Ministrul danez al Afacerilor Europene, Marie Bjerre, afirmă că Copenhaga va intensifica procedurile în temeiul articolului 7 împotriva Budapestei. Danemarca dorește ca Europa să își desfășoare întregul arsenal juridic împotriva Ungariei pentru încălcări ale drepturilor fundamentale ale blocului, inclusiv prin aplicarea articolului 7, așa-numita „opțiunea nucleară” împotriva Budapestei, scrie Politico.
„Constatăm în continuare o încălcare a valorilor fundamentale”, a declarat ministrul danez al afacerilor europene, Marie Bjerre, reporterilor din Aarhus, unde Comisia Europeană se află în vizită, Copenhaga preluând președinția rotativă a Consiliului UE. „Acesta este motivul pentru care vom continua procedura în temeiul articolului 7 și audierea privind Ungaria”.
Ce prevede articolul 7 din tratatul UE
Articolul 7 este o clauză din tratatul UE care permite țărilor să voteze pentru a exclude sau penaliza un membru care nu respectă normele blocului comunitar. Este considerată în general o opțiune juridică „nuclear”, pe care UE nu a recurs-o până acum, în ciuda faptului că Bruxelles-ul a declarat că Ungaria a încălcat legislația sa.
Bjerre a declarat că blocul comunitar ar trebui, de asemenea, să analizeze restricționarea accesului la fondurile UE pentru țările care încalcă legislația europeană.
Ungaria poate rămâne fără drept de veto asupra aderării Ucrainei la UE
O altă problemă majoră pentru Danemarca: Extinderea UE. Ministrul a atras atenția asupra blocării în curs de desfășurare de către Ungaria a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, afirmând că Danemarca este „dispusă să analizeze toate soluțiile politice și practice pentru a merge mai departe”.
În cazul în care țările UE decid să intensifice procedura prevăzută la articolul 7, acestea ar putea priva Ungaria de drepturile sale de vot cu privire la aspecte ale politicii europene, cum ar fi extinderea, eliminând astfel capacitatea Budapestei de a exercita dreptul de veto asupra aderării Ucrainei.
Cu toate acestea, diplomații avertizează că pentru a merge mai departe este nevoie cel puțin de un sprijin puternic din partea Parisului și Berlinului pentru a mobiliza restul blocului – sprijin care până acum a lipsit. În condițiile în care Ungaria se opune în continuare categoric aderării Ucrainei, există speculații conform cărora Comisia Europeană ar putea decide să avanseze cu cererea de aderare a Moldovei prin deschiderea oficială a unui „grup” de negocieri în zilele următoare.
Moldova și Ucraina au evoluat în același ritm spre aderarea la UE, astfel încât decuplarea lor ar fi controversată. Dar Bjerre a declarat că Danemarca nu este pregătită să separe cele două candidaturi de aderare: „Obiectivul nostru este în continuare de a deschide primul grup împreună cu Moldova și Ucraina”, a declarat ea.
Citește și: Macaragiu lovit de o rolă de tablă după ce s-a rupt un cablu
Citeste mai mult