Comunicat de presă: Protejarea Lacurilor Sărăturate și Conservarea Habitatelor Naturale
În cadrul proiectului DaWetRest – Danube Wetlands and flood plains Restoration through systemic, community-engaged and sustainable innovative actions, finanțat de UE (https://ddni.ro/wps/ro/dawetrest_ro/), a fost organizat în ziua de 28 martie 2025 la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol workshop-ul intitulat „Impactul secetei pedologice asupra lacurilor sărăturate și conservarea biodiversității”, eveniment organizat cu scopul de a analiza situația critică a acestor ecosisteme unice și de a identifica soluții sustenabile pentru protejarea lor.
Temele principale abordate au fost: situația actuală a lacurilor sărăturate din România (Techirghiol, Balta Albă, Lacul Sărat Brăila), impactul secării lacurilor asupra biodiversității și habitatelor naturale, pierderea potențialului balneoclimateric și degradarea nămolurilor saprofile, soluții și bune practici pentru conservarea acestor ecosisteme.
La acest eveniment au participat la discuții deschise și schimburi de idei constructive experți în domeniul ecologiei, hidrologiei și balneologiei din România și Bulgaria, reprezentanți ai autorităților naționale și locale și organizații neguvernamentale care activează în domeniul protecției mediului, pentru identificarea de soluții pentru protejarea acestor ecosisteme vulnerabile și a resurselor naturale unice.
Participanții la eveniment au întocmit “Declarația-Apel privind Protejarea Habitatelor de Mlaștini Sărăturate, Lagune Costiere și Resurselor de Nămol Sapropelic (Lacul Techirghiol, Balta Albă, Lacul Sărat, Lacul Amara, Complexul de Lacuri Burgas – Yuzhno Atanasovko Ezero) în Contextul Schimbărilor Climatice”
Declarație-Apel privind Protejarea Habitatelor de Mlaștini Sărăturate, Lagune Costiere și Resurselor de Nămol Sapropelic (Lacul Techirghiol, Balta Albă, Lacul Sărat Brăila, Complexul de Lacuri Burgas -Yuzhno Atanasovko Ezero) în Contextul Schimbărilor Climatice
Noi, participanții la workshop-ul privind impactul schimbărilor climatice asupra habitatelor de mlaștini sărăturate și lagune costiere (Techirghiol, 28 martie 2025), lansăm acest apel urgent pentru protejarea acestor ecosisteme vulnerabile și a resurselor lor unice!
🔴 Mlaștinile sărăturate și lagunele costiere dispar!
✔ Creșterea temperaturilor și evaporarea excesivă conduc la secarea lacurilor sărate și la degradarea habitatelor.
✔ Aportul freatic insuficient și modificările regimului hidric agravează fenomenul.
✔ Poluarea, eutrofizarea și exploatarea necontrolată a resurselor pun în pericol echilibrul ecologic și viitorul nămolurilor sapropelice cu valoare terapeutică.
🔴 Ce riscăm?
✔ Pierderea biodiversității unice și transformarea ecosistemelor naturale în deșerturi sărate.
✔ Dispariția resurselor de nămol sapropelic, esențiale pentru sănătate și economia balneară.
✔ Impact negativ asupra comunităților locale, turismului și sănătății populației.
🟢 Ce trebuie să facem?
✔ Recunoașterea și protejarea acestor habitate ca elemente esențiale în strategiile climatice și de conservare.
✔ Implementarea urgentă a măsurilor de restaurare ecologică și refacere a balanței hidrice naturale.
✔ Reglementarea strictă a exploatării resurselor de nămol pentru a preveni supraexploatarea și degradarea acestora.
✔ Impulsionarea cooperării dintre autorități, comunități locale, stațiuni balneare și organizații de mediu pentru soluții sustenabile.
Facem apel la autorități, cercetători, comunități și sectorul economic să acționeze acum!
Aceasta nu este doar o problemă de conservare, este o problemă de supraviețuire a patrimoniului natural și economic al regiunii noastre.
Ne asumăm responsabilitatea de a acționa și invităm toți factorii implicați să ni se alăture în acest demers.
📌 Această declarație va fi transmisă autorităților și mediatizată pentru a mobiliza sprijin și acțiuni concrete.
#SalvămLacurileSărate #ConservămNămolurileSapropelice #AcțiunePentruClimă
Articolul Comunicat de presă: Protejarea Lacurilor Sărăturate și Conservarea Habitatelor Naturale apare prima dată în Tulcea noastra.
Citeste mai mult