• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
10/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Neamt

COLEGIUL NAȚIONAL „CALISTRAT HOGAȘ” – PREZENTUL CONTINUU ȘI ISTORIA RECENTĂ

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
25/05/2023
in categoria Stiri Neamt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

La Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, istoria se scrie continuu. Nu există săptămână fără agendă de activități, ocazie fără să fie celebrată sau oportunitate fără să fie valorificată. Ceva din spiritul neobosit al scriitorului-călător Calistrat Hogaș pare că s-a transferat și asupra oamenilor din colegiul care-i poartă numele. Se face carte, în primul rând, iar asta se vede din rezultatele pe care le obțin absolvenții la examenele naționale (în 2022, procentul de promovare a fost maxim, iar doi elevi ai Hogașului, Robert Ioan Scumpu și Răzvan Ioan Nistor, au obținut media 10 la bacalaureat, singurele medii de 10 la nivel local). Pentru fiecare oră din programul școlar există tot atât timp dedicat activităților extrașcolare, de la programe și proiecte europene, la ateliere, tabere, întâlniri cu personalități, voluntariat etc. La Colegiul Național „Calistrat Hogaș” nu există timp irosit. Istoria se scrie continuu!
Cel mai recent succes notabil îl constituie obținerea, pe data de 17 mai 2023, a grantului în valoare de 60.000 de euro, pentru Laboratorul CALISMART-CNCH, în cadrul apelului competitiv de proiecte „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15: Educație.
Dintre toate cele 34 de săptămâni ale anului școlar, săptămâna Zilele Școlii, 8-12 mai, are cea mai consistentă agendă de activități și evenimente. Prin tradiție, în luna mai,  Colegiul Național „Calistrat Hogaș” își celebrează existența și, implicit, reușitele. Cei 113 ani de la înființare capătă valoare în lumina titlurilor și a distincțiilor pe care școala le-a acumulat: „Medalia Regală pentru Loialitate” conferită de Casa Regală a României, certificatul de „Școală Microsoft” reconfirmat în urmă cu două săptămâni, de „Școală eTwinning”, titlul de Școală Ambasador a Parlamentatului European, statutul de școală de aplicație, școală-pilot privind implementarea catalogului electronic, statutul de unitate pilot în domeniul educației media, centru acreditat Cambridge și ECDL. În stadiu de evaluare se află un alt titlu important, câștigat anterior de trei ori, cel de „Școală Europeană”, acordat de Ministerul Educației Naționale pentru performanțele deosebite obținute în activitatea de cooperare europeană și pentru contribuțiile aduse la promovarea și dezvoltarea dimensiunii europene a educației.
Ultimul titlu așteptat, cel de „Școală Europeană”, e și un cuantificator al capacității colegiului de a selecta, implementa, derula și finaliza parteneriate și proiecte europene. Un avantaj câștigat de școală este acreditarea Erasmus pentru un interval de cinci ani (2021-2027), acreditare care facilitează obținerea finanțărilor necesare pentru două tipuri de mobilități: cele din Domeniul Educației Școlare și cele din Domeniul Educației și Formării Profesionale. În contextul Zilelor Colegiului, prezentarea mobilităților europene a constituit o oportunitate pentru activitatea de diseminare a rezultatelor obținute.
Activitatea sub genericul „CNCH – În pas cu Europa”, derulată special de Ziua Europei, 9 Mai, a promovat proiectele implementate ca urmare a acreditării Erasmus precum Web Design (cu mobilitate de grup pentru 25 de elevi de clasa a XI-a de la profilul Matematică-Informatică, în perioada 9-29 aprilie 2023, în Granada, Spania, elevi însoțiți de prof. Petruța Lostun, informatician Manuela Preisler și laborant Magda Axinte), Leadership și management în școli (10-15 octombrie 2022, în Florența, Italia, cu participarea doamnei director Brîndușa Andrei), Școala Integrativă (cu mobilitate de grup pentru zece elevi care fac parte din Clubul de teatru francofon SCENIC, în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2022, elevi însoțiți de prof. Petruța Lostun și de coordonatorul trupei de teatru, prof. Alina Baluș) și WordPress (curs găzduit de FU International Academy, derulat în perioada 12-16 septembrie 2022, în Puerto de la Cruz, Spania, ale cărui beneficiare au fost doamnele profesoare Mîndru Mariana și Alina Zaharia).
Un alt reper pentru dimensiunea europeană a preocupărilor extrașcolare este programul EPAS, în cadrul căruia Colegiul Național „Calistrat Hogaș” are statut de Școală Ambasador a Parlamentului European. Programul este coordonat de prof. Viorica Rusu și reunește ambasadori-voluntari din toate clasele de liceu. Pentru ambasadorii-voluntari, Zilele Școlii au oferit contextul potrivit pentru derularea activităților specifice: concursul de cultură generală despre UE, Europa Verde, adresat elevilor de gimnaziu, simularea de vot pentru elevii de liceu, Flash-mobul Let’s Celebrate Europe, vânătoare de comori etc. De-a lungul celui de-al doilea an în cadrul EPAS, ambasadorii au inițiat activități dedicate evenimentelor importante din istoria României și a Europei, au redactat săptămânal articole despre chestiuni de actualitate în Europa, au furnizat constant, în cadrul întâlnirilor cu elevii Hogașului, informații despre UE, statele membre, instituțiile și valorile ei.
Ca urmare a implicării și a rezultatelor lor, ambasadorii EPAS au fost invitați la Strasbourg, în Franța, pentru a participa la activitățile programului Euroscola Programme of the European Parliament, în săptămâna 6-10 februarie 2023. Cei 25 de elevi ai colegiului au avut ocazia să ia parte la sesiuni de discuție cu membri ai Parlamentului European, la ateliere și la workshopuri tematice. La Concursul Național Made for Europe destinat rezultatelor obținute în cadrul parteneriatelor și proiectelor europene, echipei ambasadorilor EPAS i s-a acordat  Mențiune pentru Info Point, un spațiu gândit și amenajat de ei în interiorului Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, spațiu destinat informării elevilor cu privire la UE și instituțiile ei.
Alături de programele și proiectele europene de tip Erasmus au fost prezentate și proiectele eTwinning, coordonate de prof. Alina Baluș: Les Omniscients de l’avenir, P.O.S.I.T.I.F., Allumons la conscience: éteignons la lumière! și GREEN CULTURE. Doamna prof. Alina Baluș este, de asemenea, coordonatoarea proiectului Erasmus+ A travers les Langues et les Cultures, un proiect ai cărui membri sunt și actori ai trupei de teatru SCENIC. Elevii-actori au avut ocazia să participe, în cadrul unei mobilități de grup în Alytus, Lituania, la Festivalul Internațional PREMIERES RIDEAUX, desfășurat în perioada 5-6 mai 2023. Cele două spectacole puse în scenă de trupa Colegiului Național „Calistrat Hogaș” au primit trei premii: Premiul al II-lea și Trofeul Festivalului pentru spectacolul L’oiseau en cage, după un scenariu 10 sur 10 – Molière, adaptat de scriitoarea Emmelyne Octavie, Premiul publicului pentru spectacolul Scène… à quatre?! adaptare scenică a textului lui Eugène Ionesco în regia elevelor Larisa Ariton și Lavinia Balint de la clasa a XI-a E. Elevii Colegiului Național „Calistrat Hogaș” au avut ocazia să urmărească spectacolul câștigător miercuri, 10 mai, în cadrul Zilelor Școlii.
Programul Zilele CNCH a inclus și Ziua Porților Deschise, o oportunitate pentru viitori absolvenți de clasa a VIII-a să se familiarizeze cu atmosfera și activitățile colegiului. Pentru ei, colegiul a pregătit o ofertă de școlarizare ce urmează linia tradițională a profilurilor și specializărilor:
Pentru profilurile marcate cu asterisc, există condiții de admitere  specifice:

Filologie – bilingv engleză (26 de locuri)

Candidații care optează pentru acest tip de clasă își vor putea trece opțiunea în fișa de înscriere numai dacă susţin şi promovează proba de verificare a  cunoștințelor de limba engleză (scris şi oral), din perioada 17-18 mai 2023 sau își echivalează rezultatele obținute la examene cu recunoaștere internațională.

Matematică-informatică – intensiv engleză (26 de locuri);

    Ştiinţe ale naturii (13 locuri – intensiv engleză);
    Ştiinţe sociale (13 locuri – intensiv engleză).
Accesul în aceste clase/grupe se face exclusiv pe baza mediei de admitere. Candidații care doresc să studieze limba engleză în regim intensiv (4 ore pe săptămână) trebuie să promoveze proba de verificare a cunoștințelor din perioada 17-18 mai 2023 sau să își echivaleze rezultatele obținute la examene cu recunoaștere internațională.
Elevii admiși în aceste clase/grupe, în urma repartizării computerizate, şi care, din motive obiective, nu au susținut proba de verificare a cunoștințelor de limba engleză, dar doresc să studieze această limbă în regim intensiv, pot participa la o a doua probă de verificare, în luna septembrie 2023, cu structură şi grad de dificultate identice cu cele ale probei din luna mai, în limita locurilor rămase libere.
Colegiul Național „Calistrat Hogaș” are, în planul de școlarizare pentru anul 2023-2024, și constituirea unei clase a V-a (26 de locuri) cu predarea intensivă a limbii engleze. Elevii de clasa a IV-a care doresc să urmeze cursurile gimnaziale în cadrul colegiului se pot înscrie în perioada 6 – 14 iunie 2023. Înscrierea se face la Serviciul secretariat, prin depunerea cererii-tip, în format letric, de către părinți/reprezentanți legali. Dacă numărul de cereri depuse este mai mare decât numărul de locuri aprobate (26), elevii vor susține testul de competențe lingvistice sâmbătă, 17 iunie 2023, de la ora 9:00.
„Având în vedere că urmărim consecvent valorizarea inteligenţelor multiple, prin parteneriate educaţionale, către societatea cunoaşterii şi a comunicării, pentru coeziune socială şi dezvoltare durabilă, sub deviza: „Drum senin în destin,/Fapte vrednice de rosturi temeinice!“, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” poate fi considerat un loc privilegiat al prieteniei, al respectului și al lucrului în echipă, o inepuizabilă sursă de cunoaștere, un tărâm al creativităţii și al manifestării spiritului artistic, acordând încredere în formarea individuală, încurajând iniţiativa și spiritul civic, fiind o școală a educaţiei europene, în spirit democratic, o școală a noilor tehnologii de informare și comunicare”.
Echipa managerială a Colegiului Național „Calistrat Hogaș”
The post COLEGIUL NAȚIONAL „CALISTRAT HOGAȘ” – PREZENTUL CONTINUU ȘI ISTORIA RECENTĂ appeared first on Stiri Neamt.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Profesorii din Prahova au refuzat în masă oferta guvernanților, pe care o consideră umilitoare

Urmatorul articol

Asistenților sociali care activează independent le va fi recunoscută vechimea în muncă

Related Posts

Stiri Neamt

Administrăm mai bine, trăim mai bine: cum putem face Zalăul să funcționeze pentru toți

01/05/2025
Stiri Neamt

„Vreau un primar care să mă asculte.” Ce-și dorește, de fapt, un zălăuan de la administrația locală?

01/05/2025
Stiri Neamt

Povestea unui antreprenor din Zalău și ce așteaptă el de la Primărie

01/05/2025
Stiri Neamt

Mesaje de la multi ani si cadouri online ideale

29/01/2025
Stiri Neamt

55 Mesaje de Revelion. La mulți ani.

15/12/2024
Stiri Neamt

Urări de Craciun 2024 de Sărbători

13/12/2024
Next Post

Asistenților sociali care activează independent le va fi recunoscută vechimea în muncă

Cele mai recente stiri

  • Atenție, șoferi! Astăzi, 10 mai 2025, traficul va fi restricționat pe trei străzi din Iași, pentru desfășurarea evenimentelor organizate de Ziua Europei, Ziua Victoriei și Ziua Independenței Naționale 10/05/2025
  • A făcut accident domn director? 10/05/2025
  • Prețurile la cireșele românești vor exploda! Pomicultorii din Iași vor să renunțe la livezi: „Nu mai avem deloc. Au înghețat florile, copacii” 10/05/2025
  • Vești bune pentru ieșeni! S-a suplimentat numărul dosarelor aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice 10/05/2025
  • Veste bună pentru toți pacienții de la IRO Iași! Din luna mai, aceștia beneficiază de consultanță și terapie nutrițională 10/05/2025
  • Studenții Facultății de Arte Vizuale și Design au realizat o expoziție în care au prezentat sculpturi în miniatură 10/05/2025
  • L-am găsit! Acesta este tractorul furat din Italia, găsit de procurori, la ferma lui Maricel Popa. Miroase tot mai dubios combinația deputatului PSD de Iași 10/05/2025
  • Primarul din comuna Șcheia a instaurat cenzura! Un localnic a fost amendat din cauză că a publicat filmări cu neregulile din localitate. George Lungu: „Vor să mă reducă la tăcere” 10/05/2025
  • Primăria unei comune din Iași va extinde rețeaua de canalizare! Proiectul valorează peste 4 milioane de lei 10/05/2025
  • FOTO. Percheziții în Satu Mare: doi bărbați au fost arestați! Unul vindeau droguri copiilor 10/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24