O scăpare majoră în proiectul Ministerului Sănătății pentru viitorul spital de mari arși din Timișoara: lucrările nu includ racordarea la rețeaua de electricitate. Pentru a corecta această omisiune, CJ Timiș va plăti peste două milioane de lei din bugetul local.
Un detaliu esențial pare să fi fost trecut cu vederea în planificarea viitorului Centru de mari arși din Timișoara: racordarea la rețeaua de curent electric. Deși construcția spitalului este derulată de Ministerul Sănătății, autoritățile județene au constatat că nu sunt prevăzute lucrările pentru utilități.
Aleșii județeni au aprobat, în ședința de vineri, alocarea a 2,1 milioane de lei din bugetul local pentru a acoperi această lipsă. Suma a fost redirecționată din economiile făcute la alte capitole bugetare, în special prin diminuarea fondurilor prevăzute anterior pentru achiziții de imobile.
„Pe programul de investiții, am alocat peste 3 milioane de lei, din economiile pe care le avem în acest moment la achiziția de imobile. Aproape 2,1 milioane de lei merg către spitalul județean, pentru lucrarea Ministerului Sănătății, Centrul de mari arși, deoarece partea de utilități nu era inclusă în proiect. Pentru racordarea la rețeaua electrică, care presupune și extinderea acesteia, a fost nevoie să intervenim noi și să alocăm această sumă. Iar la programul de dezvoltare, tot pe investiții, din cele 7,5 milioane de lei destinate extinderii ATI la Județean, am alocat un milion de lei. Proiectul se derulează pe trei ani, iar pentru acest an considerăm că suma este suficientă.”, le-a spus consilierilor Marcel Marcu, directorul Direcției de buget-finanțe din cadrul CJ Timiș.
Stadiul lucrărilor
Autoritățile dau promisiuni că viitorul centru pentru mari arși din Timișoara va fi gata în primele luni ale anului viitor. Recent a fost finalizat heliportul, anveloparea clădirii e aproape gata, iar în interior se lucrează la finisaje.
Contractul pentru ridicarea centrului a fost semnat în primăvara anului 2023. Noul spital de lângă clădirea principală a Spitalului Județean din Timișoara, în apropierea maternității Bega, va avea 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; secția ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operație; spații conexe (sterilizare, farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice) și un heliport. Aici va funcționa și UPU-SMURD cu 58 de posturi.
Finanțarea de 66 de milioane de euro este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din acordul de împrumut dintre guvern şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
În țară sunt în construcție alte două centre pentru mari arși, la Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu” din București și la Spitalul Județean Târgu Mureș.
Citeste mai mult