Marea roșie din Dolj s-a schimbat din noiembrie 2024 într-o mare de AUR, cu câteva insule nostalgice. În ciuda campaniei întreprinse cu fervoare de PSD pe plan local, cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, în turneu prin județ în ultimele zile de campanie, susținându-l pe candidatul coaliției, Crin Antonescu, PSD a cunoscut duminică seara gustul înfrângerii. Candidatul AUR a câștigat atât județul, cât și municipiul Craiova. Încă mai usturător este clasamentul din orașul condus de Olguța Vasilescu, care a și găzduit marele miting pro-Crin: Antonescu a fost abia pe al treilea loc în Bănie, după George Simion și după Nicușor Dan. Obiectivul PSD Dolj, amintit aseară de Claudiu Manda, după declarațiile extrem de rezervate ale soției sale, Olguța Vasilescu, n-a fost îndeplinit.
Obiectivul și zâmbetul forțat
„Ne menținem obiectivul ca în județul Dolj candidatul alianței să se califice de pe primul loc. Ce se întâmplă în restul țării nu depinde de noi. Credem în continuare că, dacă nu în toate localitățile, or fi două-trei excepții, Crin Antonescu va fi pe primul loc (sic!)”, spunea Claudiu Manda în timpul scurtelor declarații de presă de la sediul PSD Dolj duminică noapte. Doar trei minute au stat liderii PSD în fața jurnaliștilor, iar Olguța Vasilescu a vorbit rezervat și a răspuns scurt și sec la întrebări, străduindu-se să zâmbească.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus sfârșitul monopolului roșu și un vot masiv de protest împotriva clasei politice care și-a tot perpetuat metehnele în ultimele trei decenii. Cei doi candidați calificați în al doilea tur sunt văzuți, amândoi, anti-sistem. De pe baricade complet diferite.
Luni dimineața, a început forfota în partide, vorbindu-se despre demisii și despre eșecuri. E prea târziu. Era prea târziu și în noiembrie. Și chiar și atunci, clasa politică a subestimat, în continuare, scârba acumulată de oameni. Cu sabia deasupra capului, tot nu a putut da drumul ciolanului. A venit cu un candidat din aceeași veche gardă, s-a agățat cu dinții de putere, prefăcându-se că își dă orgoliile deoparte pentru o unire de forțe proeuropene care, de fapt, nu însemna decât continuitate. Or, oamenii tocmai asta au arătat că nu mai vor. Sătui de aceiași, s-au întors către alții. Că aceștia s-ar putea dovedi mai răi decât ce au avut până acum nu prea mai contează acum, pentru că înverșunarea acumulată în ani întregi nu se va dezumfla în câteva zile. Iar anularea alegerilor a mai adăugat niște pulbere în butoi. Creșterea procentelor pentru izolaționism sunt dovada.
Victimele propriei răzbunări
Suntem, în mod evident, pe un drum nou.
Șansele să mai rămânem de partea Europei sunt mici, iar elitismul nu ajută deloc. Și nici rațiunea nu prea mai ajută. De prea multă vreme, ne pierdem într-o mare de întuneric pentru că lăcomia unora de averi și putere a venit la pachet cu hrănirea oamenilor cu ignoranță. Cutremurul s-a produs, suntem sub dărâmături de câteva luni deja. Pentru că, uneori, oamenii – atunci când sunt supărați – nu mai disting răul de bine și ajung să își facă și mai mult rău. Răzbunarea are gust dulce, așa-i, dar nu când te transformi în victima propriei răzbunări.
Echipele de salvatori nu există. Trebuie să ne ridicăm singuri. Problema este dacă vom reuși să ne ridicăm. E foarte posibil să nu reușim mâine. Dar oare poimâine o vom mai face? Dacă mai întâi va trebui să supraviețuim perioadei post-cataclism, cum va arăta acest poimâine?
Iată că România „educată” se întoarce acum ca un bumerang și lovește fix în ctitorii săi. Din păcate, lovește și în noi înșine.
CITESTE SI: Lia Olguţa Vasilescu refuză să preia şefia PSD
Citeste mai mult