Curtea de Apel Timișoara atrage atenția că instabilitatea legislativă are efecte negative asupra activității magistraților. Sunt zeci de judecători care ar putea ieși la pensie.
În prezent, în instituție sunt 45 de judecători, din totalul de 294 de funcţii ocupate, care îndeplinesc condiţiile legale pentru pensionare. Pensionările au crescut semnificativ în ultimii 15 ani. Dacă în perioada de stabilitate legislativă 2010 – 2016 media anuală era de 3/an, în 2022 s-a ajuns la 38 de cereri de pensionare.
„Această constatare denotă impactul negativ al instabilităţii legislative şi semnalul disuasiv perceput de magistraţii aflaţi în activitate. (…) Această circumstanţă se grefează pe o creştere accentuată a volumului de activitate al instanţelor de judecată oricum subdimensionate la nivelul schemelor de personal în componenta judecători-personal auxiliar. Tribunalul Timiş a furnizat exemplul unei încărcături medii 1.000 de dosare pe an pentru fiecare judecător și grefier raportată la cele aproximativ 200 de zile lucrătoare, ceea ce înseamnă o medie de cinci dosare pe zi. Un calcul elementar arată că dacă împărţim programul de lucru normal de 8 ore/zi, aceasta ar însemna mai puţin de 2 ore alocate activităţilor cumulate aferente unui dosar. În mod evident, acest interval de timp este insuficient”, au transmis reprezentanții Curții de Apel Timișoara.
Magistrații atrag atenția și asupra volumului mare de muncă, chiar și în instanțele mai mici. La Judecătoria Deta încărcătura de dosare pe judecător a fost, în 2024, de 2.124 de dosare, iar la Judecătoria Sânnicolau Mare 2.131 de dosare. Totuși, rata de soluționare la Curtea de Apel Timișoara a fost de 90%.
„Ne reafirmăm sprijinul faţă de misiunea anevoioasă a Consiliului Superior al Magistraturii în combaterea dezinformării din spaţiul public, relevarea realităţii obiective din sistemul judiciar şi purtarea dialogului ferm şi onest cu ceilalţi actori statali cu atribuţii legale în procesul de legiferare coerentă şi durabilă”, mai spun magistrații.
Citeste mai mult