Muzeul Cărții și Exilului Românesc găzduiește marți, 20 mai, la ora 18.00, în holul expozițional, evenimentul cultural intitulat „În dialog cu istoricul și antropologul Valer Simion Cosma”.
Alături de Valer Simon Cosma, istoric și antropolog, directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la eveniment vor participa:
Adina Mocanu, lect. univ. dr., Facultatea de litere, Universitatea din Craiova,
Oana Băluică, ref. șt. dr., Școala Doctorală „Al. Piru”, Universitatea din Craiova,
Mihai Ene, lect. univ. dr., Facultatea de litere, Universitatea din Craiova.
Tema centrală a discuțiilor va fi volumul „Molitve, Cetanii și Afurisenii. Preotul în lumea țărănească a românilor ardeleni (sec. XVIII-XIX)”, autor Valer Simion Cosma.
Autorul propune în această lucrare o incursiune fascinantă și atent documentată în universul spiritual al satului românesc transilvănean din secolele XVIII-XIX, concentrându-se pe figura centrală a preotului.
Multiplele roluri pe care preotul le îndeplinea în comunitățile țărănești
Volumul nu este numai o analiză a funcției religioase în sens canonic, ci o reconstrucție atentă și minuțios elaborată a multiplelor roluri pe care preotul le îndeplinea în comunitățile țărănești în care sacrul și profanul coexistau și se influențau reciproc.
Lucrarea demonstrează că lumea țărănească este parte a modernității, fiind influențată într-un mod diferit, dar vizibil, de procesele și revoluțiile care au stat la baza formării societății capitaliste moderne. Religiozitatea este văzută ca o parte componentă a societății, ea definește lumea țărănească, iar în acest volum este analizată cu instrumente metodologice și teoretice ale antropologiei istorice și istoriei sociale într-un demers integrator care pune accent pe înțelegerea ruralității ca parte a modernității.
Studiul reconstituie cu finețe și rigoare o lume în care religia, cultura și existența cotidiană erau strâns împletite. Cartea nu este numai un studiu istoric și antropologic, ci și o pledoarie pentru înțelegerea religiei ca experiență trăită, ca practică socială vie și relevantă.
Evenimentul va avea în centrul dezbaterii cartea care va fi decriptată prin grila de lectură atentă și aplicată a celor doi invitați, Oana Băluică (ref. șt. dr., Școala Doctorală „Al. Piru”) și Mihai Ene (lect. univ. dr., Facultatea de litere), fiind moderat de Adina Mocanu (lect. univ. dr., Facultatea de litere). O scurtă introducere a invitaților va fi făcută de Cristina Gelep, asistent de cercetare științifică la Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
Citește și: Craiova: Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, ediția a XVIII-a
Citeste mai mult