Încep cu un posibil răspuns adresat loazelor ce se întreabă cu scârbă la ce le vor folosi lor teoreme și principii din matematică, fizică etc.
Primul lucru care îmi vine în minte este imposibilitatea realizării unui perpetuum mobile. Un principiu al fizicii. Mai concret, un mecanism nu poate funcționa la nesfârșit dacă nu are o sursă de energie. Și mai concret, roata morii nu se învârte dacă nu curge apă pe ea. Dacă facem o extensie în societate, nicio societate umană nu poate funcționa la nesfârșit fără respectarea unor principii de bază. Și dacă îmi îngăduiți, cred că principiile ce fac umanitatea măreață sunt cele zece porunci. Da, de acord. Sunt imposibil de a fi respectate de natura umană. Dar, poate dacă doar am încerca din răsputeri să le respectăm, nu ne-ar fi mai bine?
Despre principiile funcționării societății umane au vorbit și au scris o pleiadă de gânditori, filozofi și chiar politicieni. Merg acum la declarațiile unui cretin politician, care declara că principiile se mai schimbă. Ceva de genul, dacă eu fur azi ceva, nu se cheamă că am furat, doar l-am dat dracului de principiu. Așa cum am aruncat la gunoi onoarea, empatia, credința. Au fost încercări de-a lungul istoriei de a maximiza falansterul social. Fitilul l-au aprins francezii la 1789. Celebra ,,Libertate, Egalitate, Fraternitate” cred că a fost primul eșec major al unei societăți umane de a impune principiile necesare dezvoltării umaniste a popoarelor. Totuși, a fost un punct de răscruce în istoria Europei. Lucrurile s-au schimbat și valul revoluției a cuprins continentul. Au urmat Marx și Engels, fondatorii teoriei comunismului, soldată cu un eșec răsunător în Europa.
Principiile despre care vorbeam au rămas în tot acest timp acolo, la locul lor, bine ancorate în istoria și filozofia Lumii. De ce am scris toate acestea? Pentru că zilele trecute am constatat cu o mare repulsie mutilarea unui principiu ce nu doar pentru mine ca român este sfânt ci cred că pentru marea majoritate a aparținătorilor unei nații. Și nu cred că vă spun pentru prima dată dar, pentru mine patria este sinonimă cu mama. Să vii tu, un cretin analfabet și să te piși pe mama mea este de neiertat. Ce mă îngrijorează este că retardul avea fani, avea public, ce-i drept imberb dar care, parte din el, când va ajunge la maturitate se va pișa pe țara lui.
Desigur că iau în calcul și tentația minorilor adolescenți de a fi împotriva tuturor. Totuși, oameni maturi ,,posesori” de adolescenți, încercați să vă educați copiii conform principiilor universal valabile umanității. Nu-i încurajați să devină rebuturi sociale.
Închei cu un exemplu. Minorul adolescent al unor prieteni a ales să meargă la festivalul de jazz de la Gărâna. De ce nu la mizeria de la malul mării? Răspunsul e un cuvânt la care mulți părinți în cârdășie cu mizerabilii ce conduc societatea românească de prea multă vreme au renunțat: educație. Plus la principiile alea ce le stau în gât jigodiilor.
Citeste mai mult