Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a explicat sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, de ce românii plătesc unele dintre cele mai mari prețuri pentru energie din UE.
Ministrul a evidențiat, în primul rând, „Șantajul Rusiei” care, spune el, i-a afectat pe europeni, în special pe cei din Europa de Est.
A doua problemă este „liberalizarea haotică făcută de un guvern iresponsabil” care pe alocuri a dus la o triplare a prețului energiei, a mai spus Ivan. Ministrul a spus că a cerut o analiză la ANRE pentru a vedea de ce diferă prețul final la energie la companii.
„Am cerut oficial ANRE-ului, Consiliul Concurenței, m-am și întâlnit cu ei o analiză foarte clară legată de modul de formare a prețului final pentru consumator și de a găsi care sunt elementele care pot să fie modificate, fie legislativ, fie operațional, pentru a scădea prețul. Și această analiză va fi finalizată până la jumătatea lunii iulie de către ANRE, în special pentru că și mie mi s-a părut bizar. Toți am primit în luna iunie acele mailuri de la furnizorii noștri de energie electrică că va fi finalizată schema de plafonare-compensare a statului de la 1 iulie și că de la prețul plătit până atunci avem varianta de a alege oferte cuprinse între 1 leu și un 1,5 lei. Era o companie care furniza la un leu și foarte multe companii care furnizau la un leu 50”, a spus Bogdan Ivan.
„Am observat că după ce și eu, și președintele ANRE-ului am lansat în spațiul public o întrebare legitimă, care e pe buzele milioanelor de români care acum se uită la noi, prețurile ofertanților au scăzut de la 1.5, 1.55 leu până la un 1.2 lei. Aștept și rezultatul, analize făcute de ANRE ca să putem să luăm decizii clare”, a mai spus Bogdan Ivan.
Ministrul a mai arătat că aproape patru milioane de gospodării vor avea facturi la electricitate aproape duble în august. „Ne-am gândit la o formulă de compensare pentru 2 milioane de gospodării“, a precizat Ivan.The post De ce plătim cele mai mari prețuri din UE la energie. Ministrul Bogdan Ivan a explicat într-o conferință de presă first appeared on ObservatorBN.
Citeste mai mult