Conform nutriționiștilor: Cinci legume sunt mai sănătoase crude decât gătite. Știai că modul în care gătești legumele poate reduce cantitatea de vitamine și antioxidanți din ele? Potrivit experților, unele legume sunt mai sănătoase consumate în stare crudă. Află care sunt acestea și cum le poți integra mai ușor în dieta ta.
1. Usturoiul
Usturoiul crud este bogat în alicină, un compus cu multiple beneficii pentru sănătate, de la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale, până la stabilizarea glicemiei. Alicina se formează atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit. Dacă îl gătești, lasă-l să stea 10 minute după ce l-ai tăiat pentru a-i permite să-și dezvolte compușii benefici.
2. Broccoli
Această legumă cruciferă este o sursă excelentă de vitamine A, C, K, precum și de acid folic, calciu și potasiu. Consumat crud, broccoli păstrează mult mai mulți antioxidanți și vitamine, în comparație cu cel gătit. De exemplu, fierberea sau prăjirea duc la pierderi mari de nutrienți. Dacă nu-l poți mânca crud, aburirea este cea mai bună metodă pentru a-i păstra proprietățile.
3. Sfecla roșie
Culoarea intensă a sfeclei vine de la betalaine, niște antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii care sunt ușor distruși de căldură. Consumând sfecla crudă, te asiguri că beneficiezi de toți acești compuși, dar și de un aport crescut de vitamina C și nitrați naturali, care ajută la scăderea tensiunii arteriale.
4. Varza Kale
O altă legumă cruciferă, varza Kale, conține o enzimă numită mirozinază, esențială pentru transformarea glucosinolaților în izotiocianați, compuși cu efecte antiinflamatorii și anticancerigene. Căldura distruge această enzimă, așa că este de preferat să o consumi crudă. Pentru a-i îmbunătăți textura, poți să o masezi cu dressing-ul salatei sau să o adaugi într-un smoothie.
5. Ardeii grași
Un ardei roșu crud conține de două ori mai multă vitamina C decât o portocală și este plin de antioxidanți. Vitamina C, acidul folic și polifenolii se degradează ușor la gătit, așa că ardeii grași sunt mai buni cruzi, fie ca gustare, fie adăugați în salate.
Concluzia experților:
Orice legumă este benefică, dar usturoiul, broccoli, sfecla, varza kale și ardeii grași sunt mai hrănitoare în stare crudă. Dacă nu tolerezi legumele crude, prepararea lor la abur este o alternativă excelentă care păstrează o mare parte din nutrienți.
Articolul Conform nutriționiștilor: Cinci legume sunt mai sănătoase crude decât gătite apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult