, când e vorba despre sacrificii, emoții, zâmbete și lacrimi, dar și de o puternică susținere din partea familiei, a celor care „… m-au pregătit, părinții și bunicii mei, mama, care a jucat un rol dublu, și de profesoară de română, (prof. Adriana Vasile) și de mama unui copil incredibil de stresat, dar și toți cei care m-au susținut și pe care i-am simțit aproape, de acasă și de la școală, care s-au bucurat permanent pentru reușitele mele”, mărturisește adolescenta, care a încheiat primul an de liceu cu trei participări la trei etape naționale, de la care s-a întors cu 4 premii: „OLAV (Piatra Neamț) – premiul I și singurul premiu special acordat mie și colegei de la dezbaterea de la proba orală, una dintre cele mai frumoase olimpiade la care am fost, OLLR (Pitești) – de unde am adus un premiu special și ultima, OCSR (Deva) – unde am câștigat mențiune, de data aceasta mai aproape de casă. De asemenea, am participat și la etapa județeană a olimpiadei de engleză. Pot spune că acest an a fost diferit de cei dinainte, iar trăirile acestor examene și acestor premii s-au întrepătruns cu experiența unei școli noi, cu oameni și cu profesori noi, a unei etape diferite din viața mea de elev, liceul.”
Tot în acest an a participat la o primă dezbatere, la proba orală de la etapa națională a Olimpiadei de Lectură, despre care spune că a fost o olimpiadă specială din toate punctele de vedere.
„Alături de o parteneră pe care nu am cunoscut-o decât în seara de dinaintea probei de la Piatra Neamț, am avut șansa de a demonstra că înțelegem ce citim și de a vorbi despre cartea pe care comisia a anunțat-o pentru nivelul nostru (clasa a 9-a și a 10-a), „Fata cu palton albastru”, un roman care a ajuns unul dintre preferatele mele. Am avut norocul de a comunica atât de bine cu partenera mea și de a ne ajuta reciproc, primind și singurul premiu special de la această olimpiadă, pentru fairplay în dialog. M-am temut de formatul diferit al acestei probe orale, însă mă bucur că mi-a oferit oportunitatea de a participa la o astfel de dezbatere.”

A absolvit clasa a IX-a la Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița și se bucură de o binemeritată vacanță de vară după un an de muncă, de eforturi personale deosebite. Modestă, se descrie simplu: „Sunt o adolescentă ca oricare alta, îmi place să îmi fac prieteni, îmi place să călătoresc și să citesc, dar, poate cel mai mult, îmi place să scriu. Am fost fascinată de lumea poveștilor încă de mică, dar nu cred că am avut cu adevărat șansa să îmi descopăr pasiunea pentru scris până în momentul în care am participat la prima mea olimpiadă. Se întâmpla în clasa a 6-a, după niște ani grei de pandemie, la Târgoviște, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română (OLLR). Atunci, a fost prima dată când am trăit emoțiile unei etape naționale. Îmi amintesc încă bucuria pe care am simțit-o în acele zile, oamenii frumoși pe care i-am întâlnit acolo, experiența primului examen și a primului premiu câștigat (locul 4 pe țară, mențiune). În același an, am participat la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească (OCSR) – o olimpiadă care combină două discipline, româna și religia, la Suceava, de unde m-am întors acasă cu primul meu premiu I (punctaj maxim, 100 de puncte). Nimic nu poate egala fericirea pe care am trăit-o acolo, emoțiile primelor probe scrise și orale, emoții care m-au însoțit de atunci în fiecare an.” 
Apropierea de acest domeniu interdisciplinar este motivată de plăcerea de a „filozofa” mai mult. „Îmi oferă o mare libertate de exprimare, nu urmează regulile rigide de la limba română, de exemplu.”

Daria Dudaș-Vasile menționează că și în clasa a 7-a, a fost prezentă la trei etape naționale, dintre care a câștigat premiul I la Olimpiada de Limba și Literatura Română desfășurată la Arad, apoi la Alba Iulia a luat mențiune la Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească, și de la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață, desfășurată la Constanța, în primul an în care s-a desfășurat și pentru clasele de gimnaziu, s-a întors cu un premiu special, dar și cu multe amintiri frumoase. Pe urmă, clasa a 8-a, a adus pe lângă emoțiile examenului de capacitate și experiența a două etape naționale, OLLR (Slatina) și OLAV (București) – unde a câștigat premiul II național. „De-a lungul anilor de gimnaziu, am mai participat și la alte olimpiade, de exemplu cea de matematică, dar am ales să mă dedic materiei care îmi aducea cea mai mare bucurie, româna.”
 Performanța – un drum pe care nu îl poți parcurge de unul singur
„La noi, pentru olimpiade și pentru orice altceva se muncește în familie. Multe persoane cred că talentul pentru scris, care este, desigur, important, este cel care m-a ajutat să câștig atâtea premii. Acum însă, după trei premii I la etapele naționale de la trei olimpiade, pot spune că munca este cea care m-a adus aici. Nu regret sacrificiile făcute, timpul liber care nu era niciodată cu adevărat liber, nopțile și zilele pe care le-am petrecut învățând, scriind și rescriind. Multă muncă, zi de zi, noapte de noapte, chiar și în momentele în care simțeam că nu mai pot continua, pentru toate olimpiadele care erau adeseori la doar câteva zile distanță, pentru probele care uneori păreau a nu se mai termina, dar și pentru bucuria pe care am simțit-o în toate aceste momente.”

„Mă bucur și că am auzit de fiecare dată rostit numele județului și al școlii, și sunt mândră că am adus primele premii I din județul Caraș-Severin, poate că din ultimii 20 de ani la această disciplină. Pe lângă premiile frumoase pe care am fost binecuvântată să le câștig, am nenumărate amintiri, nenumărate clipe frumoase, nenumărați oameni buni, interesanți și amuzanți pe care i-am întâlnit și pe care vreau să îi păstrez aproape. Dar, cel mai important poate, mi-am depășit constant propriile limite, am înțeles ce înseamnă munca, ce înseamnă scrisul, ce înseamnă performanța și, pas, cu pas, cuvânt după cuvânt, m-am înțeles pe mine. Chiar dacă îmi doresc să practic medicina, o carieră care nu are aparent nicio legătură cu ceea ce mă pasionează, toate experiențele trăite în acești ani m-au construit, bucată cu bucată, și m-au ajutat să devin persoana care sunt acum și persoana care voi fi în viitor.”  Express de Banat îi dorește Dariei, elevă-model, mult succes!
Sursa foto: arhiva personală

Citeste mai mult

Articolul precedent

Sfinţii  Petru şi Pavel

Urmatorul articol

Laureații Revistei „Argeș” 2024. Nicolae Oprea – Premiul Opera Omnia

Related Posts

Stiri Caras-Severin

Un pilot cunoscut din Timișoara, mort într-un accident aviatic

15/07/2025
Stiri Caras-Severin

Trei profesori din Timiș, eliminați de la examenul de titularizare

15/07/2025
Stiri Caras-Severin

Un singur lot din tronsonul feroviar Caransebeș – Timișoara – Arad rămâne în PNRR

15/07/2025
Stiri Caras-Severin

Pestă porcină africană, confirmată în două gospodării din Bocșa

15/07/2025
Stiri Caras-Severin

Valul de pensionări riscă să blocheze activitatea Tribunalului Caraș-Severin!

15/07/2025
Stiri Caras-Severin

Rezultatele examenului de definitivat în Caraș-Severin: niciun 10, promovabilitate sub 50%

15/07/2025
Next Post

Laureații Revistei „Argeș” 2024. Nicolae Oprea – Premiul Opera Omnia

Cele mai recente stiri

  • De ce Pandurii-Steaua se joacă la Severin, nu la Târgu Jiu 16/07/2025
  • Dacă vedeți aceste mașini pe stradă, închideți ferestrele, e pericol! Inclusiv apicultorii trebuie să ia măsuri de protecție a stupinelor 16/07/2025
  • Roşca: Unii sindicalişti au grijă de sentimentele lui Ciurel 16/07/2025
  • Pacienții oncologici beneficiază gratuit, la IRO Iași, de testări genetice pentru 4 tipuri de cancer 16/07/2025
  • Câţi salariaţi CEO riscă să piardă venitul de completare 16/07/2025
  • Își dau sporuri nesimțite ca niște șacali flămânzi! Bolojan își trage 30 la sută, penalul Alexe – 50 la sută pentru „implicare”. În timp ce voi munciți ca proștii, ei fură cu acte în regulă 16/07/2025
  • Prima de Ziua Energeticianului, înainte de 20 iulie 16/07/2025
  • Are nevoie de bețișoare de înghețată pentru a ține steagul sus 16/07/2025
  • ACUZAŢIE: CEO face profit, dar minerii îşi cumpără şuruburi 16/07/2025
  • Investiții de milioane de euro în mediul privat, în parcuri fotovoltaice. Lista cu beneficiarii, publicată de AFIR 16/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24