Dincolo de plăcere: Fața ascunsă a ciocolatei. Această mică plăcere gurmandă face parte din meniul meu. În fiecare zi, savurez câteva pătrățele de ciocolată neagră! Știind că ascunde componente bioactive benefice pentru sănătate, am motive întemeiate să o consum. Iată un rezumat al virtuților sale.
Este bună pentru sănătatea cardiovasculară
Ciocolata conține flavonoide, adică polifenoli cu proprietăți antioxidante care pot fi benefice pentru inimă. Studii au observat că flavonoidele exercită un efect favorabil asupra vasodilatației vaselor de sânge (scad tensiunea arterială), modulează markerii inflamatori și diminuează agregarea plachetară.
Ceaiul verde, strugurii, fructele de pădure (căpșunile, de exemplu), merele și nucile sunt alte surse alimentare de flavonoide.
Asemenea cafelei și ceaiului, ciocolata conține metilxantine, printre care cofeina și teobromina, doi stimulenți ai sistemului nervos central. Din ce în ce mai multe studii sugerează că consumul moderat și regulat de cafea, ceai și ciocolată neagră (cacao) poate favoriza sănătatea creierului și reduce riscul de tulburări neurodegenerative legate de vârstă.
Cofeina, metilxantina cea mai studiată, are efecte asupra activității rețelelor neuronale; favorizează performanțe cognitive susținute și poate proteja neuronii împotriva disfuncționalităților.
Cacao: pe care să o alegi?
Cu cât procentul de cacao este mai ridicat, cu atât conținutul de componente bioactive este mai important. Ciocolata neagră conține între 50% și 90% cacao, ciocolata cu lapte, între 10% și 50%, iar ciocolata albă nu conține pastă de cacao.
Ciocolata neagră este, așadar, mai bogată în componente bioactive și mai puțin bogată în zaharuri adăugate decât ciocolata cu lapte și ciocolata albă. Neagra oferă, prin urmare, mai multe beneficii pentru sănătate decât celelalte tipuri de ciocolată. Personal, optez întotdeauna pentru ciocolată care conține cel puțin 70% cacao.
Mare tentație
Consumul de ciocolată eliberează endorfine, care procură o senzație de fericire. Nu e de mirare că pofta noastră pentru acest aur brun este uneori irezistibilă! În plus, ciocolata activează circuitul de recompensă al creierului, ceea ce ne îndeamnă să dorim să o ingerăm din nou pentru a regăsi această senzație plăcută. Este deci normal să fie atât de bună pentru moral!
Articolul Dincolo de plăcere: Fața ascunsă a ciocolatei apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult