Cele mai multe scutiri pentru plata contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) expiră, de la 1 septembrie 2025, astfel că doar 3 categorii mai scapă de plata asigurărilor de sănătate.
Cei mai mulți coasigurați își pierd statutul în lipsa unei plăți anuale a persoanei angajate care vrea să includă și membri ai familiei în asigurarea de sănătate, potrivit ziare.com.
Accesul la serviciile medicale va fi condiționat pentru mai mulți români de plata CASS, însă Guvernul Bolojan a stabilit ca trei categorii de români să rămână scutiți de la plata contribuției.
Excepții includ persoanele cu handicap și persoanele diagnosticate cu cancer
Excepții includ persoanele cu handicap și persoanele diagnosticate cu cancer, scutite de la plata CASS pe toată durata tratamentului și monitorizării, potrivit formei finale a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare.
A treia categorie de români care rămân scutiți de la plata CASS de la 1 septembrie 2025 sunt bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, inclusiv cei cu boli cardiovasculare și diabet, care beneficiază de gratuitate până la vindecarea afecțiunii.
Coasigurații nu mai beneficiază de asigurări gratuite de sănătate printr-o rudă care este asigurată
Tot de la 1 septembrie, coasigurații nu mai beneficiază de asigurări gratuite de sănătate printr-o rudă care este asigurată.
Noile reguli impun ca fiecare coasigurat să fie acoperit printr-o contribuție anuală CASS, iar cei care îi au în întreținere vor fi obligați să depună declarația 212 la ANAF și să achite anual suma impusă.
După descărcarea formularului 212 de pe site-ul ANAF, cei care vor ca rudele să rămână coasigurate trebuie să bifeze și să specifice, în secțiunea corespunzătoare CASS, că plata este pentru o persoană fără venituri proprii (coasigurat).
Suma de plată este de 2.430 lei pentru un singur coasigurat și se poate face în două tranșe:
25% la data depunerii declarației
75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată până în ziua de 25 mai a anului următor
Angajații vor putea asigura mai mulți membri ai familiei fără venituri, plătind cei 2.430 lei pentru fiecare dintre ei.
Citeşte şi: Dronele și rachetele rusești au lovit mai multe orașe ucrainene
Citeste mai mult