O femeie de 53 de ani din județul Dâmbovița a fost internată de urgență la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, după ce a fost diagnosticată cu botulism.
Simptomele au apărut după ce pacienta a consumat carne de porc conservată în propria gospodărie.
Femeia a ajuns la spital cu greață, vărsături și dureri abdominale severe, simptome apărute la aproximativ 12 ore de la consumul alimentului contaminat. În decurs de 24 de ore, starea ei s-a agravat considerabil, dezvoltând tulburări neurologice precum vedere încețoșată, vedere dublă, dificultăți la înghițire și slăbiciune musculară – semne clasice ale botulismului.
Medicii infecționiști au intervenit prompt, suspectând imediat boala, și au început tratamentul cu ser antibotulinic polivalent.
Botulismul este cauzat de toxina extrem de periculoasă produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala poate debuta cu simptome digestive ușoare. Se poate agrava rapid cu afectare neurologică severă. Exista riscul de stop cardiorespirator și deces dacă nu este tratată la timp.
Citește și: Nicușor Dan consideră că George Simion a jignit sute de mii de copii și adulți cu autism
Citeste mai mult