Vineri, 29 noiembrie, la Satu Mare, a avut loc conferința de lansare a proiectului “Modernizarea drumului județean DJ 193 Satu Mare – Borlești – Limita de județ Maramureș, km 1+300 – 41+300”, proiect implementat de Consiliul Județean Satu Mare și finanțat în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021 – 2027. În cadrul acestui proiect se propune modernizarea drumului județean DJ 193 având o lungime totală de 39,923 km și instalarea a patru stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice.
Drumul județean DJ 193 face legătura între municipiul Satu Mare și județul Maramureș și traversează localitățile Păulești, Ambud, Petin, Apateu, Corod, Culciu Mic, Culciu Mare, Cărăşeu, Lipău, Valea Vinului, Roșiori, Pomi, Borlești, până la limita cu județul Maramureș. Pe traseul drumului modernizat vor fi amplasate patru stații de încărcare pentru mașinile electrice. Drumul va asigura o conectivitate rutieră directă la rețeaua transeuropeană de transport, iar beneficiari indirecți ai acestui proiect vor fi și comunele Homoroade, Bârsău și Crucișor.
Obiectivele specifice ale proiectului:
Modernizarea a 39,923 kilometri de drum pe tronsonul drumului județean DJ 193 de la km 1+325 (limită mun. Satu Mare) la km 41+248.60 (limită județ Maramureș);
Deservirea în mod direct și indirect au unei populații de 115.453 locuitori din localitățile tronsoanelor modernizate;
Creșterea accesibilității zonelor deservite către zonele urbane învecinate prin îmbunătățirea conectivității acestora.
La conferința de lansare a proiectului a participat și conducerea Consiliului Județean Satu Mare președintele Pataki Csaba și vicepreședinții instituției, Mircea Govor și Cătălin Filip.
,,Este o investiție uriașă care fără o alocare consistentă nu se poate realiza. (…) Le cer un pic de răbdare tuturor că începe șantierul la anul, dar peste doi ani de zile cred că și viteza de deplasare și siguranța traficului și confortul tuturor de pe acest drum o să fie altfel”, a declarat Pataki Csaba.
Mircea Govor a declarat: ,,Acest drum care leagă Maramureșul și Satu Mare este foarte important pentru cei din zona Codrului. Înainte de Pomi, la dreapta, merge la Crucișor, Poiana Codrului, Bârsău și iese la Fărcașa (…) Încercăm să ajutăm oamenii să trăiască în condiții civilizate”.
Un mesaj a transmis și Cătălin Filip: ,,Cutreier acest loc de foarte mulți ani săptămânal și mă întâlnesc cu oamenii care îmi spun ,,când îl faceți?” Iată că a sosit momentul, am venit în fața cetățenilor cu un proiect bine pus la punct care va duce la dezvoltarea economică a zonei”.
Valoarea totală a proiectului este de 420.260.475,80 lei, din care finanțarea prin FEDR acoperă 253.133.838,32 lei, iar contribuția națională este de 38.728.275,86 lei. Executantul este firma Diferit, iar perioada de implementare este cuprinsă între 20 septembrie 2024 și 30 iulie 2027.
Citeste mai mult