Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Județean Suceava, 9 licee din județ vor avea clase de învățământ dual, fiind solicitate de către agenții economici 13 calificări. Anul trecut oferta a fost una modică, fiind puse la dispoziția elevilor doar 6,5 clase, cu un total de 160 de locuri. Pentru admiterea din această vară numărul locurilor la încățământul dual este mai mult decât dublu. 34,09% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la un sondaj organizat de CJRAE Suceava au afirmat că vor să urmeze anul școlar viitor una din calificările existente la învățământul profesional și tehnic. De precizat și faptul că la admiterea de anul trecut circa 70% dintre locurile de la învățământul profesional și dual s-au ocupat din prima etapă.
Învățământul profesional dual se bucură, de câțiva ani, de o creștere a interesului manifestat de absolvenții de gimnaziu, în principal pentru că asigură angajarea imediată după absolvire. Învățământul dual este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori, asigurând pregătirea practică a elevilor.
Pentru anul școlar 2024-2025 sunt prevăzute în planul de școlarizare 16 clase de dual, potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul școlar Județean Suceava. Mai exact, 9 licee din județ vor avea clase de învățământ dual, fiind solicitate de către agenții economici 13 calificări. Anul trecut oferta a fost una modică, fiind puse la dispoziția elevilor doar 6,5 clase, cu un total de 160 de locuri. Pentru admiterea din această vară numărul locurilor la încățământul dual este mai mult decât dublu.
Cea mai bogată ofertă la acest tip de învățământ o are Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava, care a cuprins în planul de școlarizare câte o clasă la fiecare din specializările Electromecanic utilaje și instalații industriale, Mecanic auto, Sudor, Operator la mașini cu comandă numerică, Tâmplar universal și, ca noutate, Instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze. Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc are în ofertă două clase de dual, câte una pentru calificările de Mecanic auto și Ospătar, la fel ca și Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei – câte o clasă de Bucătar și Mecanic utilaje și instalații în industrie. Celelalte licee au câte o singură clasă de dual prevăzută în planul de școlarizare pentru anul școlar viitor, și anume Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului o clasă de Lucrător hotelier, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni una de Mecanic auto, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava – Electrician exploatare joasă tensiune, Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni – Lăcătuș mecani prestări servicii, Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Suceava – Mecanic auto, Liceul Tehnologic ”Iorgu Vîrnav Liteanu” Liteni – Preparator produse din carne și pește.
Elevii din învățământul dual beneficiază de susținere financiară acordată de la bugetul de stat, prin intermediul Programului național de protecție socială ”Bursa profesională”, prin care fiecare elev primește suma de 200 lei. Suplimentar, elevii primesc o bursă de la operatorul economic, cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice.
Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) a arătat în raportul realizat în urma centralizării opțiunilor școlare la nivelul județului Suceava că procentul elevilor care aleg învățământul profesional și tehnic a înregistrat o creștere semnificativă. Astfel, 34,09% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la sondaj au afirmat că vor să urmeze una din calificările existente la învățământul profesional și tehnic, față de procentele de 12,9% în 2022 și 19,61% în 2021. ținând cont de rezultatele transmise de școli, se anticipează o rată de tranzit mai mare din învățământul gimnazial către cel liceal în județul Suceava, față de anul școlar precedent. De precizat și faptul că la admiterea de anul trecut circa 70% dintre locurile de la învățământul profesional și dual s-au ocupat din prima etapă.
În data de 23 aprilie a.c., ora 14:00, în Aula Liceului Teoretic Filadelfia Suceava, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională organizează, în parteneriat cu Inspectoratul școlar Județean Suceava, Conferința județeană ”Meseriaș – As în meserie”. Elevii participanți vor fi informați cu privire la oportunitățile învățământului profesional și tehnic, vor dialoga cu antreprenori locali, parteneri ai acestui tip de învățământ, și reprezentanți ai Universității ”Ştefan cel Mare” Suceava. Sunt așteptați să participe la eveniment elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, profesori, părinți, precum și profesori consilieri școlari. (Oana NUȚU)
The post Creștere semnificativă a ofertei la învățământul dual. 16 clase de a IX-a propuse pentru anul școlar 2024-2025 appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult