Aerul Craiovei este constant otrăvit de doi poluatori, unul de la nord și altul de la sud. Unul dintre poluatori aruncă în aer praf de cărbune și cenușă, cu precădere când vântul bate puternic, altul face aerul irespirabil cu un miros grețos și sufocant de levigat.
Este vorba despre Societatea Electrocentrale Craiova din Bariera Vâlcii și despre Depozitul de gunoi de la Mofleni care fac frecvent aerul orașului irespirabil. Se întâmplă la fiecare rafală mai puternică de vând, dar și când temperaturile încep să crească.În acest weekend, când au fost intensificări ale vântului cenușa de la coșurile cazanelor în care se arde cărbunele pentru producerea căldurii orașului a îmbâcsit aerul. Spulberări de zgură şi cenuşă de la cazanele Electrocentrale Craiova care au apărut în urma vântului puternic au înegrit cerul.
De fiecare dată când suflă vântul, cenușa de cărbune și zgura de la coșurile SE acoperă tot cartierul Bariera Vâlcii din Craiova, dar și cartierele învecinate, Brazda lui Novac, Rovine, Craiovița Nouă. Problema este veche. Dacă în trecut mari probleme le ridicau localnicilor pulberile de la halda de cenușă și mirosul greu de cărbune, în ultimii ani praful de cărbune din curtea uzinei și zgura de la coșurile cazanelor le otrăvesc sănătatea.Disperaţi că nimeni nu găseşte o rezolvare problemei cu care ei se confruntă de ani buni, localnicii postează pe reţelele de socializare dezastrul de la termocentrală.
“Situația a scăpat de sub control la termocentrala SE Craiova SA, fostă CET II Craiova! De mai bine de 6 ore sunt degajate în aer tone de spulberi de cenușă de cărbune. Aerul este greu de respirat! Mulțumim Autorităților locale care protejează această termocentrală!”, spune o craioveancă sâmbătă, 17.05.a.c.
Aerul otrăvit de gunoi
Depozitul de la Mofleni
În partea de sud a orașului, un alt poluator, Depozitul de gunoi cu Mofleni. Aici, de săptămâni bune,un miros pestilenţial emană și acoperă din nou o parte a oraşului. Se întâmplă mai ales pe perioada nopții, când aerul devine infect din cauza levigatului, acel lichid contaminat rezultat din infiltrarea apei prin deșeuri. În aer se simte mirosul puternic de metan din cauză că levigatul eliberează în gaze toxice rezultate din descompunerea deșeurilor organice Așa se ajunge la poluarea aerului, cu efecte chiar în schimbările climatice și pot genera probleme de sănătate pentru oamenii care trăiesc în apropierea depozitelor de deșeuri.
Depozitul de gunoi de la Mofleni
Locuitorilor din cartierele Brestei, Catargiu, 1 Mai şi în primul rând Mofleni nu le este străin acest iz puturos care se simte frecvent. Nu mai este o regulă, să crească temperaturile, mirosul este permanent. Noaptea putoarea degajată de la depozit sufocă întreaga zonă. An de an, o parte a populaţiei este terorizată de mirosul greu care pune stăpânire pe mare parte din oraş. Amenzile Gărzii de Mediu nu au nici un efect. Autorităților locale mirosul nu le ajunge la nas și stau cu mâinile în sân, iar cetățenilor le este lehamite să mai reclame pentru că nu se rezolvă nimic.
Groapa de gunoi de la Mofleni
Totodată, două locuri de recreere, proiecte făcute pe fonduri europene sunt direct afectate. Este vorba despre Water Park şi Parcul Tineretului care încep să fie ocolite din cauza acestui miros greu. Obiectivele sunt adminsitrate de direcţii sau regii subordonate Primăriei Craiova.Pe lângă mirosul infect, depozitul este o sursă de microbi, purtaţi pe distanţe foarte mari de păsările care îşi fac veacul pe groapa de gunoi, dar şi de rozătoare.
Citeste mai mult