Cunoscuta actriță de teatru și film Cristina Deleanu a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.
Anunțul a fost făcut, pe pagina sa de socializare, de realizatoare tv Marina Almășan, bună prietenă cu artista și cu soțul acesteia, actorul Dan Cristea.
„Doamne!
Sunt în stare de șoc!
Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste : minunata sa soție, CRISTINA DELEANU, nu mai este!
Mi-a fost la rându-mi bună prietenă, cei doi – familia lor frumoasă- , facând parte din “universul meu”, fiindu-mi alături în nenumărare întâmplări ale vieții, și personale dar si publice. Dincolo de actrița talentată, Cristina a fost un om de o rară delicatețe sufletească, de o cultură desăvârșită, și, mai mult decăt atât, un “om al cetății”, frământat de tot ceea ce se întâmplă în jurul sau. Condeiul său strălucit mi-a furnizat, in nenumarate rânduri, pentru revista online pe care o conduc, analize de o rară profunzime ale lucrurilor strâmbe din această țară.
Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna. Familia pe care am admirat-o mereu pentru iubirea și respectul ce-i stăteau la bază, iată, s-a imparțit : jumătate a rămas pe Pământ, urmând să plângă jumătatea plecata spre Cer…
Tare tristă veste mi-a început dimineața…
Să-i fie liniște și frumos Cristinei acolo, în noua Lume spre care a pornit și să reușească dragul meu Eugen să treacă peste această cumplita despărtire. Sunt alături de tine, prieten drag!”, a scris, pe Facebook, Marina Almășan.
Cristina Deleanu s-a născut în 1940, la Ploiești. Atrasă în copilărie de pictură și desen, în timpul liceului, influențată și de cercul de colegi și prieteni, se hotărăște devină actriță. După absolvirea liceului urmează studii teatrale la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa actorului George Carabin, avându-i ca asistenți pe actorul Mihai Berechet și regizorul Cornel Todea. Absolvă IATC în 1962.
După absolvire, este repartizată la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, unde va juca în perioada 1962-1967. În 1967 se transferă la Teatrul Regional Barbu Delavrancea, devenit ulterior Teatrul de Revistă Ion Vasilescu, unde va juca în perioada 1967-1981. Din 1981 se transferă la Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București, pe scena căruia va juca până la ieșirea la pensie, în 2001. Va mai juca ulterior pe scena Naționalului bucureștean în Revelion la „Terzo Mondo”, de Ovidiu Iuliu Moldovan, în regia lui Mihai Manolescu (premiera în 2003). A interpretat numeroase roluri pe scenele teatrelor la care a jucat.
Teatrul radiofonic
Cristina Deleanu colaborează în mod constant la teatrul radiofonic, vocea sa putând fi auzită în numeroase piese de teatru radiofonic, printre care Ceaiul nostru cel de toate zilele, Drumul lui Orfeu, Orfeu în Infern sau Zadarnicele necazuri de iubire.
Carieră în teatrul de televiziune
În anii ’80, începând cu rolul din La musica (o piesă franțuzească de Marguerite Duras, pusă în scenă la Teatrul TV, în regia Olimpiei Arghir) este distribuită în numeroase piese de teatru de televiziune. Activitatea din teatrul de televiziune o va aduce în atenția regizorilor de film, și anul 1981 va marca debutul carierei sale în cinematografie, în filmele Destine romantice, în regia lui Haralambie Boroș, și Orgolii (după romanul omonim de Augustin Buzura), în regia lui Manole Marcus. Va fi distribuită în numeroase filme și seriale de televiziune.
Carieră didactică
În perioada 1992-2000 a activat ca profesoară de actorie la Academia de artă Luceafărul, pregătind două serii de studenți.
Articolul Cunoscuta actriță de teatru și film Cristina Deleanu a murit! Avea 84 de ani apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult