• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
05/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Suceava

Consiliul Românilor din Ucraina reclamă ”furtul de către autoritățile ucrainene a Capelei Mitropolitane” de la Cernăuți

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
04/09/2024
in categoria Stiri Suceava
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), care reprezintă comunitatea românească din Ucraina, cere autorităților de la București să se implice în demersurile de redobândire a primei biserici din Cernăuți în care s-a slujit în limba română, după ce aceasta a fost preluată “abuziv” de administrația locală.

Obiectiv de Suceava a scris încă din 25 august că bisericuța din cimitirul istoric din Cernăuți, ridicată de comunitatea românească din nordul istoric al Bucovinei, cimitir unde sunt înmormântați și Aron Pumnul, Eudoxiu Hurmuzachi și alte nume mari ale neamului nostru a fost închisă de autoritățile ucrainene pe motiv că ar aparține Patriarhiei Moscovei.
Acum, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), uniune civică care reunește peste 20 de societăți culturale și instituții de presă de limba română din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a semnat un memoriu pe care l-a transmis președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, dar și Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), prin intermediul căruia cere să ia atitudine față de “furtul de către autoritățile ucrainene a Capelei Mitropolitane”.
“CNRU, cu profundă durere sufletească vă aduce la cunoștință faptul că, prin decizia primăriei orașului Cernăuți, ni s-a luat Capela arhiereilor bucovineni cu hramul Sfinții Trei Ierarhi din Cernăuți, lăcaș în care ne-am rugat în limba română timp de aproape 30 de ani.

Ultima slujbă s-a ținut în exteriorul bisericii, de către părintele Cristofor Gabor, duminică, 25 august 2024. Aceasta este prima biserică românească în care s-a slujit în limba română luată pe nedrept de autorități”, se afirmă în memoriu.
De asemenea, românii din Ucraina cer “urgentarea procesului de trecere a comunităților ortodoxe românești din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române”.

“După ce timp de 30 de ani au lovit cu putere în școlile cu predare în limba română, după ce au tot fluturat cu ‘limba moldovenească’, după ce ne-au marginalizat în reprezentarea în administrația publică etc., acum autoritățile vin să ne ia și bisericile noastre, să ne spună când, cui și cum trebuie să ne rugăm. Avem toate temeiurile să calificăm gestul autorităților ucrainene de deposedare a comunității românești de acest lăcaș de cult ca element al unei noi ofensive îndreptate împotriva minorității române din Ucraina, în disprețul legislației naționale în vigoare, a cadrului bilateral interstatal și a cadrului european și internațional în materie de drepturi ale omului. În aceste condiții, vă rugăm respectuos ca, în calitate de înalți reprezentanți ai statului înrudit România, să luați atitudine față de furtul de către autoritățile ucrainene a Capelei Mitropolitane, gest lipsit de onestitate și contrar spiritului și literei Tratatului de bază dintre Ucraina și România și ale altor instrumente juridice bilaterale și multilaterale la care Ucraina este parte. Totodată, solicităm urgentarea procesului de trecere a comunităților ortodoxe românești din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române”, este solicitarea CNRU.

Capela Mitropolitană din Cernăuți a fost construită în perioada anilor 1881-1884 cu fondurile Mitropoliei Bucovinei, fiind sfințită de mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici.
“Cripta de sub Capelă adăpostește rămășițele pământești ale următorilor ierarhi bucovineni: episcopul Dositei Herescul, mitropolitul Teofil Bendela, mitropolitul Teoctist Blajevici, mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici, mitropolitul Arcadie Ciupercovici, mitropolitul Vladimir de Repta, mitropolitul Nectarie Cotlarciuc, episcopul Ipolit Vorobchievici, toți de etnie română. Acest monument istoric și de arhitectură aparține patrimoniului comunității românești din Ucraina și, în sensul legislației române în vigoare, trebuie protejat și pus în valoare în mod corespunzător”, se subliniază în memoriul CNRU.
În perioada totalitaristă a URSS, atât vechiul cimitir din Cernăuți, cât și Capela Mitropolitană au fost vandalizate și profanate.
Prin hotărârea municipalității cernăuțene din data de 24 aprilie 1990, Capela Mitropolitană a fost transmisă Bisericii Sfântul Nicolae din Cernăuți. Ulterior, la data de 20 ianuarie 2008, s-a înființat și organizația religioasă Comunitatea religioasă a parohiei Capelei cu hramul Sfinților Trei Ierarhi a Eparhiei Cernăuților și Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, statutul căreia a fost înregistrat de administrația regională de stat (dispoziția nr. 712/05.12.2008), se menționează în memoriu.
Odată cu modificările Codului fiscal, organizația religioasă a fost reînregistrată de aceeași administrație regională de stat (decizia nr. 973/31.10.2017). Intrând în legalitate, prin osârdia vrednicului de pomenire preot Mihai Ivasiuc, având binecuvântarea ÎPS Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, dar și binecuvântarea Eparhiei din Cernăuți, cu sprijinul enoriașilor români, s-au efectuat lucrările de renovare a bisericii. Lăcașul sfânt a devenit perfect funcțional. Menționăm faptul că biserica se află în sectorul românesc al cimitirului istoric din Cernăuți, iar preotul Capelei are în grija sa și partea românească a cimitirului, afirmă sursa citată.
“După plecarea la cele veșnice a părintelui Mihai Ivasiuc, începând cu anul 2007 ștafeta a fost preluată de preotul Cristofor Gabor. În toată această perioadă nicio autoritate de stat nu a pus la îndoială legalitatea funcționării bisericii. Din păcate, în contextul răzmerițelor bisericești, cu un profund substrat geopolitic, au devenit victimă și bisericile ortodoxe ale comunității românești. Prin decizia Consiliului local Cernăuți nr.1179 din 27 aprilie 2023, adoptată în cadrul celei de a 32-a sesiuni de legislatura a VIII-a, a fost anulată decizia anterioară, nr.141/6 din 24 aprilie 1990, de transmitere a Capelei Mitropoliților Bucovinei Bisericii cu hramul Sfântul Nicolae. După o serie de hățișuri judecătorești, în data de 23 august 2024 Capela a fost sigilată de către primărie”, se mai arată în memoriul Consiliului Național al Românilor din Ucraina. (Agerpres)
The post Consiliul Românilor din Ucraina reclamă ”furtul de către autoritățile ucrainene a Capelei Mitropolitane” de la Cernăuți appeared first on Obiectiv de Suceava.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Polițistul bătăuș din Sibiu, reținut și băgat în arest

Urmatorul articol

Mircea Geoană demisionează din funcția de secretar general adjunct al NATO

Related Posts

Stiri Suceava

Experiența noastră cu Zarina Development pentru creare site tip blog

29/05/2025
Stiri Suceava

Vrei să faci un Team Building în Bran? Cauți o cazare atractivă?

21/05/2025
Stiri Suceava

Cum alegi culorile potrivite pentru amenajarea apartamentului în Galați

12/05/2025
Stiri Suceava

Bucovina Resort. Cazare in Vatra Dornei pentru toate gusturile și toate grupurile

09/05/2025
Stiri Suceava

Declarația de principii administrative a lui Püsök Ferenc

01/05/2025
Stiri Suceava

De la inerție la performanță: de ce Zalăul are nevoie de o administrație reformată

01/05/2025
Next Post

Mircea Geoană demisionează din funcția de secretar general adjunct al NATO

Cele mai recente stiri

  • Încep turneele de tenis de la Iași! Nume importante vor fi prezente la Ciric 05/07/2025
  • Vremea Filea de Jos, Cluj 05/07/2025
  • De la faliment la profit: Hidroserv revine spectaculos, cu sprijinul filialei din Vâlcea 05/07/2025
  • Creșterea normei didactice blochează școlile. Profesorii trag un semnal de alarmă și anunță proteste pentru săptămâna viitoare 05/07/2025
  • Creșterea normei didactice blochează școlile. Profesorii trag un semnal de alarmă și anunță proteste pentru săptămâna viitoare 05/07/2025
  • Vremea Ciucea, Cluj 05/07/2025
  • Farmacia Băjan din Vâlcea face pasul spre liga mare: afaceri în creștere și investiții de milioane în logistică modernă 05/07/2025
  • Institutul de Medicină Legală Iași face mai multe angajări! Se caută medici care să ocupe funcții de conducere 05/07/2025
  • Vremea Paglisa, Cluj 05/07/2025
  • Dorina Mutu, femeia din spatele imperiului Annabella: 100 de magazine, fabrici de conserve din legume și fructe și o cifră de afaceri de peste 172 milioane de euro 05/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24